Η πρώτη επιτυχημένη βιονική ανακατασκευή χεριού σε ακρωτηριασμένους είναι γεγονός [Video]

bionic_hand_2

Τα εντυπωσιακά επιτεύγματα στον χώρο της Ιατρικής συνεχίζονται με τις τρεις πρώτες επιτυχείς επεμβάσεις "βιονικής ανακατασκευής" άνω άκρων που διενεργήθηκαν από τον Dr. Oskar Aszmann και τους συναδέλφους του, οι οποίοι αντικατέστησαν τα σοβαρά τραυματισμένα χέρια των ασθενών τους με βιονικά χρησιμοποιώντας νεύρα και μυς από τα κάτω άκρα.

Για να ξεκινήσει η "βιονική ανακατασκευή", οι τρεις ασθενείς έπρεπε πρώτα να συμφωνήσουν για να ακρωτηριαστούν τα τραυματισμένα άκρα τους, στη συνέχεια να πραγματοποιηθεί η μεταμόσχευση νευρών και μυών από τα κάτω άκρα για την αναδόμηση των νέων χεριών και τέλος να εκπαιδευτούν στην διαχείριση των ασθενών νευρικών ηλεκτρικών σημάτων για τον έλεγχο των βιονικών χεριών.

bionic_hand

Σύμφωνα με τον Dr. Oskar Aszmann,

"Είναι η πρώτη φορά που καταφέραμε να ανακατασκευάσουμε βιονικά ένα χέρι. Αν έβλεπα τους ασθενείς μου πριν από 5-7 χρόνια, απλά θα ανασήκωνα τους ώμους μου και θα τους έλεγα ότι δεν μπορώ να κάνω τίποτα γι' αυτούς"

Η διαδικασία να πείσουν τους ασθενείς για τον ακρωτηριασμό δεν ήταν εύκολη και ουσιαστικά πρώτα προχώρησαν στην κατασκευή του βιονικού χεριού για να τους δείξουν πως θα λειτουργεί. Τώρα, οι ασθενείς μπορούν να πραγματοποιήσουν βασικές κινήσεις όπως να πιάσουν μια μπάλα, να σηκώσουν και να κρατήσουν ένα αντικείμενο ή διπλώσουν ένα ρούχο.

bionic_hand_1

Όπως δηλώνει ο Milorad Marinkovic, ο οποίος είχε αχρηστεύσει το δεξί του χέρι μετά από ατύχημα με μοτοσυκλέτα πριν από 10 χρόνια, το βιονικό χέρι του έχει δώσει τη δυνατότητα να παίζει άνετα με τα παιδιά του.

"Μπορώ να πετάω αντικείμενα, αλλά είναι δύσκολο να πιάσω μια μπάλα, επειδή το δεξί μου χέρι δεν είναι τόσο γρήγορο και φυσικό όσο το αριστερό. Μπορώ να κάνω σχεδόν τα πάντα, απλά δεν έχω την αίσθηση της αφής"

Είναι προφανές ότι υπάρχουν πολλά περιθώρια βελτίωσης και οι ερευνητές θα συνεχίσουν να αναζητούν τρόπους μετάφρασης των εγκεφαλικών σημάτων σε φυσιολογικές κινήσεις. Για την ιστορία να σημειωθεί ότι η επέμβαση και το βιονικό χέρι κοστίζουν €30.000.

[via]

Loading