500 φορές μεγαλύτερη ταχύτητα σε δοκιμή δικτύου 6G!

Για φανταστείτε να μπορούσατε να κατεβάσετε μια ταινία ανάλυσης 4Κ μέσα σε 2-3 δευτερόλεπτα ή ένα παιχνίδι σαν το Baldur's Gate 3 σε λιγότερο από 10 δευτερόλεπτα. Αυτή είναι η υπόσχεση των επόμενης γενιάς δικτύων 6G που λογικά θα δούμε να υλοποιούνται σε ρεαλιστικό βαθμό από τις αρχές της επόμενης δεκαετίας.

Πρόσφατα, ιαπωνικές εταιρείες όπως η Docomo, η NTT και η NEC, σε συνεργασία με τη Fujitsu, ανέπτυξαν ένα πρωτότυπο ικανό να φλερτάρει με αυτές τις ιλιγγιώδεις ταχύτητες (100Gbps) με την αξιοποίηση των λεγόμενων συχνοτήτων sub-terahertz. Αυτές οι δοκιμές αποδεικνύουν ότι η συγκεκριμένη τεχνολογία 6G δεν αποτελεί απλώς μια θεωρία, αλλά μια υπό ανάπτυξη πραγματικότητα. Από την άλλη, όμως, αυτές οι υπερταχύτητες συνοδεύονται από πολύ περιορισμένη εμβέλεια μόλις 100 μέτρων και για να καλυφθούν μεγάλες περιοχές, θα πρέπει να εγκατασταθούν πολλές κεραίες παντού.

Η μετάβαση από την τεχνολογία 5G στην 6G σημαίνει την υπέρβαση ενός νέου κατωφλίου στη χρήση του φάσματος συχνοτήτων. Ενώ το 5G εισήγαγε την αξιοποίηση συχνοτήτων έως και 39 GHz (mmwave), το 6G σχεδιάζει να προχωρήσει πολύ παραπέρα, στη ζώνη των terahertz. Οι πρόσφατες δοκιμές, πάντως, πραγματοποιήθηκαν μεταξύ των 100 GHz και 300 GHz.

Αυτή η πρόοδος προς το φάσμα των terahertz σημαίνει ότι οι επικοινωνίες θα είναι ταχύτερες από ποτέ, αλλά και ότι θα πρέπει να ξεπεράσουμε νέες τεχνικές προκλήσεις, ιδίως όσον αφορά την εμβέλεια του σήματος και την ικανότητά του να περνάει μέσα από φυσικά εμπόδια.

Εκτός από τις υψηλές συχνότητες, το 6G θα μπορούσε επίσης να σηματοδοτήσει την έναρξη της εμπορικής χρήσης της VLC (Visible Light Communication). Η τεχνολογία αυτή χρησιμοποιεί ορατό φως, μεταξύ περίπου 400 και 800 THz, για τη μετάδοση δεδομένων. Αν και περιορίζεται σε επικοινωνίες πολύ μικρής εμβέλειας, η VLC είναι εξαιρετικά γρήγορη και θα μπορούσε να αποδειχθεί ιδανική για νέους τύπους εφαρμογών σε πυκνοκατοικημένα περιβάλλοντα όπου η ασφάλεια και η ταχύτητα ανταλλαγής δεδομένων είναι απαραίτητες (όπως τα νοσοκομεία).

Για να γίνει η 6G μια κυρίαρχη τεχνολογία επικοινωνιών, είναι απαραίτητη η καθιέρωση ενός νέου προτύπου, κάτι που θα πάρει ακόμη πολύ χρόνο. Να σημειώσουμε, όμως, ότι οι δοκιμές για δίκτυα 6G έχουν ξεκινήσει ήδη από το 2021 (αν όχι νωρίτερα).

[via]

Loading