Αυστηρά μέτρα για τους δημοσιογράφους στην Κίνα

Σκληρά μέτρα αποφάσισε να λάβει η Κυβέρνηση της Κίνας σε μια προσπάθεια να ενισχύσει την αξιοπιστία των ειδησεογραφικών πηγών της χώρας και να αποτρέψει τους δημοσιογράφους από το να αναπαράγουν ψευδείς ή μη εξακριβωμένες ειδήσεις. Όπως αναφέρεται, η κατάσταση είχε ξεφύγει τελευταία εκτός ελέγχου, με τους δημοσιογράφους να εκμαιεύουν ειδήσεις από διαδιδόμενες φήμες στο Internet αλλά και τα social media!

Όπως ορίζουν τα νέα μέτρα, οι δημοσιογράφοι υποχρεούνται να παραθέτουν τουλάχιστον δύο έγκυρες πηγές για οτιδήποτε γράφουν, ενώ απαγορεύεται να "πειράζουν" φωτογραφίες και video με τέτοιο τρόπο που να αλλοιώνεται η γνησιότητα του υλικού.

Σε περίπτωση, μάλιστα, που κάποιο δημοσίευμα κριθεί αναληθές ή περιέχει ανακρίβειες, ο αρθρογράφος οφείλει να απολογηθεί άμεσα και φυσικά να προβεί στις σχετικές διορθώσεις. Αυστηρότερες κυρώσεις έχουν να αντιμετωπίσουν όσοι "κατασκευάζουν" ιστορίες που καταλήγουν να έχουν σοβαρές συνέπειες· τέτοιου είδους περιπτώσεις μπορεί να επιφέρουν πενταετή ανάκληση της άδειας του δημοσιογράφου ή ακόμα και οριστικής αφαίρεσής της.

Με την αυθαιρεσία ορισμένων "δημοσιογράφων" να χτυπάει κόκκινο, το δήθεν πρωτογενές υλικό και τις "αποκλειστικότητες", την εσκεμμένη παράλειψη πηγών και τις παραπλανητικές ειδήσεις, καλό θα ήταν να ληφθούν κάποια μέτρα και στη χώρα μας, προκειμένου να διασφαλιστεί η έγκυρη ενημέρωση όλων...

[πηγή theregister]
Loading