Οι πρώτες εικόνες μορίων την ώρα που σχηματίζουν ατομικούς δεσμούς

k-bigpic-3

Ερευνητές του Τμήματος Ενέργειας του Lawrence Berkeley National Laboratory με επικεφαλής τον Felix Fischer κατόρθωσαν για πρώτη φορά να καταγράψουν εικόνες μορίων την ώρα που σχηματίζουν δεσμούς σε ατομική κλίμακα.

Ενώ η ομάδα του εργαστηρίου προσπαθούσε να δημιουργήσει νανοδομές με γραφένιο και να τις μελετήσει με ένα ατομικό μικροσκόπιο, παρατήρησε μόρια να σχηματίζουν δεσμούς κατά τη διάρκεια μιας χημικής αντίδρασης.

reactant1-580x181

Οι τελικές λήψεις ήταν κάτι παραπάνω από ικανοποιητικές καθώς τα μόρια ήταν διατεταγμένα σε λεία επιφάνεια με αποτέλεσμα οι ερευνητές να είναι σε θέση να προσδιορίσουν τη διάταξη και τη φύση του κάθε δεσμού, παρά το μικροσκοπικό τους μέγεθος που ανέρχεται σε μόλις δέκα εκατομμυριοστά του χιλιοστού.

[via]

This entry was posted in Misc, Science. Bookmark the permalink.
 • Giannis Koutsias Olga Papadopo

  Μήπως ατόμων που σχηματίζουν μοριακούς δεσμούς;

 • Gaizka6

  Πάλι καλά που δεν είπε “μορίων που σχηματίζουν δεσμικά άτομα” ή “δεσμών που σχηματίζουν μοριακά άτομα” Αυτό που κάνουν επιστημονικό “ρεπορτάζ” με το google translate με ξεπερνάει..

 • Giannis Koutsias Olga Papadopo

  Εντάξει κοίτα, όπως κι εγώ δεν κατέχω πολλά από ηλεκτρονικά, δεν περιμένω και τον αντίστοιχο να ξέρει τα ανάλογα από άλλους τομείς.

  Απλά μια διόρθωση.

 • Roz Diaolos

  το ερμο το translate καλα τα λεει, μόρια που σχηματιζουν χημικους δεσμούς εννοούσε εν τέλει… απλα καπου χαθηκε στη μεταφραση,..