Η χρήση κινητών τηλεφώνων κατά την εγκυμοσύνη μπορεί να προκαλέσει Σύνδρομο Ελλειματικής Προσοχής και Υπερκινητικότητας

Ερευνητές του Yale School of Medicine υποστηρίζουν ότι η χρήση κινητών τηλεφώνων κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης μπορεί να επηρεάσει την ανάπτυξη του εγκεφάλου του βρέφους και συγκεκριμένα να συνδέεται με το Σύνδρομο Ελλειματικής Προσοχής και Υπερκινητικότητας (ΣΕΠΥ).

Το παραπάνω συμπέρασμα προκύπτει από τη διεξαγωγή έρευνας σε εγκυμονούντα ποντίκια για την εξέταση της επίδρασης των κινητών τηλεφώνων. Αρχικά οι επιστήμονες τοποθέτησαν ένα ενεργό τηλέφωνο (σε σίγαση) σε μια ομάδα ποντικιών και ένα ανενεργό τηλέφωνο σε μια δεύτερη και στη συνέχεια πραγματοποίησαν συγκριτικά test για να μετρήσουν τη δραστηριότητα του εγκεφάλου των εκτιθέμενων στην ακτινοβολία ποντικιών.

Τα αποτελέσματα της έρευνας έδειξαν ότι η πρώτη ομάδα παρουσίαζε υπερκινητικότητα και μειωμένη μνήμη, συμπτώματα που σχετίζονται με το ΣΕΠΥ. Σύμφωνα με τους ερευνητές οι περιοχές του εγκεφάλου που ελέγχουν τις λειτουργίες αυτές είχαν επηρεαστεί από την ακτινοβολία.

Από την άλλη πλευρά, οι επιστήμονες τονίζουν ότι η κύηση των ποντικιών διαρκεί μόλις 19 μέρες και επιπλέον τα ποντίκια γεννιούνται με πολύ λιγότερο ανεπτυγμένο εγκέφαλο από αυτό των ανθρώπων. Αν και αυτή είναι η πρώτη έρευνα που αποκαλύπτει τέτοιου είδους σύνδεση, απαιτείται περαιτέρω έρευνα προκειμένου να προσδιοριστούν οι πιθανοί κίνδυνοι της ακτινοβολίας των τηλεφώνων.

[πηγή sciencedaily]
Loading