Football Manager 2014 Review: Ποιος Μουρίνιο; Μάθε μπαλίτσα από τον άρχοντα…

fm-2013-10-25-18-47-33-83

Από μικρός το είχα όνειρο

Και πέρυσι ξαφνικά παρουσιάστηκε μπροστά μου διπλή ευκαιρία. Τα προβλήματα υγείας του Τίτο άνοιγαν τον δρόμο να αναλάβω εγώ, ναι ΕΓΩ, τον πάγκο την αγαπημένης μου ομάδας, της Barcelona. Από την άλλη ο Sir Alex (αυτός με την τσίχλα) είχε ανακοινώσει ότι αποσύρεται από τους πάγκους στο τέλος της σεζόν. Είχα 2 σπουδαίες ευκαιρίες να γίνω επιτέλους ο άρχοντας των γηπέδων, ο απόλυτος κυρίαρχος των αποδυτήριων, ο βασιλιάς της μπάλας …εεεχμμ, καταλάβατε.

Χωρίς να χρονοτριβώ καθόλου, αφού για τον πάγκο της αγαπημένης μου ομάδας οι γαμπροί ήταν πολλοί αλλά και για τον πάγκο της ομάδας που λατρεύω να μισώ ακουγόταν το όνομα του ατάλαντου Looser one (λέγε με Μουρίνιο), ετοίμασα το βιογραφικό μου και το έστειλα και στις δυο ομάδες, ευχόμενος να με αποδεχτούν και οι δυο και να γράψω ιστορία προπονώντας 2 από τα μεγαλύτερα club του κόσμου (έξαλλου όπως είναι γνωστό Manchester – Barcelona είναι 5 λεπτά δρόμος).

Φαντάζεστε την απογοήτευση μου όταν με απέρριψαν και οι δυο ομάδες με την ίδια δικαιολογία.

-Ξέρεις, εκτιμούμε το ενδιαφέρον αλλά δεν έχεις καμία εμπειρία για αυτή τη θέση. Ίσως αν αποκτούσες κάποια εμπειρία να το ξανασκεφτούμε.

Και πώς να αποκτήσω εμπειρία ρε μεγάλε. Δεν είναι και το ευκολότερο πράγμα, ειδικά σε μια χώρα που από μπάλα ξέρει αυτό το πράγμα που βλέπαμε προχθές στο Ελλάδα –Λιχτενστάιν….

Και ξαφνικά να…. Η ευκαιρία μου χτυπάει την πόρτα (ή η παράνοια αλλά αυτό θα το μάθουμε αργότερα).

Η Sports Interactive ανακοινώνει την ημερομηνία διάθεσης του νέου Football Manager 2014 (release date 31.10.2013).

fm-2013-10-25-18-11-20-89

Το κρυφό σχολειό της προπονητικής

Και ενώ όλοι οι άσχετοι τρώνε τα νιάτα τους στα σχολεία προπονητικής, εγώ κάνω ένα γρήγορο Login στο Steam account μου και αρχίζει το ματς.

Classic mode

Όπως και στο προηγούμενο επεισόδιο της σειράς, έτσι και στο νέο Football Manager 2014, ο εκπαιδευόμενος Manager έχει την επιλογή του Classic mode που στην ουσία είναι ένα ταχύρυθμο πρόγραμμα εκπαίδευσης για να προλάβει τον πάγκο της Manchester σε περίπτωση που ο Μόγιες δεν προλάβαινε την παρέλαση. Η ιδέα πίσω από το Classic mode είναι να δώσει την ευκαιρία ο εκπαιδευόμενος να πάρει μια γεύση από το τι σημαίνει η διοίκηση ενός μεγάλου club (η μικρού ανάλογα με τα γούστα) από τη μια, αλλά από την άλλη να μην χάσει την επαφή του με την πραγματικότητα και ξαφνικά σηκωθεί από την καρέκλα για να αποχαιρετίσει τον γιο του που πάει φαντάρος…. Να τόσο δα τον θυμάμαι αλλά είπα να παίξω άλλη μια ώρα..

Αυτό που αλλάζει σε σχέση με το προηγούμενο FM014 είναι η δυνατότητα να προσθέσεις πλέον περισσότερες από 3 χώρες στην βάση δεδομένων σου, ώστε το παιχνίδι να ανοίγει περισσότερο. Παραμένει ένας περιορισμός 50000 παιχτών που μπορεί να φορτωθεί ταυτόχρονα (οπότε στην ουσία περιορίζει την έκταση της βάσης) για να μπορεί το παιχνίδι να εξελίσσεται γρήγορα και να παίρνεις την μεγαλύτερη δυνατή εμπειρία παιχνιδιού στον λίγο χρόνο που έχεις διαθέσιμο.

