Apple, Facebook, Google, Microsoft υποστηρίζουν νομοσχέδιο για διαφάνεια από NSA και FBI

PRISM

Apple, FacebookGoogle, MicrosoftYahoo και πολλές άλλες εταιρείες συνυπέγραψαν επιστολή απευθυνόμενη στο Κογκρέσο των Ηνωμένων Πολιτειών υποστηρίζοντας νομοσχέδιο σχετικά με την αποκάλυψη λεπτομερειών για τα αιτήματα μυστικών πληροφοριών της κυβέρνησης. Σύμφωνα με αυτό οι εταιρείες θα έχουν την επιλογή να αποκαλύπτουν πότε και πόσο συχνά λαμβάνουν αιτήματα εθνικής ασφάλειας για να παραδώσουν προσωπικά δεδομένα στην κυβέρνηση.

Μετά το σκάνδαλο PRISM οι εταιρείες δέχονται μεγάλες πιέσεις για να επιτύχουν μεγαλύτερη διαφάνεια με τους χρήστες τους. Το επιχείρημα είναι ότι η αδυναμία αποκάλυψης του αριθμού αιτήσεων που λαμβάνουν από την κυβέρνηση δεν συνάδει με το δικαίωμα ελευθερίας του λόγου. Δεν είναι, ωστόσο, η πρώτη φορά που δημιουργείται μια τέτοια επιστολή αφού στα μέσα Ιουλίου Apple, Google, Microsoft, Facebook και άλλες 59 εταιρείες τεχνολογίας, μη-κερδοσκοπικοί οργανισμοί και επενδυτές ένωσαν τις δυνάμεις τους για να απαιτήσουν πλήρη διαφάνεια στις πρακτικές παρακολούθησης της κυβέρνησης.

Να σημειωθεί, ωστόσο, ότι παρόλο που οι εταιρείες ζητούν το δικαίωμα δημοσίευσης του ακριβούς αριθμού αιτήσεων που λαμβάνουν το νομοσχέδιο δεν προβλέπει κάτι τέτοιο. Αντίθετα, επιτρέπει μικτές εκτιμήσεις σε εκατοντάδες αιτήσεις χωρισμένες σε κατηγορίες (και πάλι σε εκατοντάδες) χωρίς να διευκρινίζεται η στρογγυλοποίηση σε κάποιον συγκεκριμένο αριθμό. Εάν, όμως, οι αιτήσεις δεν ξεπερνούν τις 500 σε μια δεδομένη χρονική περίοδο δεν μπορούν να είναι πιο συγκεκριμένοι από αυτό. Λαμβάνοντας υπόψιν ότι οι εταιρείες έχουν δηλώσει ότι δεν λαμβάνουν μεγάλο αριθμό αιτήσεων δεν γνωρίζουμε το κατά πόσο θα είναι χρήσιμη η άρση του περιορισμού αυτού.

Το νομοσχέδιο βρίσκεται ακόμα υπό εξέταση από ειδική επιτροπή.

[via TheVerge]

Loading