Η πρώτη επιτυχημένη βιονική ανακατασκευή χεριού σε ακρωτηριασμένους είναι γεγονός [Video]

bionic_hand_2

Τα εντυπωσιακά επιτεύγματα στον χώρο της Ιατρικής συνεχίζονται με τις τρεις πρώτες επιτυχείς επεμβάσεις “βιονικής ανακατασκευής” άνω άκρων που διενεργήθηκαν από τον Dr. Oskar Aszmann και τους συναδέλφους του, οι οποίοι αντικατέστησαν τα σοβαρά τραυματισμένα χέρια των ασθενών τους με βιονικά χρησιμοποιώντας νεύρα και μυς από τα κάτω άκρα.

Για να ξεκινήσει η “βιονική ανακατασκευή”, οι τρεις ασθενείς έπρεπε πρώτα να συμφωνήσουν για να ακρωτηριαστούν τα τραυματισμένα άκρα τους, στη συνέχεια να πραγματοποιηθεί η μεταμόσχευση νευρών και μυών από τα κάτω άκρα για την αναδόμηση των νέων χεριών και τέλος να εκπαιδευτούν στην διαχείριση των ασθενών νευρικών ηλεκτρικών σημάτων για τον έλεγχο των βιονικών χεριών.

bionic_hand

Σύμφωνα με τον Dr. Oskar Aszmann,

“Είναι η πρώτη φορά που καταφέραμε να ανακατασκευάσουμε βιονικά ένα χέρι. Αν έβλεπα τους ασθενείς μου πριν από 5-7 χρόνια, απλά θα ανασήκωνα τους ώμους μου και θα τους έλεγα ότι δεν μπορώ να κάνω τίποτα γι’ αυτούς”

Η διαδικασία να πείσουν τους ασθενείς για τον ακρωτηριασμό δεν ήταν εύκολη και ουσιαστικά πρώτα προχώρησαν στην κατασκευή του βιονικού χεριού για να τους δείξουν πως θα λειτουργεί. Τώρα, οι ασθενείς μπορούν να πραγματοποιήσουν βασικές κινήσεις όπως να πιάσουν μια μπάλα, να σηκώσουν και να κρατήσουν ένα αντικείμενο ή διπλώσουν ένα ρούχο.

bionic_hand_1

Όπως δηλώνει ο Milorad Marinkovic, ο οποίος είχε αχρηστεύσει το δεξί του χέρι μετά από ατύχημα με μοτοσυκλέτα πριν από 10 χρόνια, το βιονικό χέρι του έχει δώσει τη δυνατότητα να παίζει άνετα με τα παιδιά του.

“Μπορώ να πετάω αντικείμενα, αλλά είναι δύσκολο να πιάσω μια μπάλα, επειδή το δεξί μου χέρι δεν είναι τόσο γρήγορο και φυσικό όσο το αριστερό. Μπορώ να κάνω σχεδόν τα πάντα, απλά δεν έχω την αίσθηση της αφής”

Είναι προφανές ότι υπάρχουν πολλά περιθώρια βελτίωσης και οι ερευνητές θα συνεχίσουν να αναζητούν τρόπους μετάφρασης των εγκεφαλικών σημάτων σε φυσιολογικές κινήσεις. Για την ιστορία να σημειωθεί ότι η επέμβαση και το βιονικό χέρι κοστίζουν €30.000.

[via]

About Chris Elpidis

Σχόλια, κριτική, κοπλιμέντα, αφορισμοί, δωροδοκίες και ό,τι άλλο θέλετε στο @celpidis και στο Google+
This entry was posted in Health, Science, Technology. Bookmark the permalink.
 • Πολιτης Β’ Κατηγοριας

  Επιστημη…για ο,τι ειναι ανικανος να κανει ο θεος

 • ►►►

  Επιστημη…γι’αυτους που τα εχουν.

 • Gabriel

  Περιμένω την μέρα που θα βγεί το “φάρμακο” που θα σταματάει τη γήρανση ή το φάρμακο που θα καταπολεμά τον καρκίνο. Εκεί, είμαι περίεργος να δώ τιμολόγια …

 • rafaspos11

  ενα στοιχημα οτι υπαρχουν και τα δυό (για το καρκινο σιγουρα) απλα σιγα μην το διαδωσουν πανικος θα γινει και αμα το κυκλοφορησουν ολα θα γινουν για το βωμο του χρηματος

 • O “Θεός” δεν είναι ανίκανος. Έδωσε αυτή τη δυνατότητα στις σαλαμάνδρες. Εμείς μάλλον δεν ήμασταν άξιοι..

 • Pingback: Ανάπτυξη βιολογικών πρόσθετων άκρων εξολοκλήρου σε εργαστήριο δίνει ελπίδα στους ακρωτηριασμένους [Video]()

 • Tetoios

  Έλα παραδέξου διαβάζεις Λαικόπουλο

 • ParisZX

  Όταν θα αναρωτιέσαι για μια θεωρία συνωμοσίας, θα κάνεις πάντα στον εαυτό σου την εξής ερώτηση: επηρεάζει τους πλούσιους; Αν ναι, τότε δεν ισχύει.

  Δηλαδή εδώ ρωτάς το εξής: Πεθαίνουν πλούσιοι από καρκίνο; Πεθαίνουν (άσχετα που γενικά έχουν πρόσβαση σε καλύτερη ιατρική φροντίδα και κάποιοι την γλυτώνουν). Οπότε δεν υπάρχει “φάρμακο” για τον καρκίνο. Ρωτάς μετά και το άλλο: Γερνάνε οι πλούσιοι; Γερνάνε, οπότε ούτε “φάρμακο” για το γήρας υπάρχει.

  Βέβαια, άμα είχες λίγο παραπάνω μυαλό δεν θα χρειαζόταν να τα αναρωτιέσαι καν όλα αυτά, αλλά τουλάχιστον έτσι δεν μπορείς να το αμφισβητήσεις.

 • Ο γαβρος

  Φυγε απο την Ελλαδα σε παρακαλω.