Elephone S7 Review: Όμορφο και προσιτό για αυτά που προσφέρει, αλλά υπάρχουν περιθώρια βελτίωσης

H Elephone είναι ακόμα μία εταιρεία από την Κίνα που μας απασχολεί τα τελευταία δύο χρόνια με τις συσκευές της. Όπως οι "συνοδοιπόροι" της, έτσι και αυτή ξεκίνησε με την κατασκευή υπερ-προσιτών smartphones για να εισέλθει στην αγορά και συνέχισε παρουσιάζοντας ολοένα και καλύτερες συσκευές, όπως το Elephone S7, χωρίς να ξεφεύγει στις τιμές της.

Η συνταγή πέτυχε και στη δική της περίπτωση με αποτέλεσμα αυτή τη στιγμή να αντιμετωπίζεται με ιδιαίτερη προσοχή από την παγκόσμια κοινότητα, η οποία περιμένει αυτές τις μέρες να δει το Elephone S8, το δικό της bezel-less high-end smartphone. Ωστόσο, μέχρι να γίνουν τα αποκαλυπτήρια του προαναφερθέντος, προλαβαίνουμε να μοιραστούμε μαζί σας τις εντυπώσεις μας για το εξαιρετικό Elephone S7.

Το Elephone S7 είναι το κορυφαίο smartphone που έχει παρουσιάσει μέχρι στιγμής η εταιρεία, καθώς συνδυάζει premium κατασκευή με τεχνικά χαρακτηριστικά από το πάνω ράφι και η τιμή του κυμαίνεται στα επίπεδα συσκευών που βρίσκονται τουλάχιστον μια σκάλα χαμηλότερα.

Σχεδιασμός - Κατασκευή

Με την πρώτη ματιά γίνεται εμφανές ότι η Elephone εμπνεύστηκε από το Samsung Galaxy S7 edge για τον σχεδιασμό του Elephone S7, αλλά αν το δείτε από κοντά θα καταλάβετε ότι υπάρχουν αρκετές σημαντικές διαφορές. Η συνολική κατασκευή είναι αναμφίβολα πιο ογκώδης με μικρότερες καμπύλες στις 4 γωνίες του και το "φάγωμα" του μεταλλικού περιγράμματος προς την πίσω πλευρά θυμίζει κάπως το Nexus 4.

Στην πρόσοψη, η οθόνη έχει ελαφριά κύρτωση προς τις δύο πλευρές και στο κάτω μέρος έχει τοποθετηθεί το home button με ενσωματωμένο τον αισθητήρα δακτυλικών αποτυπωμάτων. Παραδόξως, δεν υπάρχουν τα κλασικά κουμπιά πλοήγησης αντιδιαμετρικά του home button, με αποτέλεσμα όλες οι λειτουργίες να γίνονται από το κεντρικό κουμπί. Αυτό σημαίνει ότι χρειάζεται λίγη εκπαίδευση για να συνηθίσεις τον τρόπο λειτουργίας και πολλές υπάρχει "σύγχυση" με τον αισθητήρα δακτυλικών αποτυπωμάτων (πότε είναι άγγιγμα, πότε είναι πάτημα κλπ.).

Στην πίσω πλευρά χρησιμοποιείται πλαστικό υλικό με το χρώμα του να αφήνει μια μεταλλική χροιά όταν το κοιτάς από συγκεκριμένες γωνίες και συναντάμε μόνο τον αισθητήρα της κάμερας με το LED flash. Στη δεξιά πλευρά έχουμε κλασικά το power button και τα κουμπιά ρύθμισης της έντασης, ενώ στην αριστερή πλευρά βρίσκεται η υποδοχή για τις κάρτες SIM και τη microSD (dual nanoSIM ή nanoSIM + microSD). Τέλος, στην επάνω πλευρά βρίσκεται η υποδοχή 3.5mm για ακουστικά και στο κάτω μέρος το ηχείο και η υποδοχή microUSB για φόρτιση (η αλήθεια είναι ότι περιμέναμε USB Type-C).

Συνοψίζοντας, εμφανισιακά το Elephone S7 αφήνει μια όμορφη αίσθηση και έχει το απαραίτητο βάρος για να το νιώθεις στιβαρό στο κράτημα.

Hardware - Απόδοση

Οθόνη

Περνώντας σε πιο τεχνικές λεπτομέρειες, η Elephone επέλεξε να συνεργαστεί με τη Japan Display για να της προμηθεύσει τα panels του S7 και το αποτέλεσμα είναι εξαιρετικό για τα δεδομένα της κατηγορίας. Πρόκειται για ελαφρώς αμφίκυρτο panel 5.5'' IPS LCD ανάλυσης Full HD (1920 x 1080) που προσφέρει εξαιρετική ευκρίνεια στο φως της ημέρας και "κατεβαίνει" πολύ χαμηλά για να μην κουράζει τα μάτια στο σκοτάδι. Συμπεριλαμβάνεται επιλογή αφαίρεσης της μπλε ακτινοβολίας για προστασία των ματιών, καθώς και έξτρα επιλογές ρύθμισης των χρωμάτων από τη MediaTek.

