Ερευνητές δημιούργησαν τις πρώτες άφλεκτες μπαταρίες ιόντων λιθίου [Video]

exploding-lithium-ion-battery

Δεν είναι λίγες οι φορές που μάθαμε ότι κάποιο smartphone άρπαξε φωτιά (iPhone 5C, Galaxy S4) και συνήθως η αιτία ήταν η υπερθέρμανση της μπαταρίας, είτε από κακοτεχνία είτε από ελαττωματικό φορτιστή. Οι μπαταρίες που χρησιμοποιούνται συνήθως είναι ιόντων λιθίου (Li-Ion) και αν προσέξετε (όσοι έχετε συσκευές με αποσπώμενη μπαταρία) όλες έχουν προειδοποιητικό μήνυμα για ενδεχόμενο ανάφλεξης.

Επειδή οι νέες τεχνολογίες για μπαταρίες δυστυχώς δεν προχωρούν με τους ρυθμούς των άλλων "συστατικών" (π.χ. οθόνες, επεξεργαστές, μνήμες κλπ.), είναι σχεδόν βέβαιο ότι τα επόμενα χρόνια θα συνεχίσουμε να έχουμε μπαταρίες ιόντων λιθίου στις συσκευές μας, επομένως, θα πρέπει να βρεθεί ένας τρόπος που θα διασφαλίζει την ομαλή λειτουργία και θα εκμηδενίζει τις πιθανότητες ανάφλεξης.

Η ευχάριστη είδηση μας έρχεται από το University of North Carolina, ερευνητές του οποίου δημιούργησαν την πρώτη άφλεκτη μπαταρία Li-Ion αντικαθιστώντας τον εύφλεκτο οργανικό ηλεκτρολύτη με ένα βιομηχανικό λιπαντικό (PFPE - υπερφθοροπολυαιθέρας) που είναι πλήρως άφλεκτο, επιτρέπει την ταχύτατη διέλευση των ιόντων (ηλεκτρική αγωγιμότητα) και παρουσιάζει μικρή ηλεκτροχημική πόλωση (μεγάλη διάρκεια μπαταρίας).

Φυσικά, και σε αυτή την περίπτωση θα πρέπει να γίνουν επιπλέον μελέτες για το αν θα μπορεί να σταθεί ως εμπορικό προϊόν, όπως για παράδειγμα τι συμβαίνει μετά από πολλούς κύκλους φόρτισης-εκφόρτισης ή αν είναι οικονομικά συμφέρουσα η μαζική παραγωγή του. Όμως, μοιάζει κάτι πιο εφικτό σε σύγκριση με τις εντυπωσιακές μεν, μακρινές δε υποσχέσεις του γραφενίου.

[via]

Loading