Elephone Explorer Pro 4K: Μια value-for-money action camera για όλους [Review]

Η Elephone μας είναι γνωστή κυρίως για τα smartphones της, ωστόσο, η εταιρεία είναι ενεργή και στον χώρο των action καμερών, ο οποίος αναπτύσσεται ραγδαία τα τελευταία χρόνια με πιο γνωστό όνομα αυτή τη στιγμή την GoPro. Η τελευταία μπορεί να έχει το όνομα, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι είναι και η μόνη που έχει τη χάρη, καθώς υπάρχουν πολύ αξιόλογες προτάσεις με τα μισά ή και λιγότερα χρήματα.

elephone_review_techgear_top

Μία από αυτές είναι και η Elephone Explorer Pro, η νέα action camera της κινέζικης εταιρείας, την οποία είχαμε την ευκαιρία να δοκιμάσουμε τον τελευταίο μήνα για να μοιραστούμε μαζί σας τις εντυπώσεις μας.

Σχεδιασμός - Κατασκευή

Ξεκινώντας από το unboxing, βρεθήκαμε μπροστά στην πολύ ευχάριστη έκπληξη να περιλαμβάνονται στο πακέτο διάφορα mounts και βάσεις για κάθε χρήση, δηλαδή αξεσουάρ που στην περίπτωση της GoPro χρειάζεται να πληρώσεις χωριστά. Από ιμάντες στήριξης μέχρι και θήκη για χρήση κάτω από το νερό (με έξτρα ανταλλακτικό παρακαλώ). Η κατασκευή της Elephone Explorer Pro μοιάζει premium, αλλά ουσιαστικά είναι ένα πλαστικό ορθογώνιο κουτί με το κλασικό μέγεθος των αντίστοιχων action cameras, διαστάσεις 59.2 x 41 x 29.8mm και βάρος μόλις 64gr, επομένως, δεν είναι από μόνη της αδιάβροχη και γενικά είναι αρκετά εύθραυση αν δεν είναι τοποθετημένη στην ειδική θήκη.

Στην πρόσοψη διακρίνεται το λεπτό κόκκικο κουμπί εκκίνησης, στο επάνω μέρος το κουμπί "OK" και το φωτάκι LED, στην αριστερή πλευρά βρίσκονται οι υποδοχές για microSD, microUSB και miniHDMI, στη δεξιά πλευρά τα δύο κουμπιά πλοήγησης για το menu ρυθμίσεων και το μικρόφωνο, στη βάση έχει τοποθετηθεί το ηχείο και η μπαταρία 1050mAh, ενώ στο πίσω μέρος βλέπουμε δύο επιπλέον φωτάκια LED και την οθόνη 2'' (320 x 240).

Για να χρησιμοποιήσουμε την κάμερα απαιτείται η τοποθέτηση κάρτας microSD και στη συνέχεια τα πράγματα είναι εξαιρετικά απλά, αφού με το κουμπί "OK" πραγματοποιούνται όλες οι λήψεις. Η Elephone έχει κυκλοφορήσει και σχετική εφαρμογή για συσκευές Android (click εδώ για download), με την οποία θεωρητικά μπορείς να διαχειριστείς πλήρως την κάμερα από το smartphone για να αλλάξεις από photo σε video mode, να ξεκινήσεις ή να σταματήσεις την εγγραφή, να ρυθμίσεις την ανάλυση, να ενεργοποιήσεις/απενεργοποιήσεις τον ήχο κλπ. Δυστυχώς, όμως, στην πραγματικότητα λειτουργεί ανάλογα με τα κέφια της...

Η Elephone Explorer Pro είναι εξοπλισμένη με αισθητήρα Sony IMX117 και υπερ-ευρυγώνιο φακό 170°, προσφέροντας στον χρήστη τη δυνατότητα λήψης 4K video στα 24fps ή Full HD στα 60fps, καθώς και φωτογραφίες έως 20MP. Φυσικά, δεν λείπουν τα διάφορα ειδικά modes για υποβρύχιες λήψεις (ενίσχυση της πρόσληψης φωτός κατά 15-30%), timelapse και super slowmotion (σε ανάλυση VGA με 240fps). Ακόμη, ο αισθητήρας υποστηρίζεται από σύστημα σταθεροποίησης, αλλά στην πράξη τα πράγματα δεν ήταν τόσο καλά και θα το δείτε στα videos παρακάτω.

Να σημειωθεί σ' αυτό το σημείο ότι η Elephone Explorer Pro διαθέτει τη δική της "φωνή" που ενημερώνει τον χρήστη για το τι συμβαίνει στην κάμερα, όπως "Video Start", "Video Stop". Η φωνή μπορεί να ρυθμιστεί στα Αγγλικά, Γαλλικά, Γερμανικά, Ισπανικά, Πορτογαλικά, Πολωνικά, Ιαπωνικά, Κινέζικα και Ρώσικα.