Επεξεργαστής

Από τα μεγάλα ατού του Elephone S7 είναι ο deca-core επεξεργαστής MediaTek Helio X20 (σ.σ. έχει κυκλοφορήσει και νέα έκδοση με τον πιο πρόσφατο Helio X25), ο οποίος έχει σχεδιαστεί με βάση την αρχιτεκτονική Tri-Cluster για διαχωρισμό των διεργασιών του smartphone σε διαφορετικούς πυρήνες του επεξεργαστή (CPU), έτσι ώστε να απασχολούνται μόνο αυτοί που χρειάζονται κάθε φορά (κάτι σαν την αρχιτεκτονική big.LITTLE) με αποτέλεσμα τη μείωση της ενεργειακής κατανάλωσης.

Θεωρητικά, ο Helio X20 είχε κυκλοφορήσει για να ανταγωνιστεί τους Snapdragon 820 και Exynos 8890, αλλά στην πραγματικότητα είναι ένα κλικ υποδεέστερος. Αυτό δεν σημαίνει, όμως, ότι δεν κάνει καλά τη δουλειά του. Σε συνδυασμό με τα 4GB RAM (αυτή την έκδοση μας έστειλαν), το Elephone S7 δεν "μασάει" πουθενά και ανταπεξέρχεται χωρίς κανένα πρόβλημα σε απαιτητικά games, multitasking και videos υψηλής ανάλυσης. Ειδικότερα στα games, "κάηκα" για λίγες ώρες με το Bethesda Pinball και το Real Racing 3 χωρίς να παρατηρήσω σημαντικό χρόνο αναμονής ή υπερθέρμανση (σίγουρα θερμαίνεται, αλλά όχι σε ενοχλητικό βαθμό).

Μπαταρία

Ένα ακόμη πολύ σημαντικό ατού του Elephone S7. Η μπαταρία των 3000mAh βγάζει με άνεση μία ολόκληρη ημέρα (και παραπάνω) με φυσιολογική χρήση, χάριν στην βοήθεια του επεξεργαστή Helio X20, ο οποίος απασχολεί κάθε φορά μόνο τους πυρήνες που χρειάζονται για την εκτέλεση των διεργασιών. Στη μεγάλη αυτονομία προσθέστε και την τεχνολογία ταχύτατης φόρτισης Pump Express Plus (PE+) που θεωρητικά επιτρέπει τη φόρτιση από το 0-70% μέσα σε 30 λεπτά. Στην πραγματικότητα δηλώνουμε με βεβαιότητα ότι όντως φορτίζει πολύ γρήγορα.

Κάμερα

Ας περάσουμε και στα αρνητικά της συσκευής, καθώς η κάμερα είναι απογοητευτική για τα σημερινά δεδομένα, ακόμη και για αυτήν την κατηγορία. Ονομαστικά, το Elephone S7 διαθέτει κάμερα 13MP f/2.2, δηλαδή ικανοποιητική για τη mid-range κατηγορία. Παρόλα αυτά, η εμπειρία χρήσης και η απόδοση προορίζονται για χρήστες που δεν έχουν ιδιαίτερες απαιτήσεις από την κάμερα του smartphone τους.

Στο φως της ημέρας, τα χρώματα και η ευκρίνεια είναι σε ικανοποιητικό επίπεδο, αλλά όταν αρχίζει να σουρουπώνει και στους εσωτερικούς χώρους παρατηρούμε μεγάλη πτώση στην ποιότητα. Επίσης, μεγάλη εντύπωση προκαλεί η καθυστέρηση στη λήψη της φωτογραφίας από τη στιγμή που αγγίζεις το κλείστρο, κάτι που διορθώθηκε ελαφρώς με το τελευταίο software update, αλλά και πάλι παραμένει αργό.

Σε ό,τι αφορά την εφαρμογή, περιλαμβάνονται επιλογές για manual ρύθμιση (ISO, White Balance, Exposure κλπ.), πληθώρα scene modes, δυνατότητα πανοραμικής λήψης και δυνατότητα λήψης picture-in-picture με ταυτόχρονη ενεργοποίηση της εμπρόσθιας κάμερας, αλλά χρειάζεται ψάξιμο στις ρυθμίσεις για να παίξεις με όλα αυτά, κάτι που προσωπικά με εκνευρίζει και πιθανότατα κουράζει τον μέσο χρήστη. Παραδόξως, η Elephone έχει προσθέσει και τη δυνατότητα αποθήκευσης σε RAW format.

Θα μπορούσαν να είχαν καλύτερη δουλειά στον τομέα της κάμερας, αλλά από κάπου πρέπει να κάνεις περικοπές αν θέλεις να κρατήσεις την τιμή χαμηλά.

