Δωρεάν WiFi σε όλη την Ευρώπη, 100Mbps+ σε κάθε σπίτι και 5G δίκτυο μέχρι το 2025 στην νέα πρόταση της ΕΕ

european-flag

Ενδιαφέρουσες οι εξαγγελίες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής σχετικά με την πολιτική που θέλει να ακολουθήσει στον χώρο της τεχνολογίας και των τηλεπικοινωνιών. Συγκεκριμένα, σκοπεύει να επενδύσει τουλάχιστον €120 εκατ. για να παρέχει δωρεάν WiFi σε όλες τις ευρωπαϊκές πόλεις μέχρι το 2020 (κάτι παρόμοιο με αυτό του Σαμαρά...), να διασφαλίσει ότι μέχρι το 2025 θα έχει εξαπλωθεί το δίκτυο 5G σε όλη την ήπειρο και ότι κάθε σπίτι θα έχει πρόσβαση στο Internet με ταχύτητα τουλάχιστον 100Mbps.

H EE θεωρεί ότι η υλοποίηση των παραπάνω προτάσεων θα καλύψει το βασικό, πλέον, δικαίωμα της πρόσβασης στο Internet, ενώ θα δημιουργήσει περισσότερες από 2 εκατομμύρια θέσεις εργασίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Από αυτά που αναφέρονται, ίσως το πιο δύσκολο είναι το να παρέχει ταχύτητα 100Mbps, καθώς για το 2016 μόλις το 71% της ΕΕ έχει πρόσβαση σε συνδέσεις 30Mbps ή μεγαλύτερες.

Στην πρόταση περιλαμβάνεται, επίσης, και η αναδιάρθρωση των νόμων που διέπουν την προστασία πνευματικών δικαιωμάτων με σκοπό να προστατευθούν οι εκδότες, οι δημοσιογράφοι και οι συγγραφείς. Ήδη γνωρίζουμε ότι έχουν ψηφιστεί νόμοι σε Ισπανία και Γερμανία που υποχρεώνουν τις μηχανές αναζήτησης να πληρώνουν αντίτιμο όταν εμφανίζουν στα αποτελέσματα αναζήτησης περιλήψεις άρθρων/βιβλίων, με αποτέλεσμα σε πολλές περιπτώσεις να οδηγούνται σε αποκλεισμό αυτών των δημοσιεύσεων. Βέβαια, αυτό έχει το αντίστροφο αποτέλεσμα, αφού η μη εμφάνιση τους σε αποτελέσματα αναζήτησης συνεπάγεται λιγότερο indexing, λιγότερα clicks, λιγότερη επισκεψιμότητα και προφανώς λιγότερα χρήματα από διαφημίσεις.

Σε άλλα δυσάρεστα νέα για τις μηχανές αναζήτησης, η νέα πρόταση επιμένει ότι θα πρέπει υποχρεωτικά  όλες οι υπηρεσίες video να αναπτύξουν τεχνολογίες που θα αναγνωρίζουν αυτόματα τραγούδια ή γενικότερα υλικό που προστατεύεται από πνευματικά δικαιώματα, έτσι ώστε να τα αφαιρούν πρωτού εμφανιστούν στην τελική σελίδα.

 

Τονίζουμε ότι όλα τα παραπάνω αποτελούν μέρος πρότασης που έχει καταθέσει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και δεν σημαίνει απαραίτητα ότι θα ισχύσουν, αλλά τουλάχιστον έχουμε μια εικόνα για τα μελλοντικά σχέδια της ΕΕ.

[via]

Loading