H εξήγηση του Big Bang για τη γέννηση του Σύμπαντος [Video]

Big Bang

Στην επιστήμη της κοσμολογίας, η πιο διαδεδομένη θεωρία για τη δημιουργία του σύμπαντος είναι η Μεγάλη Έκρηξη ή αλλιώς Big Bang, σύμφωνα με την οποία το σύμπαν δημιουργήθηκε από μια υπερβολικά πυκνή και θερμή κατάσταση πριν από περίπου 13,7 δισεκατομμύρια χρόνια. Ο φυσικός του CERN, Tom Whyntie, εξηγεί το Big Bang στο video που ακολουθεί:

This entry was posted in Featured, Misc, Science. Bookmark the permalink.
 • Πριν την υπαρξη αυτης της πυκνης και θερμης υλης ,τι προυπηρξε ρε φωστηρες? Αυτη η υψηλη θερμοκρασια (ενεργεια)απο τι δημιουργηθηκε? Τοση υλη μαζεμενη πως βρεθηκε? Το οτι το συμπαν προυπαρχει (ανεκαθεν)και μετασχηματιζεται με αεναες μεταβολες υλης και ενεργειας (η μια μορφη στην αλλη με χιλιαδες τροπους),δεν παιζει στη σκεψη σας φωτεινα μυαλα?

 • Δεν ξέρουμε πώς δημιουργήθηκε αυτή η ενέργεια. Όσο για το πως βρέθηκε μαζεμένη, όλο το σύμπαν ήταν ένα σημείο, οπότε η ερώτηση δεν έχει ακριβώς νόημα. Η ενέργεια και η ύλη δεν υπόκεινται σε αέναες μεταβολές, διότι αυτό θα παραβίαζε τον δεύτερο νόμο της θερμοδυναμικής. Επίσης σαφώς και υπάρχει στο πίσω μέρος του μυαλού κάθε επιστήμονα η ερώτηση για το τι έγινε πριν το big bang, αλλά δεν γνωρίζουμε, ούτε έχουμε τρόπο (τώρα, το 2013) να ψάξουμε την απάντηση.

 • Καλύτερα να μασάς πάρα να μιλάς.

 • Πριν το παίξεις Στίβεν Χόκινγκ διάβασε κανα βιβλίο. Ή δες κανα ντοκυμαντέρ του τύπου “Through the wοrmhole” για να δεις πόσες διαφορετικές θεωρίες υπάρχουν.

 • Γιατί ο άνθρωπος νομίζει πως πρέπει και μπορεί να τα εξηγλησει όλα. Μία θεωρία από τις πολλές είναι. Έχεις σκεφτεί ότι το μυαλό μας πολλές φορές δεν έχει την δυνατότητα να αντιληφθεί τα πάντα; Η λύση περί θεού είναι απλά απλή και τίποτα άλλο.

 • Konstantinos Nikolopoulos

  Η ερώτηση, τι υπήρχε πριν την Μεγάλη Έκρηξη ή πως ακριβώς δημιουργήθηκε είναι λάθος, διότι πολύ απλά με την Μεγάλη Έκρηξη δημιουργήθηκε ο Χώρος και ο Χρόνος. Επομένως εάν πράγματι υπήρχε ο Θεός η οτιδήποτε άλλο ανώτερο, πολύ απλά δεν θα είχε τον Χρόνο για να δημιουργήσει το σύμπαν με την μορφή που το αντιλαμβανόμαστε σήμερα. Ίσως κάνω κάποιο λάθος σε αυτά που προσπαθώ να εκφράσω, αλλά είμαι σίγουρος ότι τα λόγια μου έχουν κάποια βάση.

 • Konstantinos Nikolopoulos

  Ωραία διατύπωση της απάντησης, αλλά σίγουρα υπάρχουν αρκετοί τρόποι και πειράματα για να δούμε τι έγινε στην Μεγάλη Έκρηξη, απλά οι Μεγάλοι Επιστήμονες και Ερευνητές που το ψάχνουν στο CERN δεν αποκαλύπτουν τίποτα, διότι φοβούνται τις αντιδράσεις από τους ανθρώπους που δεν γνωρίζουν και δεν καταλαβαίνουν τίποτα πέρα από τα σύνορα που επιβάλει η θρησκεία, όποια κι εάν είναι αυτή. Φαντάζεσαι να πεις σε έναν άνθρωπο που μεγάλωσε σε μουσουλμανική οικογένεια ότι δεν υπάρχει ο Αλλάχ?

