Ήττες για την Apple, σε Κίνα και Ινδία

apple-india-china

Δύο ήττες υπέστη η Apple, με τον αμερικανικό κολοσσό να χάνει σε μία αναμέτρηση όσον αφορά στη χρήση του trademark «iPhone» στην Κίνα, και να βλέπει να απορρίπτεται το αίτημά της για εισαγωγή μεταχειρισμένων iPhone στην Ινδία.

Ειδικότερα, στην πρώτη περίπτωση, η κινεζική Xintong Tiandi Technology κέρδισε τη δίκη εναντίον της Apple όσον αφορά στην πώληση τσαντών και άλλων δερμάτινων ειδών στα οποία χρησιμοποιείται το όνομα «IPHONE». Σύμφωνα με το BBC, που επικαλείται την κινεζική «Legal Daily», η Xintong Tiandi είχε κατοχυρώσει το IPHONE για δερμάτινα προϊόντα στην Κίνα το 2010. Η συγκεκριμένη εφημερίδα θεωρείται πως αποτελεί επίσημο «όργανο» της Κεντρικής Επιτροπής Πολιτικών και Νομικών Θεμάτων της χώρας.

Η εν λόγω εταιρεία πωλεί τσάντες, θήκες για κινητά και άλλα δερμάτινα προϊόντα με το όνομα IPHONE. Η Apple προσέφυγε το 2012 στην κινεζική αρμόδια για θέματα trademark αρχή, ωστόσο όταν αυτή η προσπάθεια δεν σημείωσε επιτυχία, στράφηκε σε δικαστήριο του Πεκίνου. Όταν απέτυχε και εκεί, κατέφυγε σε πιο υψηλόβαθμο δικαστήριο- το οποίο όμως αποφάνθηκε πως η Apple δεν ήταν σε θέση να αποδείξει ότι ήταν ευρέως γνωστή ως brand στην Κίνα πριν η Xintong Tiandi υποβάλει το δικό της αίτημα κατοχύρωσης το 2007.

Όσον αφορά στην Ινδία, η κυβέρνηση της χώρας απέρριψε ένα σχέδιο εισαγωγής μεταχειρισμένων τηλεφώνων: Όπως αναφέρει το Reuters, η Apple πωλεί μεταχειρισμένα («ανακαινισμένα») iPhones με έκπτωση σε κάποιες χώρες, περιλαμβανομένων των ΗΠΑ. Η επέκταση αυτής της πρακτικής στην Ινδία θα τη βοηθούσε πιθανότατα να αυξήσει το μερίδιό της σε μια από τις πιο ταχέως αναπτυσσόμενες αγορές smartphone, απέναντι σε ανταγωνιστές που προσφέρουν πολύ φθηνότερα μοντέλα.

Ωστόσο, η ινδική κυβέρνηση, που προωθεί μια πρωτοβουλία για την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας του εγχώριου κατασκευαστικού τομέα, απέρριψε το αίτημα, επικαλούμενη κανόνες κατά της χρήσης μεταχειρισμένων ηλεκτρονικών συσκευών. Στο αίτημα αυτό είχαν αντιταχθεί εγχώριοι κατασκευαστές, που υποστήριξαν ότι η πώληση μεταχειρισμένων συσκευών (που έχουν επιστραφεί από αγοραστές ή επισκευαστεί αφού έχουν υποστεί ζημιές) θα παραβίαζε την νομοθεσία anti-dumping.

Στην Ινδία η Apple έχει μερίδιο μόλις 2%, ωστόσο οι πωλήσεις της εκεί είχαν σημειώσει απότομη άνοδο μέσα σε τρεις μήνες, κυρίως λόγω της αύξησης της ζήτησης για φθηνότερες πιο παλαιές συσκευές, σαν το iPhone 5S.

[via MacUser.gr]

Loading