30 χρόνια Super Mario και video-ωδή στην εξέλιξη του

super_mario_30_anniversary

Σε μια χρονιά όπου σημαδεύτηκε από τον θάνατο του προέδρου και CEO της, Satoru Iwata, η Nintendo δεν κάλυψε τελικά τη θέση του εκλιπόντος με τον Shigeru Miyamoto (επέλεξε τον Tatsumi Kimishima), ωστόσο, ο τελευταίος μπορεί να νιώθει κάτι παραπάνω από υπερήφανος για το παιχνίδι που έκλεισε 30 χρόνια ζωής και άλλαξε ριζικά τον κόσμο του gaming: το Super Mario Bros.

Το πρώτο μη-arcade παιχνίδι με πρωταγωνιστή τον συμπαθή υδραυλικό κυκλοφόρησε στις 13 Σεπτεμβρίου 1985 για το NES και ουσιαστικά σήμανε την γέννηση των side-scrolling platformers, όπου εκτός από τη συλλογή πόντων (μικρή σημασία στην εξέλιξη του παιχνιδιού) ο gamer είχε ως αποστολή να ολοκληρώσει όλες τις πίστες για να οδηγηθεί σε ένα τέλος. Ενδεικτικά αναφέρουμε ότι επάνω στο Super Mario βασίστηκαν στη συνέχεια παιχνίδια-θρύλοι, όπως το Castlevania, Sonic the Hedgehog και Mega Man.

Φυσικά, εκτός από τα 8bit και 16bit platformers, το Super Mario Bros. αποτέλεσε το βήμα για την δημιουργία μιας ολόκληρης σειράς παιχνιδιών με πρωταγωνιστή τον Mario και δεκάδες spin-offs που καθιέρωσαν τη Nintendo ως ένα από τα μεγαλύτερα (αν όχι το μεγαλύτερο διαχρονικά) όνομα στον χώρο του gaming.

Με αφορμή, λοιπόν, αυτήν την ευχάριστη και νοσταλγική επέτειο, ας παρακολουθήσουμε ένα video-ωδή στην εξέλιξη του Super Mario μέχρι σήμερα:

BONUS: Αν βρεθείτε στη μηχανή αναζήτησης της Google, επιλέξτε όρο αναζήτησης Super Mario και θα δείτε μια μικρή έκπληξη…

About Chris Elpidis

Σχόλια, κριτική, κοπλιμέντα, αφορισμοί, δωροδοκίες και ό,τι άλλο θέλετε στο @celpidis και στο Google+
This entry was posted in Gaming, Nintendo and tagged . Bookmark the permalink.
  • ΑΓΡΙΟ ΠΟΥΛΙ

    καμια εκπληξη….

  • Vageliss

    αναζητησε “Super Mario Bros” αντι για “Super Mario” και στα δεξιά κανε κλικ στο κλασσικο τετραγωνάκι