Facebook F8: Στο επίκεντρο η εικονική και επαυξημένη πραγματικότητα με νέες εφαρμογές/υπηρεσίες [Video]

Το ετήσιο συνέδριο της Facebook για τους developers δεν έκρυβε κάποια νέα συσκευή από την Oculus, αλλά αποτέλεσε το κατάλληλο μέρος για να αποκαλυφθούν τα σχέδια της για τους τομείς της εικονικής και επαυξημένης πραγματικότητας, μαζί με ορισμένες νέες προσθήκες στις ήδη υπάρχουσες υπηρεσίες/εφαρμογές της.

Facebook Spaces

Ίσως η εντυπωσιακότερη είδηση από το συνέδριο F8. Το Facebook Spaces αποτελεί το όραμα της εταιρείας για ένα κοινωνικό δίκτυο σε περιβάλλον εικονικής πραγματικότητας, όπου οι χρήστες θα δημιουργούν το δικό τους ψηφιακό avatar και θα απολαμβάνουν εμπειρίες παρέα με τους φίλους και την οικογένεια τους. Επιπλέον, θα προσφέρεται η δυνατότητα δημιουργίας τρισδιάστατων αντικειμένων που θα μπορούν να χρησιμοποιηθούν κανονικά στο εικονικό περιβάλλον. Σημειώνεται, επίσης, ότι όσοι φίλοι δεν διαθέτουν κάποιο VR headset θα μπορούν να συμμετέχουν στις συζητήσεις κανονικά μέσα από την πλατφόρμα Facebook Messenger.

Το Facebook Spaces είναι διαθέσιμο σε beta έκδοση μέσα από το Oculus Store για όσους έχουν στην κατοχή τους το Oculus Rift.

 

Η κάμερα ως πλατφόρμα επαυξημένης πραγματικότητας

Ο Mark Zuckerberg παραδέχτηκε ότι μέχρι σήμερα θεωρούσε τα γυαλιά τύπου Google Glass ως το μέσο για να απολαύσει κανείς την επαυξημένη πραγματικότητα, ωστόσο, άλλαξε γνώμη. Πλέον πιστεύει ότι το μέλλον για το χτίσιμο μιας τέτοιας πλατφόρμας βρίσκεται στην κάμερα του smartphone ή άλλης έξυπνης συσκευής.Γι' αυτό, η Facebook λανσάρει νέα εργαλεία AR για developers (σε closed beta έκδοση).

Η σουίτα που ονομάζεται Camera Effects Platform περιλαμβάνει μεταξύ άλλων το Frames Studio, ένα online εργαλείο επεξεργασίας για απομόνωση των καρέ που τραβά η Facebook Camera, και το AR Studio για τη δημιουργία φίλτρων, εφέ κλπ. που θα προστίθενται επάνω στην πραγματική λήψη.

Με λίγα λόγια, η Facebook προσφέρει εργαλεία τύπου Snapchat και ο Zuckerberg παραδέχτηκε ότι άργησαν αρκετά να μπουν στο παιχνίδι της επαυξημένης πραγματικότητας.

Facebook Messenger Platform 2.0

Με 1.2 δισ. ενεργούς χρήστες κάθε μήνα, το Facebook Messenger αποτελεί μια πλήρη πλατφόρμα επικοινωνίας με τεράστια δυναμική. Η εταιρεία λανσάρει πλέον την έκδοση Facebook Messenger 2.0 με περισσότερα bots, καλύτερη ενσωμάτωση τεχνολογίας τεχνητής νοημοσύνης, περισσότερες επιλογές συνομιλιών μεταξύ χρηστών και επιχειρήσεων, προσθήκη νέας κατηγορίας Games με διάφορα παιχνίδια, αλλά και την ψηφιακή βοηθό Messenger M.

Όλα τα παραπάνω αφορούν για την ώρα κυρίως τους developers, επομένως, θα αργήσουμε λίγο να δούμε κάτι συνταρακτικό στις δικές μας εφαρμογές. Παρόλα αυτά, βλέπουμε προς τα πού θα πάει το πράγμα τους επόμενους μήνες.

 

 

 

Loading