Η Ευρωπαϊκή Ένωση επενδύει €1 δισ. στην κατασκευή του ταχύτερου υπερυπολογιστή στον κόσμο

Είναι αλήθεια ότι άργησε λίγο, σε σύγκριση με ΗΠΑ, Κίνα και Ιαπωνία, αλλά κάλλιο αργά παρά ποτέ. Η Ευρωπαϊκή Ένωση αποφάσισε να επενδύσει €1 δισ. για την κατασκευή του ταχύτερου υπερυπολογιστή στον κόσμο, ένα project που αν όλα πάνε καλά θα έχει ολοκληρωθεί μέχρι το 2023 και θα έχει τη δυνατότητα να πραγματοποιεί 1 πεντακις υπολογισμούς το δευτερόλεπτο.

Η ΕΕ θα συνεισφέρει €486 εκατ. στο project EuroHPC και τα υπόλοιπα χρήματα μέχρι το €1 δισ. θα συμπληρωθούν από τα κράτη-μέλη που αποφάσισαν να συμμετέχουν στην κατασκευή του υπερυπολογιστή. Οι πρώτες υπογραφές έπεσαν τον Μάρτιο του 2017 και στη συνέχεια δήλωσαν συμμετοχή οι Γαλλία, Γερμανία, Ιταλία, Λουξεμβούργο, Ολλανδία, Πορτογαλία, Ισπανία, Βουλγαρία, Σλοβενία, Ελβετία, Κροατία και Ελλάδα.

Η χρήση του υπερυπολογιστή πιστεύεται ότι θα βοηθήσει σημαντικά στην έρευνα για ανάπτυξη στοχευμένων θεραπειών για τους ασθενείς, για εξοικονόμηση ενέργειας και καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής, ενώ θα δημιουργήσει πολλές νέες θέσεις εργασίας και θα ισχυροποιήσει την Ευρώπη σε θέματα ανταγωνιστικότητας.

[via]

Loading