Ηλεκτρονικό εμφύτευμα μπορεί να επαναφέρει την όραση σε τυφλούς!

Ερευνητές από το πανεπιστήμιο του Tübingen στη Γερμανία, πραγματοποιούν εδώ και αρκετό καιρό δοκιμές με ηλεκτρονικά εμφυτεύματα με στόχο να αποκαταστήσουν την όραση σε ανθρώπους με αμφιβληστροειδή δυστροφία (κατάσταση που προκαλεί εκφυλισμό των φωτοϋποδοχέων και οδηγεί σε τύφλωση).

Τελικά, κατάφεραν να δημιουργήσουν ένα μικροτσιπ που διαθέτει 1500 φωτοευαίσθητες διόδους, οι οποίες τοποθετούνται στον αμφιβληστροειδή, εκεί που θα έπρεπε να βρίσκονται οι φωτοϋποδοχείς. Οι δίοδοι αντιδρούν στο ερέθισμα του φωτός και όταν συνδεθούν με μια εξωτερική πηγή ενέργειας (μέσω καλωδίου στο μάτι), μπορούν να διεγείρουν τα κοντινά οπτικά νεύρα έτσι ώστε να στέλνουν κανονικά σήματα στον εγκέφαλο, αντιγράφοντας τους υγιείς φωτοϋποδοχείς!

Οι εθελοντές του προγράμματος κατάφεραν να εντοπίσουν φωτεινά αντικείμενα, ενώ ένας από αυτούς μπόρεσε να αναγνωρίσει αντικείμενα κανονικού μεγέθους και να διαβάσει μεγάλες λέξεις.

Η έρευνα βρίσκεται στο βασικό της στάδιο, αλλά στόχος είναι ο σχεδιασμός ενός συστήματος που θα μπορεί να εμφυτεύεται, εάν φυσικά εγκριθεί.

[πηγή Gizmodo]
Loading