Ολική αντικατάσταση κρανίου με 3D printed μόσχευμα στην Ολλανδία! [Video]

3d_printed_scull

Δεν είναι η πρώτη φορά που η τεχνολογία 3D printing εφαρμόζεται με επιτυχία για ιατρικούς λόγους, αφού στο παρελθόν είχαμε δει το 3D εκτυπωμένο πρόσωπο ενός 60χρονου ασθενούς, αλλά και την αντικατάσταση του 75% του κρανίου με 3D εκτυπωμένο μόσχευμα από polyetherketoneketone. Παρόλα αυτά, δεν παύει να μας εκπλήσσει ευχάριστα το γεγονός ότι η νέα τεχνολογία εξελίσσεται συνεχώς και το παράδειγμα της 22χρονης από την Ολλανδία θα σας εντυπωσιάσει.

Όπως αναφέρει το DutchNews, τον περασμένο Δεκέμβριο πραγματοποιήθηκε στο Utrecht University Medical Center μια επιτυχημένη επέμβαση αντικατάστασης του κρανίου μιας γυναίκας με 3D εκτυπωμένο μόσχευμα που δημιουργήθηκε με απόλυτη ακρίβεια για να λειτουργεί κανονικά ο εγκέφαλος της.

Η ασθενής έπασχε από μια πολύ σπάνια πάθηση κατά την οποία το κρανίο γίνεται έως και 3 φορές πιο πυκνό από το κανονικό, με αποτέλεσμα η πίεση στον εγκέφαλο να προκαλεί συνεχώς πονοκεφάλους, ημικρανίες και απώλεια όρασης. Η επέμβαση κράτησε 23 ώρες και τώρα, τρεις μήνες μετά, η ασθενής ζει κανονικά με το 3D printed μόσχευμα χωρίς καμία παρενέργεια!

Μεταμόσχευση κεφαλιού; Ερευνητές δηλώνουν ότι ξεπεράστηκαν οι τεχνικές δυσκολίες και είναι εφικτό!

Αν έχετε γερό στομάχι, μπορείτε να παρακολουθήσετε και το παρακάτω video με την τοποθέτηση του μοσχεύματος:

[via]

About Chris Elpidis

Σχόλια, κριτική, κοπλιμέντα, αφορισμοί, δωροδοκίες και ό,τι άλλο θέλετε στο @celpidis και στο Google+

This entry was posted in Featured, Health, Science, Technology. Bookmark the permalink.
 • georgekaras

  πωωωωωωωωωωωωωωωωωωωωωωωωωωωωωωωωωωωωωωωωωωωωωωωωωωωωωωωωωωωωωωωωωωωωωωωωωωωωωωωωωωωωωωωωωωωωωωωωωωωωωωωωωωωωω
  τι να πω και που ειμαστε ακομα σαν σεναριο ταινιας μου θυμισε το alien το κρανιο οταν το βαλαν μπραβο τους ομως.Αμα θελαν το καναν και πιο ισχυρο να μην σπαει με τιποτα αχαχααχχαα μου φαινεται εξωπραγματικο

 • The_Goblin

  Αυτό το 3d printing και με την ακρίβεια που μπορούν αν φτιαχτούν parts γενικότερα, θα έχει άπειρες εφαρμογές. Πολύ χαίρομαι

 • Johnny

  Almost Human!

 • zer0rec0rd

  Μαρία Θα Την Φωνάζουν

 • Leonidas

  Ποντιακο κεφαλι ο ασθενης στο βιντεο!

 • Ασπρη Παπαρουνα

  Στο Grey’s anatomy κάτι τέτοιο έχουν στα τελευταία επεισόδια. Τυχαίο;