ΕΡΤ HD: Νέο κανάλι υψηλής ευκρίνειας από τις 27 Απριλίου! [Update]

Σήμερα το βράδυ το κανάλι της Βουλής εκπέμπει δοκιμαστικά σε HD ανάλυση (1080i/50Hz), άρα εκτός απροόπτου θα δούμε αύριο στις 27 του μήνα την πρώτη HD μετάδοση….

Δείτε και το επίσημο λογότυπο (φωτογραφία από την εκπομπή):

ERT HD Official Logo

———————

Η μετάβαση της Δημόσιας Τηλεόρασης στην Ψηφιακή Εποχή συνεχίζεται, με την έναρξη πιλοτικών μεταδόσεων σε σύστημα υψηλής ευκρίνειας (High Definition).

Η πρώτη απευθείας μετάδοση θα πραγματοποιηθεί με τον αγώνα Ρεάλ Μαδρίτης-Μπαρτσελόνα, την Τετάρτη 27 Απριλίου 2011, σε παράλληλη μετάδοση με τη ΝΕΤ. Για το σκοπό αυτό, δημιουργείται ένα νέο πιλοτικό πρόγραμμα της ΕΡΤ, με την ονομασία ΕΡΤ HD.

Το EΡΤ HD θα ενταχθεί στο δεύτερο ψηφιακό μπουκέτο της ΕΡΤ, από κοινού με τα τηλεοπτικά προγράμματα ΝΕΤ, ΕΤ1 και ΕΤ3, αντικαθιστώντας το κανάλι της Βουλής.

Ταυτοχρόνως, τα προγράμματα του σινε+ και του σπορ+ θα συγχωνευθούν και θα δημιουργηθεί ένα νέο ενιαίο πρόγραμμα, το σινε/σπορ +, με το περιεχόμενο του σπορ+ στην πρωινή ζώνη και του σινε+ στην βραδινή.

Τα δύο ψηφιακά μπουκέτα της ΕΡΤ, με τέσσερα τηλεοπτικά προγράμματα ανά ψηφιακό μπουκέτο, σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία (ΚΥΑ 21161/08), θα διαμορφωθούν ως εξής:

1ο Ψηφιακό Μπουκέτο:

 • Βουλή Τηλεόραση
 • σινε/σπορ+
 • πρίσμα+
 • ΡΙΚ Sat

2ο Ψηφιακό Μπουκέτο:

 • ΝΕΤ
 • ΕΤ1
 • ΕΤ3
 • ΕΡΤ HD

Η νέα διαμόρφωση των ψηφιακών μπουκέτων θα ξεκινήσει από την Τρίτη 26 Απριλίου 2011, μία ημέρα πριν από την πρώτη μετάδοση σε σύστημα υψηλής ευκρίνειας.

Η κωδικοποίηση του δεύτερου ψηφιακού μπουκέτου θα μετατραπεί εφεξής στο σύστημα MPEG 4. Το πρώτο ψηφιακό μπουκέτο της ΕΡΤ θα συνεχίσει με κωδικοποίηση MPEG 2, για περιορισμένο χρονικό διάστημα.

Οι τηλεθεατές δε θα χρειαστεί να επανασυντονίσουν τους ψηφιακούς τους δέκτες για τη λήψη των νέων μπουκέτων. Στο πρώτο ψηφιακό μπουκέτο, στη θέση του σινε+ θα εμφανιστεί η Βουλή Τηλεόραση και στη θέση του σπορ+ θα εμφανιστεί το σινε/σπορ+. Το πρίσμα+ και το ΡΙΚ Sat θα παραμείνουν στις ίδιες θέσεις.

Για τη θέαση του δεύτερου ψηφιακού μπουκέτου είναι απαραίτητη η ύπαρξη ψηφιακού δέκτη MPEG 4, είτε ενσωματωμένου στην τηλεόραση, είτε εξωτερικού.
Για τη λήψη του πιλοτικού προγράμματος ΕΡΤ HD είναι απαραίτητη η ύπαρξη τηλεόρασης με δυνατότητα HD και ενσωματωμένος ή εξωτερικός δέκτης MPEG 4 HD.

