Θα μπορούσε να υφίσταται το παγωμένο τείχος του ‘Game of Thrones’ στην πραγματικότητα;

Ένα τεράστιο παγωμένο τείχος προστατεύει τα Επτά Βασίλεια από τους κινδύνους του Βορρά στη δημοφιλή τηλεοπτική σειρά ‘Game of Thrones’. Θα μπορούσε όμως ένα τέτοιο πανύψηλο τείχος από πάγο να υφίσταται στον πραγματικό κόσμο;

Σύμφωνα με τους επιστήμονες ένα τείχος ύψους 210 μέτρων και έκτασης 480 περίπου χιλιομέτρων από πάγο θα ήταν πρακτικά αδύνατο να σταθεί λόγω της βαρύτητας. Αντίστοιχα δημιουργήματα έχει καταφέρει να χτίσει μέχρι σήμερα μόνο η ίδια η φύση στη Γροιλανδία και την Ανταρκτική, για τα οποία όμως χρειάστηκαν εκατοντάδες χιλιάδες χρόνια σταθερής χιονόπτωσης και πολύ χαμηλές θερμοκρασίες.

Σύμφωνα με τον καθηγητή Bob Hawley του Dartmouth College “η προσπάθεια ανόρθωσης ενός τέτοιου τεράστιου τείχους όπως αυτό στο ‘Game of Thrones’ θα ήταν ένας μάταιος αγώνας ενάντια στο χρόνο. Ακόμα και σε θερμοκρασίες υπό του μηδενός, το παγωμένο Τείχος θα είχε αρχίσει να υποχωρεί και να παραμορφώνεται με το πέρασμα των χρόνων εξαιτίας της τεράστιας πίεσης που θα ασκούσε το ίδιο του το βάρος. Το κάτω μέρος του Τείχους θα είχε υποστεί διόγκωση προς τα έξω εξαιτίας της μεγάλης πίεσης των άνω στρωμάτων”.

Φυσικά δε θα πρέπει να ξεχνάμε ότι πρόκειται για μια σειρά φαντασίας (με την ίδια λογική δεν υπάρχουν και δράκοι που πετούν φωτιά από το στόμα) και επομένως όλα επιτρέπονται…

[via Wired]

This entry was posted in Featured, Misc, Science and tagged . Bookmark the permalink.
 • Exasteros

  Το τέλος του άρθρου τα λέει όλα… 😉

 • Επίσης μην ξεχνάμε ότι το Τείχος έχει χτιστεί με μάγια, όπως αναφέρετε στα βιβλία.

 • pipes,oxitsigaro

  teleios ilithio post

 • History

  Φυσικά δεν θα μπορούσε να υπήρχε ΑΛΛΑ υπήρχε κάτι παρόμοιο που απο εκεί πρέπει ο συγγραφέας να πήρε την ιδέα του

  Κατα την εποχή του Αυτοκράτορα Ανδριανού,υπήρχανε πολλές επιθέσεις απο τους Σκωτζέζους και άλλους βόρειους Λαούς στις αποικείες των Ρωμαίων στην Βρετανία. Αποτέλεσμα ήτανε να στείλει την πιο ένδοξη Λεγεώνα ο Ανδριανός για να δεί τι υπάρχει εκεί στον βορρά αλλά και να καθαρίσει τους διάφορους λαούς που ενοχλούσανε την αυτοκρατορία. Η 9η Λεγεώνα αποτελείτο απο 5.000 άριστα εκπαιδευμένοι στρατιώτες, οι οποίοι έγιναν άφαντοι..

  Τότε αποφασίστηκε να χτιστεί ένα μεγάλο τοίχος που θα προστατεύει την αυτοκρατορία απο τους βόρειους λαούς! Τα ερείπια αυτού του τείχους μέχρι σήμερα εκτείνονται σε πολλά χιλιόμετρα και φέρουν ακόμη το όνομά του. Βρείτε στο google σχετικές πληροφορίες

 • el bilbaino

  respect φιλε, ειναι φανερο οτι απο εκει πηρε την ιδεα ο συγγραφεας! μπραβο σ π το ανεφερες!

 • Pingback: Πόσο είναι το ψηλότερο βουνό που μπορεί να υπάρξει στη Γη; [Video]()

 • Τι??? δεν υπαρχουν δρακοι που πετανε φωτιες απο το στομα???πεφτω απο τα συννεφα!

 • vag

  Στο βιβλιο δεν αναφερεται πουθενα οτι το τοιχος ειναι απο παγο αλλα οτι ειναι χτιστο και πανω του εχει επικαθισει χιονι και παγος στο περασμα των χρονων.

 • Billen

  φυσικά, αν ο αρθρογράφος είχε διαβάσει το πρωτότυπο άρθρο από το Wired και δεν πετούσε απλά έναν σύνδεσμο στο τέλος, θα μας είχε πει και για τον Ανδριανό αλλά και για όλα τα άλλα σημαντικά που αναφέρει το Wired. Τώρα όμως, είναι ένα τελείως αχρείαστο και άσχετο άρθρο το οποίο έχει και τελείως άνοστο και χαζό τέλος ….