Η Ολλανδία είναι η πρώτη χώρα στην Ευρώπη που διασφαλίζει με νόμο την ελευθερία στο Διαδίκτυο

bits

H Ολλανδία είναι η πρώτη ευρωπαϊκή χώρα, η οποία με νομοθεσία μπορεί και διασφαλίζει ένα ανοιχτό και ασφαλές Internet στη χώρα προστατεύοντας επιπρόσθετα τους καταναλωτές από οποιαδήποτε κίνηση παρεμπόδισης πρόσβασης στο Διαδίκτυο από τους παρόχους.

Ο νόμος απαγορεύει τους παρόχους να εμπλακούν με οποιοδήποτε τρόπο στην διαδικτυακή παρουσία των χρηστών τους. Επιτρέπει, από την άλλη, την διαχείριση της κίνησης στο Internet σε περίπτωσης συμφόρησης και ασφάλειας του δικτύου εφόσον αυτά τα μέτρα είναι προς όφελος του χρήστη. Ο νόμος περιλαμβάνει, μάλιστα, και ένα κομμάτι σχετικά με την ηλεκτρονική παρακολούθηση απαγορεύοντας στους παρόχους να χρησιμοποιούν τέτοιες τεχνολογίες, όπως deep packet inspection (DPI), εκτός και αν ο ίδιος ο χρήστης το έχει επιτρέψει με ρητή εντολή που μπορεί να ανακαλέσει οποιαδήποτε στιγμή.

Ένα άλλο κομμάτι του νόμου αφορά τις περιπτώσεις αποσύνδεσης χρηστών που οι πάροχοι έχουν το δικαίωμα να κάνουν σε έναν περιορισμένο αριθμό περιπτώσεων. Η πρόσβαση στο Διαδίκτυο είναι πολύ σημαντική σε μια κοινωνία πληροφοριών και οι πάροχοι μπορούσαν μέχρι σήμερα να αποσυνδέουν χρήστες για διάφορους λόγους. Πλέον μόνο σε περίπτωση απάτης ή μη πληρωμής λογαριασμών οι πάροχοι θα έχουν αυτό το δικαίωμα.

H Bits of Freedom, το κίνημα πίσω από την προώθηση αυτού του νομοσχεδίου στη χώρα, χαιρετίζει την απόφαση της κυβέρνησης και την χαρακτηρίζει ως ιστορική για την ελευθερία στο Διαδίκτυο. Ας ελπίσουμε ότι το παράδειγμα της Ολλανδίας θα ακολουθήσουν και άλλες χώρες στην Ευρώπη.

[BitsofFreedom]

Loading