Ο ήχος του προγράμματος ΕΡΤ HD θα είναι στερεοφωνικός. Σε σχετικά σύντομο χρονικό διάστημα, η ΕΡΤ θα είναι σε θέση να προσφέρει και ήχο Surround 5.1 στις μεταδόσεις HD.

Οι ζωντανές μεταδόσεις γεγονότων από την ΕΡΤ HD σε σύστημα υψηλής ευκρίνειας θα πραγματοποιούνται πάντοτε εκ παραλλήλου με τη μετάδοσή τους σε σύστημα κανονικής ευκρίνειας (Standard Definition – SD) από το αντίστοιχο πρόγραμμα της ΕΡΤ, που έχει τα δικαιώματα μετάδοσης του γεγονότος (ΝΕΤ, ΕΤ1, ΕΤ-3).

Σε συνέχεια της πρώτης μετάδοσης του αγώνα Ρεάλ Μαδρίτης – Μπαρτσελόνα, στις 27 Απριλίου 2011, η ΕΡΤ προγραμματίζει παράλληλες μεταδόσεις και σε σύστημα υψηλής ευκρίνειας των παρακάτω γεγονότων:

 • Ημιτελικός Champions League: Μαντσεστερ Γιουνάιτεντ – Σάλκε, στις 4/5/2011
 • Final 4 Euroleague Basketball: 6 και 8/5/2011
 • Διαγωνισμός τραγουδιού Eurovision 2011 (Ημιτελικοί και τελικός): 10, 12 και 14/5/2011
 • Τελικός UEFA Champions League: 28/5/2011
 • Τελική φάση τουρνουά τένις Roland Garros: 31/5/2011 – 5/6/2011

Επισημαίνεται πως η παράλληλη μετάδοση των ανωτέρω γεγονότων σε σύστημα υψηλής ευκρίνειας θα πραγματοποιηθεί χωρίς πρόσθετο κόστος για την ΕΡΤ, καθώς, τα γεγονότα αυτά, επειδή παράγονται σε HD, είναι διαθέσιμα στους κατόχους των δικαιωμάτων τόσο σε SD, όσο σε HD. Και, τέλος, η συγχώνευση των προγραμμάτων σινέ+ και σπορ+ θα δώσει τη δυνατότητα στην ΕΡΤ να μειώσει το λειτουργικό τους κόστος κατά το ήμισυ.

[πηγή ERT]

About Chris Elpidis

Σχόλια, κριτική, κοπλιμέντα, αφορισμοί, δωροδοκίες και ό,τι άλλο θέλετε στο @celpidis και στο Google+
This entry was posted in Misc and tagged , , , , . Bookmark the permalink.
 • Pingback: SPORT 24 - Media* » Pillars, Fox & Toya Chiba()

 • Lambros

  Η ΕΡΤ είναι ένας κοιμώμενος γιγαντας. θα μπορούσε να κάνει παπάδες με την κατάλληλη προώθηση.

 • ΚΟΚΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

  ΣΗΜΕΡΑ 27/4/2011 ΠΑΡ’ ΟΤΙ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΟΙ ΠΡΟΫΠΟΘΕΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ ΜΟΥ ΑΝ ΚΑΙ ΒΛΕΠΩ ΤΑ ΚΑΝΑΛΙΑ ΤΗΣ DIGITAL(ΙΔΙΩΤΙΚΑ) ΔΕΝ ΠΙΑΝΩ ΕΔΩ ΚΑΙ ΚΑΙΡΟ ΤΑ ΗΔΗ ΥΠΑΡΧΟΝΤΑ ΨΗΦΙΑΚΑ ΤΗΣ ΕΡΤ, ΔΕΝ ΠΙΑΝΩ ΤΟ ΣΗΜΑ ΤΗΣ ΕΡΤ HD!!!! ΚΡΙΜΑ!!! ΠΕΡΙΟΧΗ ΓΛΥΚΑ ΝΕΡΑ-ΚΕΡΑΙΑ ΥΜΗΤΤΟΣ!!!! ΥΠΑΡΧΕΙ ΚΑΠΟΙΑ ΕΞΗΓΗΣΗ;;;;

 • Eρωτήσεις και απαντήσεις για την πιλοτική μετάδόση της EΡΤ HD

  1. Πότε θα ξεκινήσει η πρώτη πιλοτική εκπομπή υψηλής ευκρίνειας της EΡΤ HD;