 • Konstantinos Nikolopoulos

  Οι θεωρίες και τα πειράματα περί επιστήμης, μας βοηθούν να κατανοήσουμε καλύτερα ένα θέμα, αφήνοντας πάντα ένα παράθυρο ανοιχτό, ώστε αργότερα να καταλήξουμε στην δημιουργία μιας δικιάς μας κοσμοθεωρίας. Επιπροσθέτως εάν θέτεις όρια σε οτιδήποτε, όπως για παράδειγμα το ανθρώπινο μυαλό ή τις ανθρώπινες ικανότητες, τότε δεν υπάρχει εξέλιξη κι εάν δεν υπάρχει εξέλιξη μένουμε στάσιμοι και ηλίθιοι. Οι Αρχαίοι Έλληνες πίστευαν στους 12 Θεούς, γιατί δεν είχαν την πολυτέλεια της σύγχρονης τεχνολογίας, ενώ εμείς που έχουμε τα μέσα εξακολουθούμε να πιστεύουμε στον Χριστό έπειτα από 2.000 χρόνια. Μόνο ένα πολύ μικρό ποσοστό της ανθρωπότητας έχει την νοημοσύνη για να εξερευνήσει αυτά που οι Θρησκείες σου απαγορεύουν.

 • Διονύσης Τσιγκαλίδας

  Σύμφωνα με τα μέχρι τώρα στοιχεία που έχει συλλέξει και αναλύσει η επιστημονική κοινότητα (τους δορυφόρους, τα όργανα και τα λοιπά μέσα δεν θα τα αναλύσω), η επικρατέστερη άποψη σχετικά με την δημιουργία του Σύμπαντος είναι η Θεωρία της Μεγάλης Έκρηξης. Κατά την διάρκεια αυτής, το λεγόμενο Κοσμικό Αυγό (η υπέρπυκνη και υπέρθερμη κατάσταση ύλης) εκτινάχθηκε προς ολες τις κατευθύνσεις και με την ίδια ταχύτητα (περίοδος Πληθωρισμού) διατηρώντας έτσι την ομοιογένεια και ισοτροπία του Σύμπαντος… και γι’αυτό άλλωστε αυτή η θεωρία ειναι η περισσότερη αποδεκτή. Τότε λοιπόν μπορούμε να πούμε ότι ξεκίνησε να υφίσταται ο Χώρος και ο Χρόνος. Πιο πριν, δεν γνωρίζουμε αν υπήρχε κάτι αλλά ούτε και μας απασχολεί καθώς οτιδήποτε και να γινόταν πριν την Μεγάλη Έκρηξη ήταν τελείως ανεξάρτητο και αδιάφορο για τον δικό μας Κόσμο. Αυτός είναι και ο λόγος για τον οποίο χωρίς να έχουμε ιδέα τι γινόταν πιο πριν καθιστούμε την εποχή πριν το Big Bang ως ένα μη χρονικό και ανύπαρκτης ύλης χάος. Εν κατακλείδι, υπάρχουν διάφορες θεωρίες για το τι μπορεί να υπήρχε πριν και για το τι είναι πιθανό να υπάρξει μετά, όπως για παράδειγμα η θεωρία του Παλλόμενου Σύμπαντος, σύμφωνα με την οποία το Σύμπαν διαστέλλεται και ξανασυστέλλεται έως ότου να προκύψει ένα νέο Big Bang. Μια άλλη άποψη είναι να βρισκόμαστε σε ένα multiverse (πολυσύμπαν) μέσα στο οποίο βρίσκεται και το δικό μας σύμπαν ανάμεσα σε άλλα χιλιάδες (και ίσως άπειρα) σαν αυτό. Οι θεωρίες είναι πολλές αλλά καμία μέχρι στιγμής πειραματικά αποδεδειγμένη έτσι ώστε να είμαστε απολύτως βέβαιοι ότι όντως ισχύει. Απλά συλλέγουμε δεδόμενα, τα μελετάμε και αναλόγως με τα πορίσματα στα οποία καταλήγουμε κλίνουμε να διαμορφώσουμε μια ιδέα που ικανοποιεί όσο το δυνατός πληρέστερα τις ανάγκες μας περί κατανόησης του Κόσμου όπου μας περιβάλλει. Ελπίζω να διευκόλυνα κάπως την συζήτηση…

 • Pingback: Ο καλύτερος τρόπος να μάθεις για το Big Bang μέσα από ένα animation video()

 • Pingback: Αστροφυσικοί εντόπισαν βαρυτικά κύματα από την πρώτη στιγμή της δημιουργίας του Σύμπαντος()