Έρευνα-έκπληξη: Τα trolls είναι αποδεδειγμένα απαίσιοι άνθρωποι

Monkey

Νέα έρευνα στον τομέα της ψυχολογίας που μας έρχεται από τον Καναδά εξερευνά την προσωπικότητα ενός ειδικού τύπου ανθρώπου στο Internet: Τα trolls. Πρόκειται για ένα εκπληκτικό φαινόμενο, καθόλου σπάνιο, που κυκλοφορεί ελεύθερα στο Internet και έχουμε αντιμετωπίσει όλοι μας σίγουρα τουλάχιστον μια φορά σε φόρουμ, στο Facebook, στο Twitter, στο YouTube κτλπ.

Θα μπορούσαμε να πούμε ότι πρόκειται για τέχνη. Μια τέχνη που λίγοι άνθρωποι κατέχουν.

Υπάρχουν, λοιπόν, σημαντικές συσχετίσεις μεταξύ της συμπεριφοράς του trolling και της Σκοτεινής Τετράδας, ένας όρος που έχουν εφεύρει οι ψυχολόγοι και περιλαμβάνει τα εξής χαρακτηριστικά:

  • Μακιαβελισμός: η τάση εξαπάτησης και χειραγώγησης των άλλων
  • Ναρκισσισμός: ο υπέρμετρος εγωκεντρισμός
  • Ψυχοπάθεια: η έλλειψη ενοχών/τύψεων και ενσυναίσθησης
  • Σαδισμός: η ευχαρίστηση με τον πόνο των άλλων

Οι συμμετέχοντες στην έρευνα ρωτήθηκαν για παράδειγμα τι απολαμβάνουν περισσότερο σε ιστοσελίδες σχολιασμού: τη «συζήτηση σημαντικών για σένα προβλημάτων», τη «χαλαρή κουβέντα με άλλους», τη «δημιουργία νέων φίλων», το «trolling» και «άλλο». Σε συνδυασμό με μια σειρά ειδικών ερωτήσεων για την αναγνώριση των χαρακτηριστικών της Σκοτεινής Τετράδας προέκυψε το παρακάτω διάγραμμα:

E.E. Buckels et al, "Trolls just want to have fun," Personality

Ευτυχώς για μας μόλις το 5.6 τοις εκατό των συμμετεχόντων δήλωσαν συγκεκριμένα ότι τρολάρουν. Συγκριτικά με το 41.3 τοις εκατό που αποφεύγουν εντελώς τα σχόλια καταλαβαίνουμε ότι τα trolls αποτελούν τη μειοψηφία. Βλέπουμε ταυτόχρονα, όμως, ότι τα trolls επιδεικνύουν τα τέσσερα αυτά χαρακτηριστικά περισσότερο από κάθε άλλη κατηγορία χρηστών.

Είναι μεν λίγοι αλλά πιο επικίνδυνοι. Ζουν ανάμεσά μας!

[via Slate]

Loading