Έρευνα δείχνει ότι τα διαμάντια δεν είναι παντοτινά

Όπως φαίνεται τίποτα δε διαρκεί για πάντα, ούτε καν τα διαμάντια...

Νέα επιστημονική έρευνα των επιστημόνων του Macquarie University που δημοσιεύτηκε την περασμένη εβδομάδα στο περιοδικό Optical Materials Express εδείξε ότι το σκληρότερο υλικό στη φύση δεν είναι παντοτινό!

Αυτό που έδειξε η έρευνα ήταν ότι τα διαμάντια εξατμίζονται από την έκθεση τους στο φως, κάτι το οποίο έχει παρατηρηθεί παλιότερα και σε άλλα υλικά. Για τις ανάγκες του πειράματος, τα διαμάντια εκτέθηκαν σε ισχυρούς παλμούς φωτός στο UV-C band, με αποτέλεσμα σε λίγα μόλις δευτερόλεπτα να παρατηρηθούν μικροσκοπικές τρύπες στην επιφάνεια τους.

Το ποσοστό της απώλειας μάζας ήταν σημαντικά μικρότερο σε χαμηλότερα επίπεδα φωτός, όμως τα διαμάντια συνέχιζαν να εξατμίζονται αν και με πιο αργό ρυθμό.

Ωστόσο, οι λάτρεις των διαμαντιών καθώς και οι επενδυτές δε θα πρέπει να αρχίσουν να πανικοβάλλονται ομαδικώς. Η επιστημονική ομάδα του Macquarie University καθησυχάζει, λέγοντας ότι υπό κανονικές συνθήκες η αλλοίωση είναι αναπαίσθητη και δύσκολα μπορεί να τη διακρίνει κάποιος.

Θεωρητικά, για να είναι εμφανής η όποια αλλοίωση απαιτούνται περίπου 10 δισεκατομμύρια χρόνια, όση είναι δηλαδή και η ηλικία του σύμπαντος!

[πηγή tgdaily]
Loading