  H πρώτη μετάδοση του πιλοτικού προγράμματος EΡΤ HD ξεκινά την Τετάρτη του Πάσχα, στις 27 Απριλίου 2011, με τη μετάδοση του ποδοσφαιρικού αγώνα Ρεάλ ‐ Μπαρτσελόνα, για την πρώτη σειρά των ημιτελικών του Champions League. Mία ημέρα πριν, τα ξημερώματα της 26ης Απριλίου 2011, ώρα 01.00 π.μ., προηγήθηκε η ψηφιακή μετάβαση από MPEG2 σε MPEG4, ως προς την εικόνα, ολόκληρου του δεύτερου ψηφιακού μπουκέτου της ΕΡΤ (ΝΕΤ, ΕΤ‐1, ΕΤ‐3, ΕΡΤ HD).

  2. Τι χρειάζεται να έχω για να παρακολουθήσω την EΡΤ HD;

  Απαραίτητη προϋπόθεση είναι να διαθέτουμε τηλεόραση με οθόνη ικανή να προβάλλει σήμα υψηλής ευκρίνειας (Full HD ή HD Ready). Αν η τηλεόρασή μας αυτή διαθέτει και ενσωματωμένο επίγειο ψηφιακό δέκτη MPEG4 τότε δεν χρειαζόμαστε τίποτε άλλο (αυτές οι τηλεοράσεις κυκλοφόρησαν στην ελληνική αγορά από τα τέλη του 2009).
  Σε διαφορετική περίπτωση, εάν διαθέτουμε τηλεόραση Full HD ή HDReady με ενσωματωμένο επίγειο ψηφιακό δέκτη MPEG2 ή χωρίς καθόλου ενσωματωμένο ψηφιακό δέκτη, απαιτείται η αγορά ενός χαμηλού κόστους εξωτερικού επίγειου ψηφιακού δέκτη MPEG4/HD και συνδεσμολογία HDMI μεταξύ εξωτερικού δέκτη και της τηλεόρασης. Απαραίτητη είναι και η αγορά ενός καλωδίου με συνδετήρες HDMI στα δύο του άκρα.

  3. Πως μπορώ να ξεχωρίσω εάν ο εξωτερικός επίγειος ψηφιακός δέκτης που διαθέτω ή προτίθεμαι να αγοράσω, υποστηρίζει HD;

  Ο δέκτης θα έχει τη δυνατότητα να δείξει σήμα υψηλής ευκρίνειας (High Definition ‐ HD), εάν υποστηρίζει κωδικοποίηση Mpeg4/Η.264AVC και διαθέτει θύρα σύνδεσης HDMI. Αυτοί οι δέκτες, στη συσκευασία αγοράς τους έχουν ευδιάκριτα χαρακτηριστικά όπως: “HD DVB‐T Receiver ή Mpeg4/Η.264AVC ή MPEG4/HD HDMI ή εμπεριέχουν το HD μέσα στον κωδικό μοντέλου.

  4. Το πρόγραμμα EΡΤ HD από την επίγεια ψηφιακή πλατφόρμα της ΕΡΤ θα είναι ελεύθερης ή συνδρομητικής λήψης;

  Θα είναι ελεύθερης λήψης, αποτελώντας το πρώτο ελεύθερο HD πρόγραμμα στην επίγεια ψηφιακή τηλεόραση της χώρας μας.

  5. Σε ποιες περιοχές της χώρας θα είναι διαθέσιμη η ΕΡΤ HD;