Φωτογραφίες - Videos

Στις δοκιμές που πραγματοποιήσαμε, οι φωτογραφίες είναι αρκετά ικανοποιητικές και πιθανότατα μπορούν να γίνουν ακόμα καλύτερες αν παίξει κανείς πιο πολύ με τις ρυθμίσεις. Διακρίνεται βέβαια το κλασικό fish-eye effect στις άκρες, ωστόσο, μικραίνοντας το εύρος γωνίας του φακού (δυνατότητα επιλογής 70º/110º/140º/170º) καταφέραμε να το ελαχιστοποιήσουμε. Η αλήθεια είναι ότι σπάνια χρησιμοποιεί κανείς μια action camera για λήψεις φωτογραφιών και γι' αυτό δεν δίνουμε πολύ σημασία.

Σε ό,τι αφορά τα videos, με τη βοήθεια του κ.Ηλία έχουμε την ευκαιρία να δούμε ορισμένα υποβρύχια videos από ψαροντούφεκο (έβγαλε ένα χταπόδι κι ένα μικρό κεφαλόπουλο, αλλά μεζέ δεν είδαμε...). Η λήψη έγινε σε ανάλυση Full HD και η γενική αίσθηση είναι καλύτερη από αυτή που θα περιμέναμε για μια τόσο προσιτή action camera. Έχουμε ανεβάσει 5 videos για να δείτε τα χρώματα και την κίνηση, ενώ και ο ήχος είναι σε καλό επίπεδο.

Επιπλέον, θα δείτε και δύο timelapse videos από τους δρόμους της Θεσσαλονίκης με την Elephone Explorer Pro τοποθετημένη στο ταμπλό του αυτοκινήτου, στις οποίες γίνεται εμφανές ότι χρειάζεται περισσότερη δουλειά στο σύστημα σταθεροποίησης του αισθητήρα αν θέλει κανείς να την χρησιμοποιήσει σαν dash camera. Προφανώς, το ίδιο ισχύει αν θέλει να την στερεώσει σε ποδήλατο ή κράνος.

Elephone Explorer Pro 4K

  • Αισθητήρας 12MP Sony IMX117 με ευρυγώνιο φακό για λήψεις υπό γωνίες 70°, 110°, 140° και 170°
  • Δυνατότητα λήψης 4K video @24fps, 2K video @30fps, Full HD video 1080p @60fps/30fps, HD video 720p @120fps/60fps/30fps
  • Δυνατότητα λήψης timelapse video σε ταχύτητες 100ms/200ms/1sec/5sec
  • Δυνατότητα λήψης super slow motion video σε ανάλυση VGA @240fps
  • Δυνατότητα κυκλικής λήψης (loop) με αυτόματη διαγραφή του παλαιότερου υλικού από την κάρτα microSD
  • Ειδικά modes για υποβρύχιες και νυχτερινές λήψεις
  • Χρονοδιακόπτης 2sec/5sec/10sec
  • Επεξεργαστής Novatek 96660
  • Υποδοχή microSD έως 64GB
  • Υποδοχές microUSB, microHDMI
  • WiFi (15m)
  • Ενσωματωμένο γυροσκόπιο και σύστημα σταθεροποίησης του αισθητήρα
  • Φωνητική ανταπόκριση από την κάμερα
  • Οθόνη 2'' TFT (240 x 320)
  • Μπαταρία 1050mAh (αποσπώμενη) με αυτονομία λήψης Full HD video διάρκειας 80-90 λεπτών
  • Αντοχή σε βάθος 30m (μέσα στην ειδική θήκη)
  • Διαστάσεις 59.2 x 41 x 29.8mm
  • Βάρος 64gr

Επίλογος

Καταλήγοντας σε ένα γενικό συμπέρασμα, η Elephone Explorer Pro θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ως η value-for-money action camera, καθώς οι συνολικές επιδόσεις είναι άνω του μετρίου και προσφέρεται σε εξαιρετικά προσιτή τιμή για την κατηγορία της (μόλις €82.26 στο GearBest μαζί με όλα τα αξεσουάρ).

Σίγουρα κάποια πράγματα επιδέχονται βελτίωσης, όπως για παράδειγμα η συνοδευτική εφαρμογή, οι πύροι ασφάλισης της αδιάβροχης θήκης και το σύστημα σταθεροποίησης του αισθητήρα, αλλά με τόσο χαμηλή τιμή αξίζει να προτιμηθεί απ' όσους κάνουν τα πρώτα τους βήματα στον χώρο ή γενικότερα δεν θέλουν να ξοδέψουν πολλά χρήματα για μια GoPro.

Loading