Εκατομμύρια συσκευές Android μολύνθηκαν για την εξόρυξη κρυπτονομισμάτων

Με τα κρυπτονομίσματα να αποτελούν ένα από τα πιο καυτά θέματα στον χώρο της τεχνολογίας (και όχι μόνο) τους τελευταίους μήνες, ήταν λογικό ότι οι hackers θα έστρεφαν την προσοχή τους σε κακόβουλο λογισμικό cryptomining για να εκμεταλλευτούν τους υπολογιστές και τα smartphones των χρηστών με σκοπό την εξόρυξη κρυπτονομισμάτων (π.χ. Bitcoin).

Για αυτήν την δουλειά χρειάζεται ειδικός εξοπλισμός που καταναλώνει πολύ μεγάλα ποσά ενέργειας, με αποτέλεσμα στο τέλος ίσως να μην αξίζει καν η όλη διαδικασία. Γι' αυτό, οι hackers χτυπούν σε άλλες συσκευές με σκοπό να εκμεταλλευτούν την υπολογιστική ισχύ του επεξεργαστή τους εν αγνοία του χρήστη.

Όπως αναφέρει η γνωστή εταιρεία ασφαλείας Malwarebytes, τον τελευταίο καιρό έχουν μολυνθεί με cryptomining κώδικα εκατομμύρια συσκευές Android μέσω κακόβουλων εφαρμογών που μεταφέρουν τον χρήστη σε συγκεκριμένη ιστοσελίδα. Από εκεί, ο χρήστης ενημερώνεται ξεκάθαρα ότι η συσκευή του έχει μολυνθεί από cryptomining κώδικα, ο οποίος θα σταματήσει να λειτουργεί όταν εισάγει έναν έγκυρο κωδικό CAPTCHA.

Ο μέσος όρος που ξόδεψαν οι χρήστες σε αυτήν την ιστοσελίδα ήταν 4 λεπτά, αλλά την επισκέφθηκαν περισσότεροι από 30 εκατομμύρια χρήστες τον τελευταίο μήνα. Με απλά μαθηματικά γίνεται εύκολα αντιληπτό πόσο ωφελήθηκαν στην διαδικασία εξόρυξης οι hackers.

 

Η Malwarebytes συστήνει την χρήση λογισμικού ασφαλείας και ειδικών φίλτρων για να κρατάμε τα smartphones μας ασφαλή, ενώ τονίζει ότι θα πρέπει να κατεβάζουμε εφαρμογές μόνο από το επίσημο κατάστημα Google Play.

[via]

Loading