Αυτή είναι η πρώτη έκλειψη Ηλίου που καταγράφηκε σε video το...1900! [Video]

Στις αρχές του περασμένου μήνα παρακολουθήσαμε την εντυπωσιακή ολική έκλειψη Ηλίου που ήταν ορατή κυρίως στους κατοίκους της Βόρειας Αμερικής, αλλά προφανώς αυτή δεν ήταν η μοναδική που έχουμε δει έστω μέσω video τα τελευταία χρόνια. Γνωρίζατε, όμως, ότι υπάρχει καταγεγραμμένη έκλειψη Ηλίου ήδη από τις αρχές του περασμένου αιώνα;

Το 1900, ο διάσημος μάγος και λάτρης της αστρονομίας Nevil Maskelyne ταξίδεψε στη Βόρεια Καρολίνα για να κινηματογραφήσει μια ηλιακή έκλειψη στις 28 Μαΐου 1900. Σύμφωνα με τη Royal Astronomical Society και το Βρετανικό Ινστιτούτο Κινηματογράφου, αυτή είναι «η πρώτη διασωζόμενη ταινία αστρονομικού περιεχομένου στον κόσμο».

Ο Maskelyne ταξίδεψε στην Ινδία το 1898 για να φωτογραφίσει μια έκλειψη. Τα κατάφερε, αλλά το κουτί με το φιλμ κλάπηκε κατά την επιστροφή του στην πατρίδα. Δεν ήταν εύκολο να κινηματογραφηθεί. Ο Maskelyne έπρεπε να κατασκευάσει έναν ειδικό τηλεσκοπικό προσαρμογέα για τη φωτογραφική του μηχανή για να καταγράψει το γεγονός. Αυτή είναι η μόνη ταινία του Maskelyne που γνωρίζουμε ότι έχει διασωθεί.

Το αρχικό απόσπασμα της ταινίας που φυλάσσεται στο αρχείο της Royal Astronomical Society σαρώθηκε και αποκαταστάθηκε σχολαστικά σε 4Κ από τους ειδικούς συντήρησης του Εθνικού Αρχείου του BFI, οι οποίοι συναρμολόγησαν και επαναχρονολόγησαν την ταινία καρέ-καρέ. Η ταινία αποτελεί μέρος της συλλογής Βικτωριανών ταινιών του BFI Player που κυκλοφόρησε πρόσφατα, και οι θεατές είναι πλέον σε θέση να παρακολουθήσουν αυτή την πρώτη ταινία μιας ηλιακής έκλειψης από τότε που το γεγονός καταγράφηκε αρχικά πριν από πάνω από έναν αιώνα.

*Η κεντρική εικόνα προέρχεται από τον Justin Dickey on Unsplash

Loading