AMD 2012-2013: Στροφή σε cloud computing, tablets και Ultrathins

AMD Roadmap

Η επικείμενη κυκλοφορία των επεξεργαστών Ivy Bridge της Intel δε θα μπορούσε να αφήσει αδιάφορη την AMD, η οποία αποκάλυψε (δια στόματος του CEO, Rory Read) το χρονοδιάγραμμα για τα νέα της APUs, με νέο σχεδιασμό και εμφανή την πρόθεση για χρήση στα Ultrathins (η απάντηση στα Ultrabooks της Intel) και σε tablets.

AMD HSA

Συγκεκριμένα, μέσα στο 2012 θα κυκλοφορήσει ο AMD Brazos 2.0, ο οποίος θα φέρει υποστήριξη για τις τεχνολογίες USB 3.0 και TurboCore, αλλά με πολύ μικρή κατανάλωση ενέργειας (9-18W) οπότε θα είναι ιδανική η χρήση του σε tablets. Από την άλλη, ο AMD Hondo θα "τρέχει" σε μόλις 4.5W, αλλά δε θα είναι ανταγωνιστικός με τους επεξεργαστές ARM και θα τοποθετηθεί σε μερικά tablets και πιθανότατα στα Ultrathins.

AMD 2012 Roadmap

Επιπλέον, φέτος θα κυκλοφορήσει ο AMD Trinity APU (32nm/35W), τον οποίο είδαμε στην CES 2012 και διακρίνεται για την υποστήριξη multitasking με πολύ καλή διαχείριση της μπαταρίας. Θα διατίθεται σε dual ή quad-core, ενώ θα κυκλοφορήσει και σε χαμηλότερης ενέργειας εκδόσεις (17-25W) για τα Ultrathins.

AMD 2013 Roadmap

Τέλος, η AMD θα παρουσιάσει 3 νέα APUs μέσα στο 2013 (Kaveri, Kabini, Temash) στα 28nm, με το πρώτο να προορίζεται για high-end gaming laptops (dual ή quad-core), το δεύτερο για μεσαίας κλίμακας Ultrathins, και το τρίτο για ακόμα χαμηλότερων απαιτήσεων Ultrathins και tablets.

AMD Graphics Roadmap

Είναι ξεκάθαρο ότι η AMD δεν θέλει να ανταγωνιστεί την Intel στο χώρο των high-end PCs, αλλά στρέφεται στα Ultrathins και τη mobile αγορά, που δείχνει πολύ πιο υποσχόμενη.

[πηγή Engadget]
Loading