Πως θα μπορούσε να σε σκοτώσει ένας αστεροειδής αν έπεφτε στη Γη

Η πτώση αστεροειδούς στην Γη αποτελεί χωρίς αμφιβολία ένα από τα πιο αγαπημένα σενάρια καταστροφής της Ανθρωπότητας. Το έχουμε διαβάσει σε βιβλία και το έχουμε δει στον κινηματογράφο και στην τηλεόραση. Αυτό δεν σημαίνει, όμως, ότι οι σεναριογράφοι αποδίδουν πραγματικά τι θα συνέβαινε αν έπεφτε όντως ένας αστεροειδής στον πλανήτη μας. Ευτυχώς, η επιστήμη έρχεται να δώσει για άλλη μια φορά τις σωστές απαντήσεις.

Ο Clemens Rumpf και η ομάδα του από το University of Southampton δημοσίευσαν πρόσφατα μια έρευνα που αναλύει σε μεγάλο βαθμό τις επιπτώσεις που θα είχε η πτώση ενός αστεροειδούς στη Γη. Οι ερευνητές έλαβαν υπόψιν τους το μέγεθος του αστεροειδή, τη γωνία και την τοποθεσία πρόσκρουσης για να καταλήξουν σε ορισμένα πολύ ενδιαφέροντα συμπεράσματα. Στην προσομοίωση τους δήλωσαν 50.000 τυχαίες πτώσεις σε όλο τον κόσμο, με το 70% εξ αυτών να πέφτουν σε ωκεανούς (το 70% της Γης καλύπτεται από νερό) και τους αστεροειδείς να έχουν διάμετρο από 15m έως 400m και πυκνότητα 3,100 kg/m² (15m είναι το ελάχιστο μέγεθος για να προκληθούν απώλειες λόγω θερμότητας και ανεμοθυελλών).

Τα αποτελέσματα είναι τα εξής (σε γενικές γραμμές):

  • Οι θυελλώδεις άνεμοι θα ευθύνονται για το 45% των θανάτων
  • Το απότομο κύμα θερμότητας για το 30%
  • Τα tsunami για το 20%
  • Το ωστικό κύμα για το 5%
  • Όλα τα υπόλοιπα (σεισμοί, συντρίμμια κλπ) θεωρούνται ασήμαντα (!) καθώς θα αναλογούν σε λιγότερο από 1% των θανάτων.

Προφανώς, αν ο αστεροειδής πέσει σε νερό, τα tsunami θα προκαλέσουν μεγαλύτερη ζημιά (60-80% των θανάτων), ενώ οι άνεμοι θα ευθύνονται περισσότερο σε πτώσεις στην ξηρά.

Οι ερευνητές τονίζουν ότι είναι πολύ σημαντικό να έχουμε μια εικόνα του τι μπορεί να συμβεί έτσι ώστε στην (εξαιρετικά μικρή πιθανότητα) περίπτωση να συμβεί κάτι τέτοιο να μπορούν να πραγματοποιηθούν οι κατάλληλες ενέργειες (π.χ. εκκένωση της περιοχής, καταστροφή του αστεροειδούς πριν την πρόσκρουση κλπ.).

Μπορείτε να διαβάσετε όλη την έρευνα εδώ.

Loading