  Μέσω του δεύτερου ψηφιακού μπουκέτου της ΕΡΤ, θα είναι αρχικώς διαθέσιμη στις περιοχές της Αττικής (δίαυλος 52UHF από Υμηττό και Αίγινα), Θεσσαλονίκης ‐ Κεντρικής Μακεδονίας (δίαυλος 23UHF από Χορτιάτη και Φιλίππειο) και νοτιοανατολικής Θράκης (δίαυλος 58UHF από την Πλάκα Αλεξανδρούπολης). Από τις 27 Μαΐου 2011, θα είναι διαθέσιμη και στην ευρύτερη περιοχή της Κεντρικής Θεσσαλίας (δίαυλος 43 UHF από το Δοβρούτσι). Θα μεταδίδεται μαζί με τα τηλεοπτικά προγράμματα ΝΕΤ, ΕΤ1, ΕΤ3 και τα πέντε ραδιοφωνικά της ΕΡΑ. Σταδιακά θα εμφανίζεται και σε άλλες περιοχές της χώρας, σύμφωνα με το εθνικό πρόγραμμα μετάβασης στην ψηφιακή τηλεόραση που συντονίζεται από το Υπουργείο Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων και οφείλει να ακολουθήσει η ΕΡΤ.

  6. Από την Πάρνηθα και το Πήλιο θα εκπέμπεται το ψηφιακό μπουκέτο της ΕΡΤ με το πρόγραμμα ΕΡΤ HD;

  Δυστυχώς όχι. Στη φάση αυτή η νομοθεσία έχει αποκλείσει τα δύο αυτά μεγάλα κέντρα εκπομπής από την επίγεια ψηφιακή μετάδοση αναλογικών προγραμμάτων. Οι προσπάθειες της ΕΡΤ στα αρμόδια όργανα για άρση του προβλήματος αυτού ήταν μέχρι σήμερα ανεπιτυχείς.

  7. Ποια θέση κατέλαβε η ΕΡΤ HD στην ψηφιακή πλατφόρμα της ΕΡΤ;

  Mε τη μετάβαση του δεύτερου ψηφιακού μπουκέτου στο MPEG4 (στις 26/04/11), η ΕΡΤ HD αντικατέστησε το κανάλι της Βουλής, που με την σειρά του μετακινήθηκε στο πρώτο ψηφιακό μπουκέτο της ΕΡΤ στην θέση του σινε+. Το σινε+ ενοποιήθηκε με το σπορ+ σε ένα ενιαίο πρόγραμμα, το σινε/σπορ +.

  8. Χρειάζεται οι τηλεθεατές να επανασυντονίσουν τους ψηφιακούς τους δέκτες;

  Στη μεγάλη τους πλειονότητα όχι. Εν τούτοις σε έναν μικρό αριθμό ψηφιακών δεκτών θα απαιτηθεί ένας απλός επανασυντονισμός των ψηφιακών προγραμμάτων. Σε κάθε περίπτωση η ΕΡΤ HD θα εμφανιστεί στη θέση της Βουλής, η Βουλή στη θέση του σινε+ και το σινε/σπορ + στη θέση του σπορ +. Τα υπόλοιπα προγράμματα θα παραμείνουν στις θέσεις που κατελάμβαναν στους τηλεοπτικούς δέκτες μας.

  9. Ποια προγράμματα έχουν τα δύο νέα ψηφιακά μπουκέτα της ΕΡΤ από τις 26/4/11;

  1o ψηφιακό μπουκέτο (σε κωδικοποίηση εικόνας MPEG 2 για περιορισμένο ακόμα χρονικό διάστημα): ΒΟΥΛΗ, σινε/σπορ +, πρισμα +, ΡΙΚSat 2o ψηφιακό μπουκέτο (σε κωδικοποίηση εικόνας MPEG 4): ΝΕΤ, ΕΤ‐1, ΕΤ‐3, ΕΡΤ HD και 5 ραδιοφωνικά προγράμματα της ΕΡΑ.

  10. Ποιο θα είναι το αρχικό πρόγραμμα μεταδόσεων της ΕΡΤ HD;

  Tο αρχικό πρόγραμμα της ΕΡΤ HD θα περιλαμβάνει τις εξής ζωντανές μεταδόσεις κατά χρονική σειρά:

  • Ρεάλ Μαδρίτης – Μπαρτσελόνα (Ημιτελικός UEFA Champions League) στις 27/4/11.
  • Μαντσεστερ Γιουνάιτεντ – Σάλκε (Ημιτελικός UEFA Champions League) στις 4/5/2011.
  • Final 4 Euroleague Basketball: 6 και 8/5/2011.
  • Διαγωνισμός τραγουδιού Eurovision 2011 (Ημιτελικοί και τελικός): 10, 12 και 14/5/2011.
  • Τελικός UEFA Champions League: 28/5/2011. • Τελική φάση τουρνουά τένις Roland Garros: 31/5/2011 – 5/6/2011.

