Facebook: Η τεχνητή νοημοσύνη βοηθά τους τυφλούς να "δουν" τις φωτογραφίες [Videos]

facebook-photos-ai-2

Σε μια προσπάθεια να βοηθήσει τους χρήστες με προβλήματα όρασης να καταλαβαίνουν τι απεικονίζει μια φωτογραφία, η ομάδα του Facebook αποφάσισε να εκμεταλλευτεί το δίκτυο τεχνητής νοημοσύνης για να προσφέρει αυτόματες περιγραφές κάτω από τις φωτογραφίες του κοινωνικού δικτύου.

Το δίκτυο τεχνητής νοημοσύνης -- χαρακτηρίζεται ως "αυτόματο εναλλακτικό κείμενο" -- επεξεργάζεται δισεκατομμύρια παραμέτρους και εκατομμύρια φωτογραφίες-παραδείγματα για να αναγνωρίσει τα αντικείμενα που απεικονίζονται σε μια φωτογραφία και η ακρίβεια του ξεπερνά το 80%. Για την ακρίβεια, δεν "βλέπει" τα αντικείμενα, αλλά τα συγκρίνει με αυτή την τεράστια βάση παρόμοιων φωτογραφιών και πραγματοποιεί μια μαντεψιά με μεγάλες πιθανότητες επιβεβαίωσης. Ο μεγάλος στόχος είναι να αντιληφθεί (η τεχνητή νοημοσύνη) τι είναι πιο σημαντικό στην εκάστοτε φωτογραφία.

facebook_ai

Όταν αναγνωριστούν τα αντικείμενα και οι άνθρωποι, το λογισμικό δημιουργεί αυτόματα μια περιγραφή για την φωτογραφία, η οποία μπορεί να ξεκινά με τη φράση "η εικόνα μπορεί να περιλαμβάνει" σε περίπτωση που το ποσοστό βεβαιότητας δεν ξεπερνά το 80%. Βέβαια, όπως σε κάθε νευρωνικό δίκτυο, το σύστημα γίνεται ολοένα και καλύτερο όσο αυξάνεται ο όγκος των επεξεργασμένων φωτογραφιών.

Η λειτουργία είναι ενεργή για την εφαρμογή του Facebook για συσκευές iOS σε ορισμένες χώρε (ΗΠΑ, Μεγάλη Βρετανία, Καναδάς, Αυστραλία και Νέα Ζηλανδία), αρκεί η γλώσσα του χρήστη να είναι ρυθμισμένη στα Αγγλικά. Στο κοντινό μέλλον θα προστεθούν περισσότερες γλώσσες, χώρες και πλατφόρμες.

[Facebook]

 

Loading