Android P: Διαθέσιμη η έκδοση Developer Preview για Pixel smartphones! Τι νέο φέρνει

Όπως το περιμέναμε, η Google δεν άργησε να ξεκινήσει την διάθεση των πρώτων images του Android P για τους developers που έχουν στην κατοχή τους κάποιο Pixel smartphone. Η πρώτη Android P Developer Preview έκδοση είναι διαθέσιμη για όλους και μας φέρνει μια σειρά νέων λειτουργιών (βλ. παρακάτω), αν και προφανώς δεν θα είναι μόνο αυτές που θα δούμε στο νέο λειτουργικό σύστημα.

Υποστήριξη οθονών με notch

Η Google αποφάσισε να αγκαλιάσει και επίσημα τη νέα σχεδιαστική τάση με τις εγκοπές στην οθόνη, είτε μιλάμε για αυτήν του iPhone X (και των κλώνων του), είτε για αυτή των Essential Phone και Sharp Aquos S2. Ουσιαστικά, δίνει στους developers τη δυνατότητα να δημιουργήσουν εφαρμογές που δεν θα "γεμίζουν" την περιοχή της εγκοπής με εικόνα, ενώ οι κατασκευαστές συσκευών θα μπορούν να καθορίσουν τις διαστάσεις του κοψίματος και να δίνουν τις σχετικές πληροφορίες στους developers. Έχει προστεθεί και αντίστοιχος emulator για να δοκιμάζεις την εφαρμογή σου σε οποιαδήποτε τέτοια συσκευή.

Multi-camera API

Οι developers μπορούν να έχουν ταυτόχρονη πρόσβαση στα streams πολλαπλών κανονικών καμερών μέσα από μια συσκευή με Android P, αλλά και την επιλογή να συνδυάσουν αυτά τα δεδομένα σε ένα stream που αλλάζει αυτόματα την εικόνα μεταξύ των διάφορων καμερών.

Wi-Fi RTT (round-trip-time) indoor positioning

Το Android P δίνει στους developers τη δυνατότητα να μετρούν πόσο μακριά βρίσκεται μια συσκευή από το router σε εσωτερικό χώρο, με ακρίβεια 1-2m!

Βελτιώσεις ασφαλείας

Με τη νέα έκδοση μπλοκάρεται η πρόσβαση στο μικρόφωνο, την κάμερα και τους αισθητήρες της συσκευής στις εφαρμογές που είναι αδρανείς. Για παράδειγμα, αν μια εφαρμογή δεν βρίσκεται στο προσκήνιο, τότε δεν λαμβάνει κανένα δεδομένο από το μικρόφωνο, την κάμερα και τους αισθητήρες της συσκευής. Επιπλέον, έχει ενσωματωθεί νέο λογισμικό για ακόμη μεγαλύτερη ασφάλεια κατά τη διάρκεια του ξεκλειδώματος με δακτυλικό αποτύπωμα.

Βελτιώσεις στο σύστημα ειδοποιήσεων

Οι εφαρμογές μπορούν να εκμεταλλευτούν το νέο στυλ ειδοποιήσεων "MessagingStyle" για να συμπεριλαμβάνουν περισσότερες πληροφορίες στην καρτέλα της ειδοποίησης, όπως avatars, συζητήσεις, επισυναπτόμενες φωτογραφίες και προτεινόμενες έξυπνες απαντήσεις (Smart Replies).

Οι επόμενες Developer Preview εκδόσεις του Android P αναμένονται στις αρχές Μαΐου, τον Ιούνιο (2 εκδόσεις) και στα τέλη Ιουλίου, ενώ η τελική έκδοση θα κυκλοφορήσει μέσα στο τρίτο τρίμηνο του 2018.

[Google]

Loading