Το Android 8.0 Oreo μόλις στο 1.1% των συσκευών παγκοσμίως, ενώ το Nougat τώρα κατάφερε να ξεπεράσει το Marshmallow...

Κάθε χρόνο η Google υπόσχεται ότι θα βάλει τέλος στον κατακερματισμό των εκδόσεων Android που χρησιμοποιούνται από εκατοντάδες εκατομμύρια smartphones σε όλο τον κόσμο, αλλά βλέπει ότι οι κατασκευαστές-συνεργάτες της δεν μπορούν καν να ακολουθήσουν από κοντά το μονοπάτι των αναβαθμίσεων που προσφέρει η ίδια στα Pixel/Nexus smartphones.

Το ανησυχητικό είναι ότι δεν μπορούν να συμβαδίσουν στις εκδόσεις ούτε καν οι εταιρείες που επιλέγουν stock Android εκδόσεις για τις συσκευές τους, όπως οι HMD Global (Nokia) και Lenovo (Motorola) και η πλειοψηφία των μικρών Κινέζων κατασκευαστών. Άρα, πως να περιμένεις να πράξουν το ίδιο οι εταιρείες που δημιουργούν τις δικές τους custom ROMs τόσο για να εκμεταλλευτούν την ελευθερία του Android OS, όσο και για διαφοροποιηθούν η μία από την άλλη σε θέματα λειτουργικότητας (π.χ. Samsung, Huawei, LG κλπ.).

Όλη αυτή η κατάσταση έχει ως αποτέλεσμα να διαβάζουμε και να βλέπουμε κυκλοφορίες νέων μεγάλων εκδόσεων του Android OS, χωρίς όμως να υπάρχει ουσιαστικό αντίκρυσμα στην αγορά, αφού για να πάρεις στα χέρια σου την τελευταία έκδοση θα πρέπει να αγοράσεις καινούργιο smartphone που θα την έχει εγκατεστημένη από την αρχή. Σκεφτείτε ότι ήδη έχει ανοίξει η κουβέντα για το Android P, το οποίο πιθανότατα θα παρουσιαστεί στο Google I/O 2018 τον Μάιο, αλλά γνωρίζετε τι ποσοστό έχουν στην αγορά οι δύο προηγούμενες μεγάλες εκδόσεις;

Συγκεκριμένα, το Android 8.0/8.1 Oreo είναι διαθέσιμο από τις 21 Αυγούστου 2017 (σχεδόν 6 μήνες) και με το ζόρι έχει φτάσει στο 1.1% των συσκευών παγκοσμίως, ενώ το Android 7.0/7.1 Nougat βρίσκεται στο 28.5% δηλαδή στο ίδιο ποσοστό που συναντάμε το Android 6.0 Marshmallow (28.1%) που κυκλοφόρησε στις 5 Οκτωβρίου 2015!

Προφανώς δεν θα επηρεαστούν οι πωλήσεις των Android smartphones επειδή μένουν πίσω στο θέμα των αναβαθμίσεων, αλλά όσο συνεχίζεται αυτή η κατάσταση η Google θα μπορεί να χρησιμοποιεί σαν μεγάλο selling point των Pixel smartphones και το γεγονός ότι τρέχουν την τελευταία έκδοση του Android OS.

[Android]

Loading