Αιμοστατικός αφρός που σώζει τραυματίες από την εσωτερική αιμορραγία [Video]

Επάνω σε μια ιδιαίτερα ελπιδοφόρα τεχνολογία εργάζεται η υπηρεσία DARPA των ΗΠΑ (Defense Advanced Research Projects Agency), αν και οι έρευνες της εξυπηρετούν στρατιωτικούς σκοπούς, αλλά σε αυτήν την περίπτωση ίσως προκύψει ένα προϊόν που θα φανεί εξαιρετικά χρήσιμο για όλους.

DARPA Wound Stasis Foam

Συγκεκριμένα, η έρευνα αφορά με έναν αιμοστατικό αφρό που θα χορηγείται σε τραυματίες για να προλαμβάνει επιπλοκές ή θανάτους που οφείλονται σε εσωτερική αιμορραγία. Οι πρώτες δοκιμές έχουν δείξει ότι μειώνεται κατά 6 φορές η απώλεια άιματος, με αποτέλεσμα να είναι εφικτή η μεταφορά ενός σοβαρά τραυματισμένου στρατιώτη ή πολίτη σε νοσοκομείο.

DARPA Wound Stasis Foam Bleed

Ο αφρός δημιουργείται από δύο διαφορετικά υγρά (πολυουρεθάνη) που χορηγούνται στον ασθενή από την κοιλιακή χώρα, αναμειγνύονται στα σωθικά του και σχηματίζουν ένα σταθερό αφρό, χάριν στον οποίο περιορίζεται η αιμορραγία και κρατούνται σταθερά τα όργανα του τραυματία ώστε να μεταφερθεί σε χειρουργείο. Μετά τη μεταφορά, ο αφρός αφαιρείται πολύ εύκολα από έναν χειρουργό σε ένα κομμάτι, αφήνοντας ελάχιστες και ασήμαντες εσωτερικές εκδορές.

Μπορεί να μην ακούγεται σαν την καλύτερη ιδέα να σε γεμίζουν πλαστικό αφρό, αλλά ίσως μελλοντικά να σώσει αρκετές ζωές που χάνονται κατά τη μεταφορά από τόπους ατυχημάτων σε νοσοκομεία...

[DARPA]

Loading