  11. Οι ζωντανές μεταδόσεις γεγονότων θα είναι αποκλειστικά σε HD;

  Οι πιλοτικές μεταδόσεις γεγονότων από την ΕΡΤ HD σε σύστημα υψηλής ευκρίνειας, θα μεταδίδονται παράλληλα και σε σύστημα κανονικής ευκρίνειας (Standard Definition – SD), από το αντίστοιχο πρόγραμμα της ΕΡΤ, που έχει τα δικαιώματα μετάδοσης του γεγονότος (ΝΕΤ, ΕΤ‐1, ΕΤ‐3).

  12. Από την ΕΡΤ HD θα μεταδίδονται μόνον τα τηλεοπτικά γεγονότα ή και οι εκπομπές που θα τα εμπεριέχουν;

  Θα μεταδίδονται και οι εκπομπές που θα τα εμπεριέχουν, αλλά μόνον η ζωντανή μετάδοση του γεγονότος θα είναι σε πραγματικό HD. Το υπόλοιπο περιεχόμενο των εκπομπών θα είναι σε ποιότητα standard definition αναβαθμισμένο ώστε να είναι θεατό στους HD δέκτες.

  13. Τις υπόλοιπες ώρες που δεν θα υπάρχουν προγραμματισμένες μεταδόσεις σε HD, η ΕΡΤ HD τι θα δείχνει;

  Θα δείχνει μια κάρτα με το λογότυπο ΕΡΤ HD ή τις γνωστές μπάρες. Το τηλεοπτικό πρόγραμμα της ΕΡΤ HD είναι πιλοτικό και στη φάση αυτή θα ενεργοποιείται όταν υπάρχουν διαθέσιμα σε HD τηλεοπτικά γεγονότα των οποίων η ΕΡΤ έχει τα δικαιώματα μετάδοσης.

  14. Ο ψηφιακός ήχος της ΕΡΤ HD θα είναι Surround 5.1;

  Ο ήχος του προγράμματος ΕΡΤ HD θα είναι αρχικώς στερεοφωνικός, ενώ σε σύντομο χρονικό διάστημα, η ΕΡΤ θα είναι σε θέση να προσφέρει και ήχο Surround 5.1 στις HD μεταδόσεις γεγονότων

 • Michael

  Επιτέλους τα λεφτά μας να πιάσουν τόπο !!!!

  Είναι φανερό ότι ο Ταγματάρχης πάει κόντρα στην NOVA αλλά εδω που τα λέμε καλά της κάνει γιατί αντί να μειώσει το κόστος συνδρομής το ανέβασε επειδή μας πλασσάρει ψέυτοHD.

  Άσε που με το κολπάκι “κάρτα παντρεμένη” μας υποχρεώνουν να είμαστε έρμαιοι των μηχανημάτων τους.

  Μπράβο ERT…. FATUS OLUS

 • Antonis

  thelo na xsero i tileorasis lcd pou exoun psifiako dekti MPEG2 kai stin thiki pou exoume vali to modul pou to MPEG2 to kanei MPEG4 mporoume na vlepoume to kanali ERT HD?

 • polkak

  Όλη η Ελλάδα πληρώνει ERT για να έχει HD η Αθήνα – Θεσσαλονίκη και Λάρισα; Είμαστε σοβαροί;

  Τόσοι αναμεταδώτες περιφερειακά… πόσο δύσκολο (οικονομικά) είναι να προστεθούν παράλληλα και οι αντίστοιχοι MPEG4 για πλήρη κάλυψη; Και μετά ας ζητήσουν και διαχωρισμό από τους λογαριασμούς τις ΔΕΗ και συνδρομή (όπως η Digea – εκεί το πάει) αλλά θέλουν να τα πάρει ο ιδιώτης πάλι.

  Καλή τύχη στην Digital ERT, καλό μήνα πρωτευουσιάνοι, θα σας προσέχουμε!

 • NIKOS

  Καλά όλα αυτά, αλλά γι αυτούς που τα βλέπουν.Εμείς στην Κρήτη τίποτα.Λες και δεν πληρώνουμε για την ΕΡΤ