Το πρώτο σύστημα ψύξης για επεξεργαστές που κάνει τους υπολογιστές αθόρυβους [Video]

Noise Cancelling CPU Cooler

Αν εξαιρέσει κανείς τους τελευταίας γενιάς επεξεργαστές χαμηλής τάσης, η πλειοψηφία των CPUs που χρησιμοποιούνται στους υπολογιστές μας απαιτούν και ένα ανεμιστηράκι για να τους ψύχει (οκ, υπάρχουν και υδρόψυκτοι, αλλά…). Φυσικά, όσο περισσότερο δουλεύει ένας επεξεργαστής και όσο υψηλότερα είναι χρονισμένος, τόσο μεγαλύτερη γίνεται η ανάγκη για ψύξη, με αποτέλεσμα ο ανεμιστήρας να δουλεύει περισσότερο άρα ακούγεται πιο έντονα.

Αυτό φιλοδοξεί να αλλάξει η Noctua σε συνεργασία με τη RotoSub, ενσωματώνοντας για πρώτη φορά ένα νέο σύστημα ακύρωσης θορύβου (noise cancellation) στα ανεμιστηράκια της. Το πρωτότυπο αυτό σύστημα αναφέρεται ως “cooling cube” και παρουσιάστηκε πρόσφατα στην Computex 2013, με την ακύρωση θορύβου να επιτυγχάνεται μέσω μικροφώνου και ηχείων.

Το μικρόφωνο λαμβάνει τα ηχητικά κύματα που παράγονται από τον ανεμιστήρα και τα ηχεία τα αναπαράγουν με διαφορά φάσης, έτσι ώστε να δημιουργείται μια καταστροφική παρεμβολή αναιρετική συμβολή (thanks Michalis Kalogerakis) που μειώνει σημαντικά την ένταση του ήχου. Δείτε το σε δράση στο παρακάτω video:

[via]

About Chris Elpidis

Σχόλια, κριτική, κοπλιμέντα, αφορισμοί, δωροδοκίες και ό,τι άλλο θέλετε στο @celpidis και στο Google+
This entry was posted in Hardware. Bookmark the permalink.
 • Michalis Kalogerakis

  “καταστροφική παρεμβολή”…

  Γράψτε “αναιρετική συμβολή” να είστε εντάξει και ρωτάτε και κανένα Φυσικό καμιά φορά.

 • ChrisElp

  Corrected!

 • choulio

  κυματα 3ης λυκειου

 • Μεταφραστής

  Μια ασπιρίνη μέχρι να δούμε και πάλι CPU που δεν είναι σόμπες.

  Τα πιό ωραία φουρνάκια (ever!) ήταν τα Pentium 1 στα 33MHz.
  Ενώ τα 486 στα 66Mhz δεν είχαν καν ψύκτρα.