Ερευνητές δημιούργησαν προσθετικό χέρι που επιτρέπει σε ακρωτηριασμένους να αισθάνονται την αφή

artifial_hand

Ερευνητές από την Ελβετία έρχονται να δώσουν ελπίδα σε πολλά θύματα ακρωτηριασμού, καθώς δημιούργησαν ένα νέο προσθετικό χέρι που επιτρέπει στον ασθενή όχι μόνο να πραγματοποιεί απλές ενέργειες, αλλά και να αισθάνεται τα αντικείμενα που αγγίζει.

Οι δοκιμές πραγματοποιήθηκαν σε έναν Δανό ασθενή, ο οποίος είχε χάσει το αριστερό χέρι σε έκρηξη βεγγαλικού. Μέχρι σήμερα, ο Dennis Sorenson χρησιμοποιούσε ένα προσθετικό χέρι που του επέτρεπε απλά την εκτέλεση απλών καθημερινών ενεργειών, αλλά όλα έγιναν διαφορετικά μετά τη χειρουργική επέμβαση για την "ενσωμάτωση" του Lifehand 2.

artifial_hand_1

Οι ερευνητές έκλεισαν τα μάτια του και του φόρεσαν ωτοασπίδες, ενώ στη συνέχεια του ζήτησαν να αναγνωρίσει μόνο με την αφή διάφορα αντικείμενα. Ο Sorenson κατάφερε να βρει τις διαφορές στο σχήμα και την υφή ανάμεσα σε μανταρίνια, μπάλες baseball, υφάσματα, μπουκάλια κ.ά.

"Στόχος μας ήταν να καταφέρουμε την μεταφορά της αισθητήριας πληροφορίας από το τεχνητό χέρι στον εγκέφαλο σε πραγματικό χρόνο", δήλωσε εκπρόσωπος των ερευνητών, ενώ ο ίδιος ο ασθενής συμπλήρωσε ότι "ήταν πραγματικά απίστευτο ότι ξαφνικά το τεχνητό χέρι και ο εγκέφαλος μου επικοινωνούν μεταξύ τους μετά από πολλά χρόνια"

[via]

 

Loading