AVM Fritz!Box Fon 7390, το router που αξίζει να αγοράσεις [Review]

Ο δρομολογητής (router) αναμφισβήτητα αποτελεί την καρδιά ενός δικτύου. Δεδομένου ότι όλοι οι πάροχοι υπηρεσιών διαδικτύου προσφέρουν τα δικά τους routers, είναι δύσκολο να καταλάβει κανείς γιατί θα έπρεπε να προβεί στην αγορά ενός νέου.

Πόσο μάλλον για κάποιο ρούτερ της AVM, μίας αρκετά άγνωστης εταιρείας στην ελληνική αγορά, που όμως στη Γερμανία είναι ο κορυφαίος κατασκευαστής δρομολογητών, με πάνω από 68 τοις εκατό μερίδιο αγοράς.

Το AVM Fritz!Box Fon 7390 αποτελεί την ναυαρχίδα όλων των ρούτερς της εταιρείας (και διάδοχο του κορυφαίου 7270), που παρά το υψηλό κόστος απόκτησης του, έχει να προσφέρει πάρα πολλά τόσο για την οικιακή όσο και την επαγγελματική του χρήση.

Fritzbox 7390

Η ταχύτητα είναι το κύριο μέλημα του 7390: διαθέτει τέσσερις θύρες gigabit Ethernet LAN, υποστηρίζει έως 100Mbps για συνδέσεις VDSL2, καθώς και ταυτόχρονη δημιουργία 2.4GHz και 5GHz ασύρματων δικτύων (έως 300 Mbps), μέσω των δύο Atheros AR9220 chips που διαθέτει. Οι δύο κεραίες είναι πλέον εσωτερικές και βρίσκονται κάτω από τα μικρά "πτερύγια". Επιπλέον υπάρχουν δύο αναλογικές θύρες τηλεφώνου και μία ISDN θύρα S0 καθώς επίσης και δύο θύρες USB 2.0 για σύνδεση εκτυπωτών ή συσκευών αποθήκευσης (σκληροί δίσκοι ή USB στικάκια).

Fritzbox 7390 Ports

Fritzbox 7390 Ports

Το πρώτο πράγμα που θα παρατηρήσει κανείς όταν προσπαθήσει να το εγκαταστήσει συνδέοντάς το στην πρίζα του τηλεφώνου είναι ότι διαθέτει ένα ασυνήθιστο καλώδιο που συνδέεται σε δύο υποδοχές μέσω δικών του φίλτρων.

Κι αυτό συμβαίνει γιατί το Fritz Box 7390 μπορεί να αναλάβει τον έλεγχο όλων των τηλεφώνων στο χώρο σας, επιτρέποντάς σας να κάνετε φθηνές ή δωρεάν κλήσεις μέσω internet χρησιμοποιώντας οποιοδήποτε συνηθισμένο τηλέφωνο. Μπορεί να λειτουργήσει ως σταθμός βάσης για μέχρι και έξι ασύρματα τηλέφωνα Dect, οκτώ συσκευές ISDN, 10 SIP λογαριασμούς, καθώς και να συνδέσετε όλες τις υπόλοιπες ενσύρματες συσκευές σας (φαξ, τηλεφωνητές, τηλέφωνα) χρησιμοποιώντας τις δύο υποδοχές στο πίσω μέρος. Εδώ θα πρέπει να αναφέρουμε ότι το ρούτερ διαθέτει ενσωματωμένο δικό του αυτόματο τηλεφωνητή καθώς και ότι παρέχει επίσης τη δυνατότητα λήψης φαξ (ενώ η αποστολή θα ενεργοποιηθεί σύντομα μέσω της επερχόμενης αναβάθμισης).

