Apple Car: Θα βγει στους δρόμους το 2028;

Το υποτιθέμενο ηλεκτρικό όχημα της Apple έρχεται και πάλι στη δημοσιότητα, καθώς μια νέα αναφορά υποστηρίζει ότι έχουν γίνει ορισμένες κάποιες σημαντικές αλλαγές στο project και γι΄αυτό υπάρχει ένα νέο πιθανό παράθυρο για την κυκλοφορία του. Το μερικώς αυτόνομο αυτοκίνητο της Apple λέγεται ότι θα βγει στους δρόμους από το 2028, αλλά προφανώς κρατάμε μικρό καλάθι μιας και ουδέποτε η εταιρεία δεν ανέφερε τίποτα επίσημο για την ύπαρξη αυτού του project.

Οι αναλυτές μιλούν εδώ και χρόνια για το υποτιθέμενο project της Apple, αλλά η εταιρεία δεν το έχει καν επιβεβαιώσει. Οι προσπάθειες της Apple για αυτοκίνητο φέρεται να βρίσκονται υπό την καθοδήγηση του αντιπροέδρου της Kevin Lynch, ο οποίος ανέλαβε το έργο το 2021. Η ομάδα του Lynch στοχεύει τώρα σε μια λιγότερο τολμηρή έκδοση του πρώτου οχήματος της Apple, που είναι γνωστό εσωτερικά ως Project Titan.

Μια νέα αναφορά του Bloomberg υποστηρίζει ότι η Apple έχει ορίσει ημερομηνία κυκλοφορίας του αυτοκινήτου το 2028. Η ημερομηνία είναι ακόμα αρκετά μακρινή, αλλά η Apple θα χρειαστεί όλο το χρόνο που μπορεί να πάρει, καθώς δεν είναι μια εταιρεία αυτοκινήτων και υπάρχουν πολλά θέματα ασφάλειας στις μεταφορές που καλείται να λάβει υπόψιν της, και εντελώς διαφορετικά από ό,τι έχει αντιμετωπίσει μέχρι σήμερα στα προϊόντα της.

Η Apple αρχικά σκόπευε να κυκλοφορήσει ένα πλήρως αυτόνομο όχημα χωρίς τιμόνι, αλλά τα χαρακτηριστικά αυτόνομης οδήγησης αποδείχθηκαν ότι είναι ιδιαίτερα δύσκολο να υλοποιηθούν. Οι πρώτες προσπάθειες της Apple έγιναν τη δεκαετία του 2010, όταν όλοι πίστευαν πως τα αυτοκίνητα θα μπορούσαν από μέρα σε μέρα να κυκλοφορούν μόνα τους. Η θυγατρική της Google, η Waymo, "δοκιμάζει" τα αυτοκινούμενα οχήματά της εδώ και σχεδόν μια δεκαετία και η λειτουργία Full Self Driving της Tesla βρίσκεται σε δημόσια δοκιμή από το 2020.

Η αναφορά ισχυρίζεται ότι η Apple στοχεύει τώρα σε χαρακτηριστικά αυτονομίας στο επίπεδο 2 της SAE, στο οποίο στοχεύει επί του παρόντος και η Tesla. Αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει να παραμείνετε ενεργοποιημένοι και έτοιμοι να αναλάβετε τον έλεγχο του αυτοκινήτου ανά πάσα στιγμή, μια απαίτηση που η Tesla έπρεπε να αναγκαστεί να λάβει σοβαρά υπόψη της. Μόνο στο επίπεδο 4 της SAE θα μπορούσαμε να απαλλαγούμε από το τιμόνι, και το computer vision απλά δεν έχει φτάσει ακόμα σε αυτό το επίπεδο. Ακόμη και μικρές διαταραχές στην κυκλοφορία ή ένα πασπάλισμα χιονιού μπορούν να προκαλέσουν απελπιστική σύγχυση στα αυτοκινούμενα αυτοκίνητα.

Με αυτή την απλούστερη προσέγγιση, το διοικητικό συμβούλιο της Apple αισθάνεται πλέον σίγουρο ότι το Project Titan θα μπορέσει να εξελιχθεί σε ένα πραγματικό προϊόν. Ωστόσο, ορισμένοι μέσα στην εταιρεία πιστεύουν ότι η μείωση της αυτονομίας στο επίπεδο 2 έχει στερήσει από το Project Titan οποιαδήποτε πραγματική καινοτομία, αναφέρει η δημοσίευση. Αν αυτό το όχημα λανσαριστεί προς το τέλος της δεκαετίας, θα μπορούσε να είναι απλώς ένα ακόμη ηλεκτρικό αυτοκίνητο...

[via]

Loading