BioBots: Ένας 3D printer που χρησιμοποιεί ζωντανά κύτταρα για την εκτύπωση ανθρώπινου ιστού [Video]

biobots

Ακόμη ένα βήμα προς την 3D εκτύπωση ανθρώπινων οργάνων με χρήση ζωντανών κυττάρων έγινε από την BioBots, μια start-up από τη Φιλαδέλφεια (ΗΠΑ), η οποία μετά από 10 χρόνια έρευνας κατάφερε να αναπτύξει μια ιδιαίτερα αποτελεσματική μέθοδο σημαντικά ακριβέστερη, φθηνότερη και γρηγορότερη από τις ήδη υπάρχουσες.

Ο πρώτος 3D “βιοεκτυπωτής” που χρησιμοποιεί εμβρυονικά βλαστοκύτταρα για μελλοντική εκτύπωση ανθρώπινων μοσχευμάτων και ιστού

Σύμφωνα με τους ερευνητές,

"Η ιδέα μας προσεγγίζει το ζήτημα από μια άλλη σκοπιά. Βλέπαμε ότι υπάρχουν πολύ ογκώδη μηχανήματα για την εκτέλεση της βιοεκτύπωσης και μας φαινόταν όπως οι πρώτοι υπολογιστές που καταλάμβαναν ολόκληρα δωμάτια, κόστιζαν υπερβολικά και ήταν δύσκολοι στη χρήση"

biobots_1

Γι' αυτόν τον λόγο, προχώρησαν στην κατασκευή ενός νέου 3D printer με μικρό μέγεθος, ο οποίος χρησιμοποιεί ειδική μελάνη σε συνδυασμό με ζωντανά κύτταρα για το χτίσιμο τρισδιάστατων ζωντανών δομών. Αυτή η μελάνη αποτελεί την μεγαλύτερη καινοτομία της BioBots, καθότι περιλαμβάνει μια ειδική σκόνη που σταθεροποιείται όταν πέσει επάνω της μπλε ακτινοβολία συγκεκριμένου μήκους κύματος, χωρίς να απαιτείται άσκηση πίεσης ή υπεριώδης ακτινοβολία. Η μέθοδος αυτή είναι σημαντικά πιο αποτελεσματική για την εκτύπωση ζωντανού ιστού επειδή η άσκηση πίεσης και η υπεριώδης ακτινοβολία μπορούν να βλάψουν τα ζωντανά κύτταρα, σε αντίθεση με την μπλε ακτινοβολία.

Για την εκτύπωση ζωντανού ιστού, ο χρήστης πρέπει απλά να συνδυάσει την ειδική μελάνη με τα ζωντανά κύτταρα που θέλει να χρησιμοποιήσει, μαζί με συνδετικούς παράγοντες για τη συνένωση των κυττάρων. Στη συνέχεια το "μείγμα" τοποθετείται στον 3D printer και επιλέγεται το σχέδιο από το κατάλληλο λογισμικό για την ολοκλήρωση της διαδικασίας.

Η BioBots φιλοδοξεί έχει εκτυπώσει ήδη πολλά πρωτότυπα και συνεργάζεται στενά με ερευνητικά κέντρα για δοκιμές και βελτιώσεις.

[via]

Loading