Ζωντανή επίδειξη τεχνολογίας τεμαχισμού δικτύου 5G για εφαρμογές ρομποτικής από την Ericsson

[Δ.Τ.]
  • Η Ericsson επιδεικνύει την πρώτη παγκοσμίως λύση τεμαχισμού δικτύου 5G με πολλαπλές «φέτες» στην ίδια συσκευή, σε συνεργασία με την NTT DOCOMO, INC.
  • Με τον τρόπο αυτό είναι πλέον εφικτές οι υπηρεσίες με διαφορετικές δικτυακές απαιτήσεις καθυστέρησης, χωρητικότητας και ασφάλειας, χάρη στη χρήση ρομπότ για τη δημιουργία αυτοματισμών.

Η Ericsson επιδεικνύει την πρώτη παγκοσμίως λύση τεμαχισμού δικτύου 5G η οποία υποστηρίζει πολλαπλές «φέτες» στην ίδια συσκευή, σε συνεργασία με την NTT DOCOMO, INC. Η λύση, η οποία παρουσιάστηκε στην εκδήλωση 5G Tokyo Bay Summit 2017 από τις 24 έως τις 26 Μαΐου, καλύπτει περιπτώσεις χρήσης όπου χρησιμοποιούνται ρομπότ για τη δημιουργία αυτοματισμών σε δημόσιες και ιδιωτικές υποδομές. Η εν λόγω λύση θα μπορούσε να εφαρμοστεί και σε άλλους κλάδους της βιομηχανίας.

Στην εφαρμογή που θα παρουσιαστεί στην επίδειξη χρησιμοποιείται ένα ρομπότ στου οποίου το κεφάλι έχει προσαρμοστεί μια κάμερα. Η ζωντανή ροή βίντεο υψηλού εύρους ζώνης μεταφέρεται σε ένα απομακρυσμένο κέντρο δεδομένων (data center) το οποίο διαθέτει τους απαιτούμενους υπολογιστικούς πόρους. Εκτελείται ανάλυση σε πραγματικό χρόνο και το κέντρο εντολών αποστέλλει στο ρομπότ ζωτικές οδηγίες για τη συγκεκριμένη αποστολή, για παράδειγμα δυναμικούς χάρτες, βάσει των στοιχείων επεξεργασίας του βίντεο. Η ροή του βίντεο και οι οδηγίες προς το ρομπότ αποστέλλονται σε δύο διαφορετικές «φέτες» του δικτύου, υλοποιώντας έτσι λύσεις ασφάλειας και παρακολούθησης μέσω ρομπότ σε δίκτυα 5G.

Ο Jan Häglund, Head of Technology Management, Digital Systems, Ericsson, δήλωσε:

"Συνεχίζοντας την από κοινού ανάπτυξη του οικοσυστήματος 5G και ΙοΤ σε συνεργασία με την NTT DOCOMO, εφαρμόζουμε πολλαπλές φέτες δικτύου στην ίδια συσκευή ώστε να είναι εφικτές διαφορετικές υπηρεσίες με διαφορετικά χαρακτηριστικά. Η επίδειξη αυτή παρουσιάζει απλώς μία από τις, φαινομενικά άπειρες, πιθανές περιπτώσεις χρήσης οι οποίες ανοίγουν νέες επιχειρηματικές ευκαιρίες τόσο για τους τηλεπικοινωνιακούς παρόχους, όσο και για τις επιχειρήσεις."

Ο τεμαχισμός δικτύων είναι μία από τις βασικές δυνατότητες οι οποίες θα προσφέρουν ευελιξία στα μελλοντικά δίκτυα κινητών επικοινωνιών, καθώς επιτρέπει τη δημιουργία πολλαπλών λογικών δικτύων πάνω από την ίδια φυσική υποδομή που χρησιμοποιείται από κοινού. Το δίκτυο κορμού 5G της Ericsson (5G Core) αξιοποιεί την τεχνολογία Εικονικοποίησης Λειτουργιών Δικτύου (Network Functions Virtualization, NFV) και, μέσω της ενσωμάτωσης λειτουργιών κατανεμημένου cloud και τεμαχισμού δικτύου (network slicing), προσφέρει νέα επίπεδα ευελιξίας και βελτιστοποίησης τα οποία προωθούν την επιχειρηματική καινοτομία.

Ο τεμαχισμός δικτύου προσφέρει σημαντικά πλεονεκτήματα σε πολλούς κλάδους της βιομηχανίας, όπως είναι η αυτοκινητοβιομηχανία, ο κατασκευαστικός κλάδος και οι μεταφορές, καθώς επιτρέπει διαφορετικές τιμές καθυστέρησης και ταχύτητας ανάλογα με τις απαιτήσεις κάθε υπηρεσίας.

Η NTT DOCOMO διαδραματίζει ηγετικό ρόλο στην ανάπτυξη και δοκιμή τεχνολογιών δικτύου 5G, σε συνεργασία με κορυφαίους προμηθευτές διεθνώς. Η εταιρεία συνεργάζεται με την Ericsson για την ανάπτυξη της τεχνολογίας τεμαχισμού δικτύου από τον Σεπτέμβριο του 2014. Τον Ιούνιο του 2016, στην εκδήλωση 5G World που πραγματοποιήθηκε στο Λονδίνο, οι δύο εταιρείες παρουσίασαν με επιτυχία μια επίδειξη ορθότητας ιδέας (Proof of Concept) δυναμικού τεμαχισμού δικτύου 5G.

Loading