Τα σκυλιά μπορούν να μυρίσουν τον καρκίνο στην ανάσα σου

Η έγκαιρη διάγνωση του καρκίνου του πνεύμονα είναι εξαιρετικά δύσκολη. Έτσι, οι επιστήμονες στη Γερμανία χρησιμοποιούν ειδικά εκπαιδευμένους σκύλους για το σκοπό αυτό.

Ερευνητές στο Νοσοκομείο Schillerhoehe συγκέντρωσαν 220 εθελοντές οι οποίοι είχαν καρκίνο του πνεύμονα ή χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια (ΧΑΠ), μαζί με άλλους υγιείς. Αρχικά τους έβαλαν να εκπνεύσουν σε γυάλινα δοχεία γεμάτα με βαμβάκι προκειμένου να συλλέξουν δείγμα.

Στη συνέχεια, δίδαξαν τα σκυλιά (δύο γερμανικούς ποιμενικούς, ένα Labrador Retriever και έναν Αυστραλός ποιμενικό) να ξαπλώσουν μπροστά στα δείγματα και να αγγίξουν αυτα που περιείχαν πτητικές οργανικές ενώσεις που συνδέονταν με την ασθένεια.

Το αποτέλεσμα ήταν τα σκυλιά να εντοπίσουν τους 71 από τους 100 ασθενείς που είχαν καρκίνο και τους 372 από τους 400 που δεν είχαν την ασθένεια, ξεχωρίζοντας μάλιστα τον καρκίνο του πνεύμονα από τη ΧΑΠ. Και όλα αυτά ανεξάρτητα με το τι φάρμακα έπαιρναν, αν κάπνιζαν ή τι είχαν φάει πρόσφατα.

Αξίζει να σημειωθεί ότι μόλις το 15% των περιπτώσεων του καρκίνου του πνεύμονα διαγνώσκεται πριν ο καρκίνος κάνει μετάσταση και σε άλλα όργανα. Σε περίπτωση, μάλιστα, που διαγνωθεί εγκαίρως, η πιθανότητα επιβίωσης έως και 5 χρόνια είναι 50%, ενώ σε αντίθετη περίπτωση είναι μόλις 2%. Μέχρι στιγμής έχουν διαγνωθεί 221.130 περιπτώσεις καρκίνου του λάρυγγα με 156.940 ανθρώπους να έχουν χάσει τη ζωή τους.

Ένας από τους ερευνητές που διεξήγαγαν την έρευνα δηλώνει:

Η χρήση των σκύλων ως εργαλείο ανίχνευσης του καρκίνου του πνεύμονα σε ομάδες υψηλού κινδύνου χρήζει περαιτέρω έρευνας. Προς το παρόν, δε γνωρίζουμε αν μπορούν ανιχνεύσουν συγκεκριμένα τον καρκίνο του πνεύμονα ή σε γενικές γραμμές την κακοήθη - μπορούν π.χ. να διακρίνουν τη διαφορά μεταξύ του καρκίνου του πνεύμονα και του καρκίνου του μαστού; Δε γνωρίζουμε αν στο τέλος τα σκυλιά θα είναι αυτά που θα κάνουν τη δίαγνωση, αλλά το σίγουρο είναι ότι μπορεί να φανούν χρήσιμα στις μελλοντικές μας έρευνες και ίσως κάποια μέρα είναι σε θέση να διακρίνουν το μοτίβο των πτητικών οργανικών ενώσεων που σχετίζονται με τον καρκίνο του πνεύμονα.

[πηγή dailymail]

 

 

Loading