Ηχείο

Είναι γεγονός ότι δεν περιμένουμε σπουδαία αποτελέσματα από το ηχείο ενός smartphones, ακόμη και όταν έχουμε να κάνουμε με high-end μοντέλα κορυφαίων εταιρειών του χώρου. Αυτό που βιώσαμε, όμως, με το Elephone S7 μας πήγε καμιά δεκαετία πίσω. Ίσως από τα χειρότερα speakers που έχουμε ακούσει σε σύγχρονο smartphone, με τον ήχο να παραμορφώνεται σε ενοχλητικό βαθμό μόλις ανέβει η ένταση πάνω από το μισό. Με τη χρήση ακουστικών, πάντως, η απόδοση του ήχου είναι αξιοπρεπέστατη.

Λειτουργικό σύστημα

Η Elephone επέλεξε μια σχεδόν stock έκδοση του Android 6.0 Marshmallow με ελάχιστες προεγκατεστημένες δικές της εφαρμογές, ενώ θεωρείται βέβαιο ότι θα αναβαθμιστεί σχετικά σύντομα στο Android 7.0 Nougat. Σε πρώτο πλάνο δεν φαίνεται κάτι διαφορετικό στο περιβάλλον χρήσης, αλλά στο μενού των ρυθμίσεων κρύβονται ορισμένες πινελιές της εταιρείας που άλλοι θα τις βρουν ενδιαφέρουσες και άλλοι αδιάφορες.

Για παράδειγμα, ο χρήστης μπορεί να χρησιμοποιήσει το κεντρικό home button ως συντόμευση για την εκκίνηση μιας εφαρμογής που έχει προεπιλέξει, αρκεί να πραγματοποιήσει γρήγορο διπλό κλικ (στη default ρύθμιση, το διπλό πάτημα σε μεταφέρει στα Settings). Ένα άλλο χαρακτηριστικό είναι η εκτέλεση ενεργειών με χειρονομίες, όπως η λήψη screenshot με σύρσιμο τριών δακτύλων προς τα κάτω, αρκεί να τις έχετε ενεργοποιήσει από τις ρυθμίσεις.

Αυτό που ενδιαφέρει, ωστόσο, περισσότερο είναι η λειτουργικότητα του home button. Αν σας φανεί δύσκολη η εκτέλεση όλων των κλασικών ενεργειών (Back, Home, Recents) με διαφορετικό άγγιγμα-πάτημα, τότε μπορεί να ενεργοποιήσει το γνώριμο navigation bar που θα εμφανίζεται στο κάτω μέρος της οθόνης. Διαφορετικά, οι ενέργειες γίνονται από το home button ως εξής:

  • Άγγιγμα -> Back
  • Διπλό Άγγιγμα -> Home
  • Πάτημα -> Home
  • Παρατεταμένο πάτημα -> Recents
  • Διπλό πάτημα -> Άνοιγμα προκαθορισμένης εφαρμογής

Επομένως, αν σας καλύπτει η stock εμπειρία του Android OS, τότε δεν θα έχετε κανένα παράπονο από το Elephone S7, αρκεί να συνηθίσετε τον ιδιαίτερο τρόπο πλοήγησης.

Συμπεράσματα

Θετικά

  • Κατασκευή - Εμφάνιση
  • Οθόνη
  • Επεξεργαστής - Απόδοση
  • Μπαταρία - Αυτονομία
  • Τιμή

Αρνητικά

  • Κάμερα
  • Ηχείο
  • Απουσία capacitive buttons

Αναλογιζόμενοι ότι έχουμε να κάνουμε με ένα smartphone που κοστίζει σήμερα περίπου €200 (και μάλιστα η έκδοση 4GB + 64GB), προφανώς δεν μπορούμε να περιμένουμε ότι όλα θα είναι τέλεια. Σε αυτήν την τιμή, όμως, το Elephone S7 αποτελεί μια πολύ αξιόλογη επιλογή και απόδειξη ότι η εταιρεία πραγματοποιεί βήματα προόδου σε σύγκριση με τις προηγούμενα smartphones της. Αναμένουμε με ακόμα μεγαλύτερες προσδοκίες το Elephone S8!

Elephone S7

  • Οθόνη 5.5” Full HD IPS LCD (1920 x 1080)
  • Επεξεργαστής 64bit deca-core MediaTek Helio X20 MT6797 2.0GHz
  • Επεξεργαστής γραφικών Mali T880 GPU
  • Μνήμη RAM 2GB/3GB/4GB DDR3
  • Αποθηκευτικός χώρος 16GB/32GB/64GB (επέκταση με microSD έως 128GB)
  • Κάμερα 13MP f/2.2 με αυτόματη εστίαση και LED flash
  • Εμπρόσθια κάμερα 5MP
  • dualSIM
  • Αισθητήρας δακτυλικών αποτυπωμάτων
  • WiFi 802.11a, Bluetooth 4.0, GPS, 4G LTE
  • Λειτουργικό σύστημα Android 6.0 Marshmallow
  • Μπαταρία 3000mAh με τεχνολογία φόρτισης PE+
  • Διαστάσεις 150.4 x 73.2 x 7.6mm
  • Βάρος 148gr
Loading