Doogee Smart Cube P1: Ένα review για το πολύ ενδιαφέρον Android pico projector της εταιρείας [Videos]

doogee_smart_cube_p1_review_techgear

Γνωρίσαμε το Doogee Smart Cube P1 μερικές ημέρες πριν ξεκινήσει η επίσημη κυκλοφορία του (4 Απριλίου 2016) και το κατάστημα GearBest μας έκανε την τιμή να μας αποστείλει μία συσκευή για να την περιεργαστούμε και να μοιραστούμε μαζί σας τις εντυπώσεις μας.

Το Doogee Smart Cube P1 είναι ένας mini φορητός βιντεοπροβολέας που μας προσφέρει τη δυνατότητα προβολής εικόνας ανάλυσης 854 x 480 σε μέγιστο 100” (απόσταση έως 3.3m) και με φωτεινότητα 70 lumens (διάρκεια ζωής 30.000 ωρών για τη λάμπα OSRAM LED), με αποτέλεσμα να είναι ιδανικό για χρήση σε κάθε φυσιολογικό σαλόνι ή γραφείο. Η ενσωμάτωση του λειτουργικού συστήματος Android 4.4 KitKat εγγυάται την υποστήριξη εφαρμογών και παιχνιδιών από το κατάστημα Google Play, τα οποία μπορείτε να αποθηκεύσετε στην εσωτερική μνήμη 8GB eMMC ή σε κάρτα microSD.

Κατά τ’ άλλα, διαθέτει επεξεργαστή quad-core Amlogic, 1GB RAM, κεραίες WiFi 2.4GHz και Bluetooth 4.0 (υποστήριξη για ηχεία Bluetooth), υποδοχές microSD και microUSB 2.0, μπαταρία 4800mAh (3 ώρες αυτονομία, χρήση για αντίστροφη φόρτιση) και υποστηρίζει τα πρωτόκολλα DLNA, AirPlay και Miracast για streaming υλικού από συμβατές συσκευές. Οι διαστάσεις του είναι 62 x 62 x 62 και ζυγίζει 239gr.

Όπως μπορείτε να δείτε και από τις φωτογραφίες, το μέγεθος του είναι ιδιαίτερα βολικό για μεταφορά και τοποθέτηση οπουδήποτε. Είναι πολύ εύκολο στην κατανόηση, καθώς διαθέτει μόνο ένα κουμπί, το οποίο κρατάς πατημένο για περίπου 5 δευτερόλεπτα μέχρι να ανοίξει ή να κλέισει η συσκευή, ενώ η κλασική ροδέλα δίπλα στο φακό χρησιμοποιείται για να εστιάζεις την εικόνα ανάλογα με την απόσταση. Θεωρητικά, μας δίνει εικόνα στις 100'', αλλά όσο μεγαλώνει η απόσταση τόσο μειώνεται η φωτεινότητα και επομένως, η πραγματική χρήση μπορεί να γίνει στις 30-50'' από απόσταση 1/1.5m σε πολύ ικανοποιητικό επίπεδο.

Ανοίγουμε, λοιπόν, για πρώτη φορά το Doogee P1 και με διπλό κλικ στο κουμπί μας εμφανίζεται μια οθόνη με QR code, το οποίο πρέπει να σκανάρουμε με Android ή iOS smartphone για να κατεβάσουμε την αντίστοιχη εφαρμογή της εταιρείας που θα μας βοηθήσει στη διαχείριση, αλλά και στο streamάρισμα υλικού από τα smartphones μας μέσω DLNA ή Miracast. Εναλλακτικά και για μεγαλύτερη ευκολία μπορείτε να συνδέσετε ένα mouse μέσω USB ή Bluetooth.

Μόλις ολοκληρωθεί η σύνδεση βρισκόμαστε μπροστά στο περιβάλλον χρήσης του Android 4.4 που προφανώς φαίνεται απαρχαιωμένο, αλλά τη δουλειά την κάνει μια χαρά. Φυσικά, η πρώτη στάση μας έγινε στο μενού των ρυθμίσεων για να συνδέσουμε το Doogee P1 με το δίκτυο WiFi του γραφείου (αναγνωρίζει dual-band 2.4GHz/5GHz), αλλά εδώ αντιμετωπίσαμε ένα περίεργο πρόβλημα. Μόλις ενεργοποιήσαμε το WiFi, χάθηκε η σύνδεση με το smartphone και χρειάστηκε επανεκκίνηση για να επανέλθει η επικοινωνία. Τελικά, μετά από μερικές προσπάθειες καταφέραμε να συνδέσουμε το Doogee P1 στο WiFi μέσα από το smartphone και όχι από την ίδια τη συσκευή.