Η ρύθμιση του ρούτερ είναι πανεύκολη, απλά πληκτρολογώντας http://fritz.box στη γραμμή διευθύνσεων του browser. Εκεί θα συναντήσουμε όλους τους οδηγούς που θα μας βοηθήσουν να εισάγουμε τα στοιχεία της ADSL/VDSL σύνδεσής μας, τους VoIP τηλεφωνικούς αριθμούς μας, να πραγματοποιήσουμε τις αναβαθμίσεις, καθώς και να έχουμε πρόσβαση σε όλες τις επιπλέον λειτουργίες.

1 7390 Front Page

2 7390 Wizards

Το 7390 εστιάζεται κυρίως στους καταναλωτές, έτσι ώστε να μη δυσκολεύονται να εντοπίζουν ακόμη και τις πιο προηγμένες ρυθμίσεις.

3 7390 Contents 1

4 7390 Contents 2

Μερικές από αυτές τις επιπλέον λειτουργίες αποτελούν οι αναλυτικές αναφορές για την ημερήσια, εβδομαδιαία ή μηνιαία χρήση του ίντερνετ, η δημιουργία δικτύου “Guest” που παρέχει στους επισκέπτες πρόσβαση στο διαδίκτυο χωρίς να τους αφήνει να βλέπουν τους υπολογιστές του δικτύου σας και η δυνατότητα εισαγωγής χρονικών ορίων για πρόσβαση στο διαδίκτυο σε συγκεκριμένους υπολογιστές (πρακτικό εάν έχετε παιδιά με τους δικούς τους υπολογιστές).

5 7390 Guest Access

6 7390 Access Rules

7 7390 DSL Information

8 7390 DSL Line Settings

9 7390 DSL Spectrum

Επιπλέον, δεν λείπουν οι λειτουργίες δημιουργίας τηλεφωνικού καταλόγου, ορισμού τηλεφωνικών αριθμών για εκτροπή/προώθηση ή απόρριψη κλήσης (blacklist), ενώ κάθε τηλέφωνο αποκτά το δικό του εσωτερικό αριθμό για την πραγματοποίηση εσωτερικών κλήσεων (ενδοεπικοινωνία), και φυσικά μπορεί να έχει το δικό του τηλεφωνητή. Οι τηλεφωνικές συσκευές μπορούν επίσης να χρησιμοποιηθούν ως ξυπνητήρια και να χτυπήσουν συγκεκριμένες συσκευές, αντί για όλες. Επιπροσθέτως, εάν διαθέτετε iPhone, iPad, iPod ή Android smartphone, μπορείτε να τα χρησιμοποιήσετε και ως DECT τηλέφωνα και να έχετε πρόσβαση και σε άλλες λειτουργίες.

10 7390 Telephone Devices

Η συσκευή διαθέτει ενσωματωμένη μνήμη 512ΜΒ, που χρησιμοποιείται πρωτίστως για αποθήκευση των μηνυμάτων του εσωτερικού τηλεφωνητή, αλλά και ως δίσκος δικτύου. Οι λειτουργίες NAS και media streaming μπορούν συνεπώς να δοκιμαστούν χωρίς την προσθήκη μιας εξωτερικής συσκευής, με τα αρχεία πολυμέσων να μπορούν να μεταδοθούν σε οποιαδήποτε συσκευή UPnP, ενώ δεν λείπει και η υποστήριξη του πρωτοκόλλου FTP ώστε να έχετε πρόσβαση στα αρχεία και τους USB σκληρούς δίσκους σας από παντού.

11 7390 Storage NAS

Ξεχωριστή είναι επίσης κι η δυνατότητα σύνδεσης 3G modem στις υποδοχές USB για κοινή χρήση του internet μέσω WiFi. Επιπλέον η συσκευή μπορεί να υποστηρίξει έως και οκτώ ταυτόχρονες συνδέσεις IPSec VPN. Για όλες αυτές τις λειτουργίες του 7390, η AVM διαθέτει στην ιστοσελίδα της και ένα πολύ αναλυτικό εγχειρίδιο, ενώ μέσω των τακτικών ενημερώσεων firmware συνεχώς προστίθενται κι άλλες δυνατότητες.

