Απόφαση σταθμός: Η Florida πέρασε νομοσχέδιο απαγόρευσης των social media για τους εφήβους!

Σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters, η Βουλή των Αντιπροσώπων της Florida των ΗΠΑ ενέκρινε νομοσχέδιο που αποβλέπει στο να εμποδίσει τους εφήβους κάτω των 16 ετών να χρησιμοποιούν τις πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης. Το νομοσχέδιο υπερψηφίστηκε με 106:13 ψήφους. Ο Guardian ανέφερε ότι η Βουλή ψήφισε να απαιτείται από τις πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης να τερματίζουν τους λογαριασμούς οποιουδήποτε χρήστη κάτω των 16 ετών. Θα πρέπει επίσης να χρησιμοποιούν third-party συστήματα επαλήθευσης για τον έλεγχο των ανηλίκων.

Το νομοσχέδιο θα απαιτεί από τις εταιρείες να "διαγράφουν οριστικά" τα προσωπικά δεδομένα που συλλέγονται από τερματισμένους λογαριασμούς. Θα επιτρέπει επίσης στους γονείς να υποβάλλουν αστικές αγωγές κατά των εταιρειών που δεν εφαρμόζουν την εν λόγω απαίτηση. Το νομοσχέδιο θα υποβληθεί προς εξέταση στη Γερουσία της Florida.

Οι υποστηρικτές του νομοσχεδίου λένε ότι η κίνηση αυτή αποσκοπεί στην προστασία των παιδιών από την κατάθλιψη, το άγχος και άλλα ζητήματα ψυχικής υγείας που σχετίζονται με την υπερβολική χρήση των μέσων κοινωνικής δικτύωσης. Αυτά έχουν επικριθεί στο παρελθόν ότι καθιστούν τα παιδιά "ιδιαίτερα ευάλωτα" στον εθιστικό χαρακτήρα των μέσων κοινωνικής δικτύωσης. Οι πολέμιοι του νομοσχεδίου λένε ότι είναι υπερβολικό, με ορισμένους να ζητούν λιγότερο περιοριστικά μέτρα. Ένα τέτοιο μέτρο είναι η εκχώρηση στους γονείς της επιλογής να επιτρέπουν ή να απαγορεύουν στα παιδιά τους τη χρήση των μέσων κοινωνικής δικτύωσης.

Ο πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων της Florida, Paul Renner, δήλωσε,

Πρέπει να αντιμετωπίσουμε τις επιβλαβείς επιπτώσεις των πλατφορμών κοινωνικής δικτύωσης στην ανάπτυξη και την ευημερία των παιδιών μας. Η Florida έχει επιτακτικό συμφέρον και ευθύνη για την προστασία των παιδιών μας, της ψυχικής τους υγείας και της παιδικής τους ηλικίας.

Σύμφωνα με το Politico, η Fiona McFarland, μια Ρεπουμπλικανή πολιτειακή νομοθέτης που συνυπογράφει τη νομοθεσία, δήλωσε την Τετάρτη από το βήμα της Βουλής:

Αυτές οι δόσεις ντοπαμίνης [από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης] είναι τόσο εθιστικές, που μοιάζουν με ψηφιακή φεντανύλη ... Και ακόμη και ο πιο ενημερωμένος γονέας ή ο πιο ευαισθητοποιημένος έφηβος δυσκολεύεται να κλείσει την πόρτα απέναντι σε αυτά τα εθιστικά χαρακτηριστικά

Σύμφωνα με το NBC Miami, ο βουλευτής Kevin Chambliss, D-Homestead, δήλωσε:

Η αλήθεια είναι ότι κάποιοι αξιοποιούν αυτές τις πλατφόρμες για να εκμεταλλεύονται τα παιδιά μας.

Οι επικριτές υποστηρίζουν ότι το νομοσχέδιο της Florida που απαγορεύει στα παιδιά ηλικίας 16 ετών και κάτω να χρησιμοποιούν τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης είναι υπερβολικό, διότι θα παραβιάσει την Πρώτη Τροπολογία και θα αφαιρέσει τα οφέλη που λαμβάνουν ορισμένα παιδιά από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, όπως η σύνδεση με την οικογένεια και τους φίλους και η πρόσβαση σε εκπαιδευτικούς πόρους. Οι πολέμιοι υποστηρίζουν επίσης ότι το νομοσχέδιο θα έθετε τους νέους της Florida σε μειονεκτική θέση σε σύγκριση με τους εφήβους αλλού. Επίσης, ορισμένοι υποστηρίζουν ότι το νομοσχέδιο δεν αντιμετωπίζει τα βαθύτερα αίτια των προβλημάτων που σχετίζονται με τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Ορισμένα από αυτά τα ζητήματα περιλαμβάνουν τον εκφοβισμό στον κυβερνοχώρο και τον εθισμό.

Ο βουλευτής Daryl Campbell, D-Fort Lauderdale, χαρακτήρισε το νομοσχέδιο "ολοκληρωτική κυβερνητική υπερβολή".

*Η κεντρική φωτογραφία είναι του Parker Gibbons on Unsplash

[via]

Loading