Υποψιασμένοι, πλέον, ότι κάτι δεν πάει καλά, κάναμε την επόμενη στάση μας στην καρτέλα των Wireless Updates και βρέθηκε διαθέσιμη αναβάθμιση 255.64MB που επιλύει τα διάφορα bugs. Μετά την εγκατάσταση της αναβάθμισης χρειάστηκε να ακολουθήσουμε όλα τα προηγούμενα βήματα από την αρχή, αλλά τώρα αντιμετωπίσαμε νέο πρόβλημα με την πρόσβαση στο Google Play. Για κάποιο περίεργο λόγο το κατάστημα κράσαρε διαρκώς και μετά από μερικά restart της συσκευής άρχισε να λειτουργεί κανονικά...

Τέλοσπάντων, το συμπέρασμα είναι ότι μόλις λειτουργήσουν όλα τα παραπάνω κανονικά, τότε μπορείτε να χρησιμοποιήσετε το Doogee P1 σαν μια αυτόνομη Android συσκευή για να παίζετε παιχνίδια (όχι μεγάλων απαιτήσεων), να εγκαταστήσετε εφαρμογές τύπου YouTube και Kodi για να βλέπετε videos και ταινίες, ή ακόμη και για να κάνετε παρουσιάσεις. Δοκιμάσαμε, επίσης, τον προεγκατεστημένο Chrome browser για σερφάρισμα και αν εξαιρέσει κανείς τη δυσκολία γραφής με το mouse, κατά τ' άλλα η εμπειρία μπορεί να θεωρηθεί καλή για βασικές ενέργειες.

Σε ό,τι αφορά τις λειτουργίες DLNA και Miracast για streamάρισμα υλικού από το smartphone, θα τις χαρακτηρίζαμε "μπελαλίδικες". Ειδικά το DLNA δεν αξίζει καν τον κόπο να το δοκιμάσει κανείς, αλλά ελπίζουμε ότι η Doogee θα διορθώσει τα προβλήματα του με κάποιο OTA update. Το Miracast λειτουργεί σχετικά ικανοποιητικά, όπως μπορείτε να δείτε και στο video παρακάτω, ωστόσο, θεωρούμε ότι ο καλύτερος τρόπος να παρακολουθήσεις κάποιο video ή φωτογραφίες είναι συνδέοντας ένα USB stick στην υποδοχή του.

Κλείνοντας, να πούμε δυο λόγια για την μπαταρία και την αυτονομία. Η θεωρητική αυτονομία αγγίζει τις 3 ώρες συνεχούς χρήσης, αλλά στη δική μας δοκιμή άντεξε περίπου 2 ώρες και 40 λεπτά. Είναι ενδιαφέρον, πάντως, ότι μπορεί να χρησιμοποιηθεί και για αντίστροφη φόρτιση άλλων συσκευών.

Σε γενικές γραμμές, το Doogee Smart Cube P1 μπορεί να θεωρηθεί ένα πολύ καλό gadget αρκεί ο χρήστης να είναι γνωρίζει συνειδητά τις δυνατότητες του. Η Doogee ήθελε να προσφέρει όσο το δυνατόν περισσότερα σε ένα προσιτό Android pico projector, αλλά είναι εμφανές ότι χρειάζονται αρκετές διορθωτικές κινήσεις και υπάρχουν πολλά περιθώρια βελτίωσης αν συνεχίσει αν παρέχει υποστήριξη με συχνά OTA updates.

Το Doogee Smart Cube P1 πωλείται σε τιμή €172.75, αλλά μπορείτε να κερδίσετε έκπτωση αν βάλετε το κουπόνι GBP1 στο αντίστοιχο πεδίο και η τελική τιμή γίνεται €150.02.

***Να σημειώσουμε ότι οι αλλοιώσεις στα χρώματα των φωτογραφιών και των videos οφείλονται στην κάμερα με την οποία έγιναν οι λήψεις και όχι στο Doogee P1. Η απόδοση των χρωμάτων από τη συσκευή είναι απόλυτα φυσιολογική.

Loading