Ερευνητές δημιούργησαν κατά τύχη μπαταρία που αντέχει 400 χρόνια χωρίς υποβάθμιση της χωρητικότητας της [Video]

uci_battery

Ομάδα ερευνητών του UCI (University of California Irvine) κατασκεύασε κατά λάθος μια νέα μπαταρία που αντέχει σε 200.000 κύκλους φόρτισης με ελάχιστη φθορά στη χωρητικότητα της, με αποτέλεσμα να θέσει νέες βάσεις για τις μπαταρίες του μέλλοντος. Σκεφτείτε μόνο ότι μια τυπική μπαταρία ενός laptop έχει αντοχή μερικές εκατοντάδες κύκλους φόρτισης προτού αρχίσει η υποβάθμιση της.

Η νέα μπαταρία δοκιμάστηκε συνεχόμενα για 3 μήνες και η μέση απόδοση Coulomb (μέτρηση ποσότητας ρεύματος που διαρρέει τα ηλεκτρόδια) ήταν στο 94-96% χωρίς φθορές στα νανοσύρματα. Τα νανοσύρματα είναι εξαιρετικά αγώγιμα μικροσκοπικά καλώδια που λόγω του πολύ μικρού μεγέθους τους μπορούν να ομαδοποιούνται σε μεγάλους αριθμούς σε πολύ μικρές περιοχές, προσφέροντας έτσι πολύ μεγαλύτερη επιφάνεια για τη μεταφορά ηλεκτρονίων και την αποθήκευση ενέργειας. Ωστόσο, η χρήση τους δεν ευδοκιμεί επειδή είναι εξαιρετικά εύθραυστα και σπάνε με τις συνεχόμενες φορτίσεις-αποφορτίσεις. Αυτό συνεπάγεται υποβάθμιση της χωρητικότητας της μπαταρίας.

Η τύχη, όμως, ήταν με το μέρος των ερευνητών, καθώς προχώρησαν σε εμβαπτισμό των χρυσών νανοσυρμάτων σε διοξείδιο του μαγγανίου και τζελ ηλεκτρολύτη τύπου Plexiglas, και κατάφεραν να αυξήσουν την ανθεκτικότητα τους από τους 7.000 κύκλους φόρτισης στους 200.000. Οι ερευνητές πιστεύουν ότι το ειδικό τζελ πλαστικοποιεί το οξείδιο του μετάλλου στη μπαταρία και ως εκ τούτου μπορεί να αντέξει για τουλάχιστον 400 χρόνια χωρίς να υποβαθμιστεί!

 

Φυσικά βρισκόμαστε ακόμη σε πολύ πρώιμο στάδιο για να δούμε τέτοιες μπαταρίες σε εμπορικές συσκευές, οπότε, για την ώρα ελπίζουμε ότι η SolidEnergy θα κρατήσει την υπόσχεση της για διπλασιασμό της αυτονομίας με την τωρινή τεχνολογία μέσα στο 2017.

[UCI]

Loading