Το FRITZ!Box 7390 αποτελεί ιδανική λύση για δικτυακές εφαρμογές όπως IPTV, video on demand και media streaming.

Στη λειτουργία NAS υποστηρίζονται, επιπρόσθετα, και αρκετές online υπηρεσίες αποθηκευτικού χώρου (π.χ. box.net, MobileMe, myDisk, κ.ά.), που σημαίνει πως ακόμα και όταν ο υπολογιστής είναι κλειστός, περιεχόμενο όπως βίντεο, μουσική και φωτογραφίες να είναι διαθέσιμο για αναπαραγωγή σε συσκευές που υποστηρίζουν UPnP-AV, σε όλο το δίκτυο (όπως HD-TVs και στερεοφωνικά συστήματα).

12 7390 USB Devices

Το ρούτερ ρυθμίζει αυτόματα την ισχύ του ανάλογα με τον όγκο των δεδομένων, εξασφαλίζοντας τη βέλτιστη κατανάλωση ενέργειας. Η ισχύς του επεξεργαστή ελαχιστοποιείται σε λειτουργία standby και οι μη χρησιμοποιούμενες θύρες απενεργοποιούνται. Η λειτουργία WLAN eco μειώνει την ισχύ εκπομπής του ασύρματου σήματος, ενώ διαθέτει επίσης τις υπηρεσίες WLAN night service και Do Not Disturb, όπου μπορούμε να ορίζουμε τη διάρκεια της λειτουργίας εξοικονόμησης ενέργειας και σίγασης των τηλεφώνων, αντίστοιχα.

13 7390 Power Consumption

14 7390 Energy Montitor Settings

15 7390 Energy Montitor Statistics

Στις προηγμένες λειτουργίες τηλεπικοινωνίας περιλαμβάνονται οι τριμερείς συνομιλίες, οι εσωτερικές κλήσεις, η δυνατότητα μεταφοράς ή φραγής κλήσεων, και οι κλήσεις VIP. Στη συσκευή μπορούν να ενεργοποιηθούν έως και 5 από τους ενσωματωμένους αυτόματους τηλεφωνητές, ενώ τόσο τα fax, τα μηνύματα του τηλεφωνητή όσο και τα στατιστικά χρήσης μπορούν να στέλνονται και σε μια mail διεύθυνση, προσφέροντας σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις αλλά και σε μεμονωμένους χρήστες ενοποιημένη επικοινωνία, υπηρεσίες που με άλλα συστήματα κοστίζουν περισσότερα χρήματα

Η AVM παρέχει, επίσης, μέσω του Fritz!OS firmware  μία cloud προσέγγιση, δίνοντάς μας με την λειτουργία MyFRITZ! τη δυνατότητα απομακρυσμένης πρόσβασης στα δεδομένα μας αλλά και στο περιβάλλον διαχείρισης του FRITZ!Box από οποιοδήποτε σημείο του πλανήτη χρησιμοποιώντας υπολογιστή, smartphone ή tablet.

16 7390 review MyFritz

Ως ιδανικό συμπλήρωμα, τέλος, για το FRITZ!Box 7390, η AVM διαθέτει τα ασύρματα τηλέφωνα FRITZ!Fon MT-F, MT-D, M2 και C3, τα οποία προσφέρουν πολλές ανέσεις και λειτουργίες, καθώς και εξαιρετική τηλεφωνία σε ποιότητα HD.

Δυστυχώς το τηλεφωνικό κέντρο του ΟΤΕ της περιοχής μας δεν υποστηρίζει ακόμη συνδέσεις VDSL για να μπορέσουμε να δοκιμάσουμε τις πλήρεις δυνατότητες της συσκευής. Παρ’ όλα αυτά το συγκεκριμένο ρούτερ αποτελεί μία εξαιρετική συσκευή για όσους θέλουν να κάνουν χρήση όλων των υπολοίπων προηγμένων χαρακτηριστικών, παρά το αυξημένο κόστος απόκτησης του.

Loading