Bill Gates: Αποχώρησε αλλά εξακολουθεί να κινεί τα νήματα στη Microsoft

Τον Μάρτιο του 2020, ο Bill Gates, ο συνιδρυτής της Microsoft και CEO της για μεγάλο χρονικό διάστημα, αποχώρησε επίσημα από την εταιρεία ως ένα από τα μέλη του διοικητικού συμβουλίου της. Το 2021, η Wall Street Journal ανέφερε ότι ο Gates αποχώρησε από το ΔΣ εξαιτίας μιας έρευνας σχετικά με μια υποτιθέμενη προσωπική σχέση που είχε με μια υπάλληλο της Microsoft το 2000. Εκπρόσωπος του Gates αρνήθηκε τότε ότι η έρευνα ήταν η αιτία της παραίτησής του από το διοικητικό συμβούλιο της Microsoft.

Ωστόσο, παρόλο που ο Gates δήλωσε ότι επρόκειτο να αφιερώσει περισσότερο χρόνο στις φιλανθρωπικές του δραστηριότητες, μια νέα αναφορά του Business Insider, που χρησιμοποιεί ανώνυμες πηγές, αναφέρει ότι ο Gates εργάζεται εδώ και αρκετό καιρό μυστικά για τη Microsoft. Το άρθρο υποστηρίζει μάλιστα ότι ο Gates ήταν ένας από τους κύριους συντελεστές της τρέχουσας συνεργασίας της Microsoft με το OpenAI. Το άρθρο ισχυρίζεται ότι ο Gates πραγματοποιούσε συναντήσεις με το OpenAI από το 2016. Ισχυρίζεται επίσης ότι το 2022, ο Gates προκάλεσε τον CEO του OpenAI, Sam Altman, να δημιουργήσει ένα μεγάλο γλωσσικό μοντέλο που θα μπορούσε να περάσει τις εξετάσεις βιολογίας Advanced Placement.

Η αναφορά ισχυρίζεται ότι τον Αύγουστο του 2022, ο Altman έδειξε στον Gates και στον σημερινό CEO της Microsoft, Satya Nadella, ένα demo στο σπίτι του Gates, όπου μια έκδοση του GPT-4 όντως πέρασε τις εν λόγω εξετάσεις βιολογίας.

Το demo ώθησε τον Gates να γράψει ένα άλλο υπόμνημα - αυτό που ένα πρώην στέλεχος αποκάλεσε "το υπόμνημα" - στο οποίο περιγράφεται ο τρόπος με τον οποίο η Microsoft θα έπρεπε να αξιοποιήσει το GPT-4. Ο Gates τόνισε ότι το μεγάλο γλωσσικό μοντέλο, που εκπαιδεύτηκε στο σύνολο του δημόσιου διαδικτύου, θα μπορούσε επιτέλους να εγκαινιάσει την εποχή των personal agents.

Η δημοσίευση αναφέρει ότι μετά από αυτό το demo και το υπόμνημα του Gates, ο Nadella φέρεται να πραγματοποίησε μια συνάντηση με την εταιρεία όπου ζήτησε από τις ομάδες του να ενσωματώσουν την Τεχνητή Νοημοσύνη σε πολλά από τα προϊόντα και τις υπηρεσίες της.

Ο Gates εξακολουθεί να πραγματοποιεί συναντήσεις με πολλά κορυφαία στελέχη της Microsoft για να εξετάσει τις εξελίξεις των projects της εταιρείας, ενώ φέρεται επίσης να βοηθάει τόσο στην πρόσληψη νέων στελεχών όσο και στις προσπάθειες να παραμείνουν τα τρέχοντα μέλη της ομάδας της Microsoft. Βλέπουμε, λοιπόν, ότι ο Gates μπορεί να μην είναι επίσημος υπάλληλος, αλλά εξακολουθεί να κατέχει μεγάλη δύναμη στη Microsoft.

[via]

Loading