ΕΕΤΤ: Απενεργοποίηση κλεμμένων συσκευών κινητών τηλεφώνων μέσω ΙΜΕΙ

smartphone_thief

[Δ.Τ.]

Η ΕΕΤΤ ενημερώνει τους καταναλωτές ότι από τις 26 Σεπτεμβρίου 2014 τίθεται σε ισχύ η υποχρέωση προς τις εταιρίες κινητής τηλεφωνίας να απενεργοποιούν (μπλοκάρουν), μέσω του κωδικού ΙΜΕΙ (International Mobile Equipment Identity – Διεθνής Κωδικός Κινητών Τηλεφώνων), όλες τις συσκευές κινητών τηλεφώνων που δηλώνονται από τους συνδρομητές τους ως κλεμμένες.

Φρένο στις κλοπές κινητών: Πως η συσκευή σας θα καθίσταται άχρηστη

Απαραίτητη προϋπόθεση είναι η γνωστοποίηση του κωδικού ΙΜΕΙ της κλεμμένης συσκευής από το συνδρομητή στον πάροχό του. Ο κωδικός ΙΜΕΙ περιλαμβάνει πληροφορίες για τον κατασκευαστή και το μοντέλο της συσκευής και αποτελεί την «ταυτότητα» κάθε συσκευής.

Κάθε συνδρομητής μπορεί να εντοπίσει τον κωδικό ΙΜΕΙ:

 • στη συσκευασία της συσκευής
 • πατώντας τα πλήκτρα * # 06 # στη συσκευή του
 • με σχετική εφαρμογή του λογισμικού της συσκευής

Για την απενεργοποίηση της συσκευής, οι συνδρομητές πρέπει αρχικά να δηλώσουν την κλοπή στην Αστυνομία και στη συνέχεια να υποβάλουν στον πάροχό τους γραπτό αίτημα απενεργοποίησης της συσκευής, επισυνάπτοντας το αποδεικτικό της δήλωσης κλοπής.

Κάθε εταιρία, που απενεργοποιεί τις κλεμμένες συσκευές των συνδρομητών της στο δίκτυό της, αναλαμβάνει ταυτόχρονα την ευθύνη να ενημερώνει σχετικά και τις υπόλοιπες εταιρίες κινητής τηλεφωνίας οι οποίες οφείλουν να προχωρήσουν, επίσης, στην απενεργοποίηση των κλεμμένων συσκευών στα δίκτυά τους.

Σημειώνεται ότι ένα αίτημα απενεργοποίησης απορρίπτεται εάν ο δηλούμενος κωδικός ΙΜΕΙ δεν είναι έγκυρος σύμφωνα με τις σχετικές διεθνείς προδιαγραφές ή δεν έχει αποδοθεί από τον κατασκευαστή στη συσκευή ώστε να την προσδιορίζει κατά μοναδικό τρόπο.

Εφαρμόζοντας τη συγκεκριμένη υποχρέωση, η ΕΕΤΤ στοχεύει στην ενίσχυση της προστασίας του καταναλωτή έναντι του φαινομένου της κλοπής συσκευών κινητών τηλεφώνων.

This entry was posted in Misc, Mobiles. Bookmark the permalink.
 • rep74

  μήπως πρέπει να έχει κια απόδειξη αγοράς με το imei επάνω για την περίπτωση λαθους???

 • Afou to IMEI allazei paneykola, poios o logos??? Mhpws gia na mas parakolouthoune poio eykola??? Lew egw twra…

 • Cefalonese13

  Δεν ξερω αν αλλαζει το ΙΜΕΙ και πως… Και αν μπορει να το αλλαξει το τελευταιο κλεφτρονι του δρομου, αλλα η παρακολουθηση ειναι πανευκολη ηδη, δεν το χρειαζονται 🙂 Μονο με το νουμερο σου και το σημα της κεραιας που παιρνεις ξερουν και που εισαι. Επισης viber και whatsapp ενεργοποιούνται με το νουμερο σου, οπότε….. 🙂

 • Google is your friend 🙂 Ta lene analitika kai apla. Allazoun ta panta. O monos tropos na prostatepseis to kinito sou einai na to prosexeis.

 • john agelo

  uparxei mai mikri peripotisi 2 suskeues na exoun to idio IMEI