3D εκτύπωση ανθρωπίνων οργάνων για μοσχεύματα κατά παραγγελία, υπόσχεται εταιρεία στις ΗΠΑ [Videos]

3D Bioprinted Heart

Η διάγνωση ότι ένας ασθενής χρειάζεται μεταμόσχευση ζωτικού οργάνου, δυστυχώς τις περισσότερες φορές ισοδυναμεί με ανακοίνωση ότι πλησιάζει το τέλος του, καθώς ακόμη και αν βρεθεί συμβατό μόσχευμα από κάποιον δότη, υπάρχει πάντα μεγάλη πιθανότητα το σώμα του ασθενή να το απορρίψει. Ωστόσο, ίσως οι πιθανότητες να γυρίσουν υπέρ των ασθενών αν η Organovo καταφέρει να κάνει πραγματικότητα το όραμα της για τρισδιάστατη εκτύπωση οργάνων κατά παραγγελία (3D-printing).

Η εταιρεία από το San Diego εργάζεται εδώ και μερικά χρόνια επάνω στον τομέα της βιοτεχνολογίας και εσχάτως αποφάσισε να συνεργαστεί με την εταιρεία Autodesk, η οποία έχει κατασκευάσει τον βιολογικό εκτυπωτή Novogen MMX Bioprinter που έχει τη δυνατότητα να δημιουργεί τρισδιάστατο κυτταρικό ιστό σχεδόν πανομοιότυπο με αυτόν που δημιουργεί φυσιολογικά το ανθρώπινο σώμα.

Αυτή η "βιοεκτύπωση" καθιστά δυνατή τη δημιουργία ακριβέστατων και τρισδιάστατων ανθρώπινων ιστών εξολοκλήρου από ζωντανά κύτταρα, που φυσικά είναι ελεγμένα για τη συμβατότητα τους με αυτά του δυνητικού αποδέκτη του μοσχεύματος. Τελικός στόχος είναι η δημιουργία εξατομικευμένων οργάνων με "βιοεκτύπωση" για κάθε ασθενή ξεχωριστά.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η Organovo παράγει ήδη τρισδιάστατο ανθρώπινο ιστό για έρευνα και θεραπευτικές εφαρμογές, αλλά αυτή τη φορά θα συνεργαστεί με την Autodesk για τη δημιουργία του πρώτου λογισμικού τρισδιάστατης "βιοεκτύπωσης" (3D-bioprinting).

Ακούγεται τρομερά ελπιδοφόρο, αλλά σίγουρα θα χρειαστούν μερικά χρόνια μέχρι να δούμε κλινικές μελέτες και πρακτικές εφαρμογές. Εξάλλου, θα πρέπει να μας πουν και ποιο θα είναι το κόστος μιας τέτοιας τεχνολογίας...

[via Fastcoexist]

Loading