Δορυφορική παρακολούθηση των πλημμυρών στη γαλλική περιοχή Grand-Est

Το ερευνητικό κέντρο SERTIT παρακολουθεί από τις αρχές Ιανουαρίου 2018 την εξέλιξη του πλημμυρικού φαινομένου, που επηρέασε την ευρύτερη περιοχή “Grand-Est” της Βορειανατολικής Γαλλίας, με τη χρήση του ευρωπαϊκού δορυφόρου Sentinel-1.

Οι εκτάσεις των πλημμυρών χαρτογραφούνται, στα πλαίσια του έργου EUGENIUS το οποίο υποστηρίζεται από το ευρωπαϊκό πρόγραμμα πλαίσιο της ΕΕ Horizon 2020-Space-EO1-2016.

Ο ευρωπαϊκός οργανισμός EUGENIUS, ιδρύθηκε τον Σεπτεμβρίου 2016 από εννέα ευρωπαϊκές Μικρομεσαίες Επιχειρήσεις, με σκοπό να αναπτύξει ένα συνεχώς επεκτεινόμενο δίκτυο, το οποίο θα αποτελείται από επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στην Ευρωπαϊκή Περιφέρεια.

Η Terra Spatium ΑΕ είναι ιδρυτικό μέλος του ευρωπαϊκού οργανισμού EUGENIUS και φιλοδοξεί να αναπτύξει από κοινού πλήρως επιχειρησιακές και οικονομικά βιώσιμες υπηρεσίες κι εφαρμογές, που απευθύνονται σε δημόσιους και ιδιωτικούς φορείς, στις περιφερειακές και τοπικές αγορές.

Οι εφαρμογές αυτές απευθύνουν επιχειρησιακά ώριμες και στην πληθώρα των περιπτώσεων εμπορικά διαθέσιμες υπηρεσίες γεω-παρατήρησης που καλύπτουν ευρύ φάσμα όπως: διαχείριση περιβάλλοντος και φυσικής επιφανείας, εθνικός και περιφερειακός σχεδιασμός, γεωργία ακριβείας, άμυνα και παρακολούθηση χερσαίων και θαλάσσιων συνόρων, κλπ.

Η προστιθέμενη αξία αυτού του δικτύου των Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων έγκειται στο γεγονός ότι συντελείται αποτελεσματικότερη διαχείριση κόστους για τους πελάτες, και η οποία επιτυγχάνεται ως εξής:

  1. με κοινά ανοικτά -και όχι μόνο- γεωχωρικά δεδομένα , συμπεριλαμβανομένων δεδομένων από επίσημους φορείς, in-situ δεδομένων, crowd-sourced δεδομένων, καθώς και δεδομένων γεωπαρατήρησης,
  2. αξιόπιστες και σε ευρεία κλίμακα ενεργές επιχειρησιακά γεω-εφαρμογές,
  3. μακροπρόθεσμη βιωσιμότητα και
  4. κάλυψη από τοπικούς φορείς παροχής υπηρεσιών υποστηριζόμενοι από ένα ευρύ δίκτυο εμπειρογνωμόνων.

Οι ιδρυτές του οργανισμού EUGENIUS είναι οι εταιρείες: Terranis (έδρα: Τουλούζη), Planetek (έδρα: Μπάρι), Spacebel (έδρα: Λιέγη), Capital Hightech (έδρα: Μπορντό), Conectus (έδρα: Στρασβούργο), Terra Spatium (έδρα: Αθήνα), Ι-Sea (έδρα: Μπορντό), Geomer (έδρα: Χαϊδελβέργη) και Geoville (έδρα: Βιέννη).

Η ανάπτυξη του δικτύου των πλατφορμών υποστηρίζεται από το ευρωπαϊκό πρόγραμμα πλαίσιο της ΕΕ Horizon 2020-Space-EO1-2016 με την ονομασία EUGENIUS, αρχής γενομένης από την 1η Οκτωβρίου 2016, από εννέα ευρωπαϊκές Μικρομεσαίες Επιχειρήσεις, με σκοπό να αναπτύξει ένα συνεχώς επεκτεινόμενο δίκτυο, το οποίο θα αποτελείται από επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στην Ευρωπαϊκή Περιφέρεια.

Φιλοδοξία του οργανισμού είναι, να αναπτυχθούν από κοινού, πλήρως επιχειρησιακές και οικονομικά βιώσιμες υπηρεσίες κι εφαρμογές, που θα απευθύνονται σε δημόσιους και ιδιωτικούς φορείς, στις περιφερειακές και τοπικές αγορές.

Οι εφαρμογές αυτές, επωφελούνται της πληθώρας των γεωχωρικών πληροφοριών που είναι διαθέσιμες ανά περιοχή σήμερα, σε τοπικό, περιφερειακό ή εθνικό επίπεδο.

Περισσότερες πληροφορίες:

http://www.eugenius-asso.eu/

Loading