Αστρονόμοι ίσως κατάφεραν να τραβήξουν την πρώτη φωτογραφία μαύρης τρύπας στην ιστορία

Σημείωση: Η φωτογραφία που βλέπετε ΔΕΝ είναι η μαύρη τρύπα

Άκρως ενδιαφέρουσες οι ειδήσεις που αφορούν το Διάστημα τις τελευταίες ώρες, αφού μετά την αποκάλυψη της NASA για πιθανότητα ανάπτυξης ζωής στον Εγκέλαδο (δορυφόρος του πλανήτη Κρόνου), τώρα μαθαίνουμε ότι οι αστρονόμοι που χειρίζονται το EHT (Event Horizon Telescope) ετοιμάζονται να φωτογραφήσουν για πρώτη φορά μια μαύρη τρύπα!

Το Event Horizon Telescope είναι μια διάταξη πανίσχυρων παρατηρητηρίων σε όλο τον κόσμο, τα οποία μπορούν να ενώνουν τα τηλεσκόπια τους για να σχηματίσουν ένα τεράστιο εικονικό τηλεσκόπιο με διάμετρο σχεδόν όσο ο πλανήτης Γη. Οι αστρονόμοι έχουν εστιάσει στην παρατήρηση δύο σημείων, τη μαύρη τρύπα Τοξότης Α* στο κέντρο του γαλαξία μας και μια άλλη μαύρη τρύπα στο κέντρο του ενός κοντινού γαλαξία με ονομασία M87. Οι λήψεις θα ολοκληρωθούν σήμερα (14 Απριλίου 2017).

Σύμφωνα με τον Heion Falcke, ερευνητή του Rabood University στο Nijmegen της Ολλανδίας,

“Ακόμη και αν αποδειχθεί κακή η ποιότητα των πρώτων εικόνων, αυτό δεν θα αναιρέσει το γεγονός ότι για πρώτη φορά θα μπορέσουμε να ελέγξουμε ορισμένες από τις βασικές υποθέσεις του Einstein σχετικά με τη βαρύτητα στις ακραίες συνθήκες μιας μαύρης τρύπας. Παράλληλα, θα καταφέρουμε πλέον να μετατρέψουμε τις μαύρες τρύπες από μυθικές οντότητες σε κάτι χειροπιαστό που θα μπορούμε να μελετήσουμε”

 

Η “φωτογράφιση” της μαύρης τρύπας Τοξότης Α* δεν είναι βέβαια απλή υπόθεση. Οι ερευνητές θα χρειαστεί να ξοδέψουν πολλούς μήνες για να ελέγξουν τα δεδομένα που θα λάβουν τα 8 τηλεσκόπια του EHT, μιας και κάθε ένα από αυτά θα λάβει 500TB δεδομένων που θα μοιραστούν σε 1024 σκληρούς δίσκους. Τα ληφθέντα δεδομένα θα χρειαστεί να μεταφερθούν στο Haystack Observatory του MIT και στο Max Planck Institute for Radio Astronomy στη Γερμανία, για να αναλυθούν από τους υπερυπολογιστές των δύο ιδρυμάτων.

Αν όλα πάνε καλά, η πρώτη εικόνα μαύρης τρύπας θα μας παρουσιαστεί το 2018. Μην περιμένετε, πάντως, ότι θα δούμε κάτι τόσο εντυπωσιακό όσο η κεντρική εικόνα του άρθρου ή παρόμοιες εικόνες που δημιουργούν κατά καιρούς διάφοροι καλλιτέχνες.

[via]

About Chris Elpidis

Σχόλια, κριτική, κοπλιμέντα, αφορισμοί, δωροδοκίες και ό,τι άλλο θέλετε στο @celpidis και στο Google+

This entry was posted in Science. Bookmark the permalink.
 • Theo Drv

  Απλά δεν γίνεται να φωτογραφίσεις μία μαύρη τρύπα, τουλάχιστον με την έννοια της φωτογραφίας που γνωρίζουμε, αφού δεν γίνεται να έρθει φως από αυτή όταν, λόγω των βαρυτικών δυνάμεων, εγκλωβίζει τα πάντα στο πεδίο της.

 • Haralez Nooryan

  Είναι σχεδόν σαν να είπες τώρα οτι δε γίνεται να φωτογραφίσεις έκλειψη ηλίου ή σελήνης. Η έλλειψη φωτός από το σημείο της μαύρης τρύπας φωτογραφίζεται μια χαρά. Θα δεις γύρω-γύρω άστρα κλπ, και στη μέση μια μαυρίλα. Φαντάζομαι επίσης οτι κάποιες ακτίνες φωτός από τη αντίθετη πλευρά, οι οποίες θα περνούσαν “ξυστά” απο τη μαύρη τρύπα (και δεν θα έβλεπες ποτέ υπό άλλες συνθήκες), τώρα θα γύρνουσαν λόγω της βαρύτητας προσ τα εσένα, με αποτέλεσμα να δεις αρκετό φως σε σχήμα δακτυλιδιού. Οτι και να΄ναι, απλά χρειάζεται να έιμαστε πιο κοντά για να μας βγει και στο iPhone αντί να βασιζόμαστε σε τηλεσκόπια

 • Theo Drv

  Άκυρος ο παραλληλισμός. Η έκλειψη ηλίου είναι μακράν άλλη υπόθεση. Ακόμα και στην έκλειψη σελήνης ένα ελάχιστο ποσό φωτός φτάνει στη γη.Μη μπερδεύεσαι.
  Τι το καινούριο θα μας δώσει η φωτογράφιση μιας μαύρης τρύπας αναρωτιέμαι όταν η ταχύτητα του φωτός είναι μικρότερη από την ταχύτητα διαφυγής ενός βαρυτικού πεδίου. Ναι μπορούμε να δούμε γύρω αλλά και πίσω από αυτή λόγω των βαρυτικών αλλιώσεων αλλα σίγουρα όχι αυτή.

 • Zois

  Καθηστε ρε παιδιά…. Τόσο καιρό που βλέπουμε μαύρες τρύπες σε ταινίες και άρθρα είναι υποθετικές? Δηλαδή μπορεί να είναι και διαφορετικές από αυτές που έχουμε δει.?