Η ΕΕ πιέζει για ταχύτερη παράδοση των δεδομένων των χρηστών στις Αρχές λόγω των τρομοκρατικών επιθέσεων

Τα συνεχόμενα τρομοκρατικά χτυπήματα στην Ευρώπη οδηγούν την Ευρωπαϊκή Ένωση στο να πιέσει για την ψήφιση μιας νέας νομοθεσίας που θα επιτρέπει στις αρμόδιες αρχές επιβολής του νόμου κάθε κράτους-μέλους να ζητούν τα δεδομένα προσώπων ενδιαφέροντος από τους servers των εταιρειών τεχνολογίας, ακόμη και αν τα data centers βρίσκονται σε διαφορετική χώρα εντός της ΕΕ.

Όπως δήλωσε στο πρακτορείο Reuters η επίτροπος Vera Jourova,

"Είμαι σίγουρη ότι υπό τη σκιά των πρόσφατων τρομοκρατικών επιθέσεων και αυξανόμενων απειλών στην Ευρώπη θα υπάρχει μεγαλύτερη κατανόηση μεταξύ των Υπουργών Δικαιοσύνης των κρατών μελών, ακόμη και από αυτές που δεν έχουν πέσει θύματα τέτοιων επιθέσεων"

Οι Υπουργοί Δικαιοσύνης των κρατών-μελών της ΕΕ έχουν στα χέρια τους τρεις εναλλακτικές επιλογές:

  1. Η πρώτη (και λιγότερο παρεμβατική) επιτρέπει στις Αρχές ενός κράτους-μέλους να ζητήσουν απευθείας από τον πάροχο τηλεπικοινωνιών άλλου κράτους-μέλους τις πληροφορίες που επιθυμούν, χωρίς δηλαδή να χρειαστεί επικοινωνία μεταξύ των αρμόδιων αρχών. Για παράδειγμα, η Ελληνική Αστυνομία μπορεί να ζητήσει απευθείας από τον πάροχο Movistar στην Ισπανία τα στοιχεία κάποιου προσώπου ενδιαφέροντος χωρίς πρώτα να ερωτηθεί το Υπουργείο Δικαιοσύνης της Ισπανίας.
  2. Η δεύτερη επιλογή επιτρέπει στις Αρχές να υποχρεώσουν τους παρόχους τηλεπικοινωνιών να παραδώσουν τα δεδομένα, ακόμη και αν ο πάροχος βρίσκεται σε άλλο κράτος-μέλος. Η διαφορά με την πρώτη επιλογή είναι ότι εδώ έχουμε απαίτηση και όχι απλά ερώτηση.
  3. Η τρίτη επιλογή είναι η πιο βάρβαρη, καθώς αφορά την παράδοση όλων των δεδομένων από τους παρόχους σε περιπτώσεις εκτάκτου ανάγκης όταν οι Αρχές δεν γνωρίζουν την τοποθεσία του server που φιλοξενεί αυτά τα δεδομένα ή υπάρχει κίνδυνος να χαθούν. Σε αυτήν την περίπτωση, βέβαια, θα χρειαστεί να μπουν οι απαραίτητες ασφαλιστικές δικλείδες για την προστασία των δεδομένων των χρηστών και όπως δηλώνει η Jourova "δεν μπορείς να συλλέγεις μαζικά τα ψηφιακά δεδομένα των χρηστών για κάποια πιθανή μελλοντική χρήση".

Όλα τα παραπάνω έχουν μπει στη συζήτηση και μένει να δούμε τι θα αποφασίσουν τελικά οι Υπουργοί Δικαιοσύνης. Η τρίτη επιλογή μοιάζει η πιο απίθανη, αλλά ποτέ δεν ξέρεις.

[via]

Loading