Το interface έχει δεχτεί αλλαγές για να γίνει πιο manager friendly και με σκοπό να έχεις περισσότερη πληροφορία χωρίς να χρειάζεται να την ψάχνεις. Οι σελίδες του προσωπικού της ομάδας, της προπόνησης και της κατάστασης των παιχτών έχουν δεχτεί αλλαγές επίσης όπως και η σελίδα με τα unlockables. Μιλώντας για unlockables, θα σημειώσω ότι είναι κάτι που θα μπορούσε να λείπει από το παιχνίδι. Ποτέ δεν μου άρεσαν τα εσωτερικά hacks και θεωρώ οτιδήποτε αλλοιώνει την σχέση με την πραγματικότητα κακό για την ουσία του παιχνιδιού. Στην τελική το FM είναι simulation και δεν θα έπρεπε να μπορείς να “γιατρέψεις” τον τραυματία παίχτη με μαγικό ζωμό από το shopping cart σου. Ξεπερνώντας αυτό το σημείο και αφού είναι στο χέρι του μαθητευομένου Pep να χρησιμοποιήσει ή όχι τον μαγικό ζωμό, προσωπικά το νέο interface μου άρεσε και θεωρώ ότι θα “ταιριάζει” αρκετά το classic mode σε όλους εμάς που δεν έχουμε πλέον τον χρόνο να παίξουμε.

Από την άλλη αν θες την πλήρη εμπειρία και θεωρείς ότι μπορείς να καθίσεις με άνεση στην ηλεκτρική καρέκλα του απαιτητικού πάγκου της Ελπίδος Χορτερού (ή κάποιου μεγαλυτέρου συλλόγου αν υπάρχει) μπορείς να επιλέξεις το…

FMss1

FMss2

Football manager the full featured simulation experience

Υπάρχει λόγος που το ονομάζουν “full featured simulation experience”. Εδώ οι επιλογές παραμετροποίησης και πληροφορίας είναι άπειρες. Μπορείς να διαλέξεις όσες χώρες θέλεις να έχεις στην βάση σου αλλά κάπου εδώ αρχίζουν τα ωραία…. Αν δοκιμάσεις το recommended setup (σε PC με Intel i7,8GB ram, GTX650 ti, Και SSD σκληρό) διαλέγει 3 χώρες και περίπου 33.000 παίχτες. Αν δοκιμάσεις να βάλεις τουλάχιστον τις γνωστές χώρες με τα καλύτερα πρωταθλήματα και το πλήθος παιχτών φτάσει στις 86.000 το Game speed πέφτει γρηγορότερα από ότι θα έπεφτε η Manchester αν ήμουν εγώ στον πάγκο της. Αυτό έχει μια πολύ λογική εξήγηση αφού το παιχνίδι είναι ένας εξομοιωτής και πρέπει να συμπεριλάβει ΟΛΟ το ιστορικό των παιχτών μαζί με τους χαρακτήρες τους (αλλιώς θα μας έλειπε η κλάψα του Ρονάλντο).

Βέβαια μπορείς απλά να ξεκινήσεις με βασικά πρωταθλήματα και να προσθαφαιρέσεις λίγκες ανάλογα με το ποσό γρήγορα θέλεις να πηγαίνει το παιχνίδι σου και ανάλογα με το ποσό καμένος είσαι διότι ας το παραδεχτούμε, αν παρακολουθείς την λίγκα 3 της Μαλαισίας χρήζεις κλινικής έρευνας.

fm-2013-10-25-18-16-56-55

Ψιψιψίνια και κοκοψόψαρα

Και για να μη χάσουμε το κορμί πατριώτη, οι αλλαγές που έχουν γίνει στο νέο FM14 είναι πολλές και βρίσκονται παντού. Νέο inbox με πιο to the point πληροφόρηση και χρωματική διαφοροποίηση ανάλογα με το περιεχόμενο του Mail, νέο δεξιό Panel και νέα χρώματα και αισθητική είναι το πρώτο που βλέπεις στην κεντρική σελίδα. Τα Mail σου έχουν αλλάξει με στόχο να μη χάνεις την παραμικρή λεπτομέρεια. Μεγάλη αλλαγή στις λεπτομέρειες του δανεισμού παιχτών αλλά και στις αναφορές που δίνουν τα γεράκια (scouts) που έχεις στείλει στα πέρατα τις γης για να σου βρουν τον νέο Maxim Tsigalko (οι παλιοί του Championship Manager – 2001/02 ξέρουν). Πολλά από τα στοιχειά που εμφανίζονται πλέον είναι active οπότε μπορείς με απλό κλικ να κανείς όλες τις απαραίτητες ενέργειες χωρίς να χάνεις χρόνο στο σούρτα-φέρτα σε άλλα πάνελ. Άλλη μια προσθήκη είναι το κουτσομπολίστικο section που όταν ένας αποτυχημένος manager φάει το κεφάλι του σου δείχνει τους πιθανούς αντικαταστατές και τις φήμες γύρω από την ομάδα. Σαν να μην έφτανε αυτό υπάρχει και η πληροφορία για το ποιος πιθανότατα θα είναι ο επόμενος που δεν θα προλάβει την Δ.Ε.Θ. (χρήσιμο θα ήταν και ένα σύστημα να ποντάρεις και να κερδίζεις).

Γενικά μιλώντας οι αλλαγές στον τρόπο που πλέον “παίζεται” το παιχνίδι είναι προς την κατεύθυνση της ταχύτερης εμπειρίας, ξεμπερδεύεις με το ξεσκαρτάρισμα των πληροφοριών που σου παρέχουν οι συνεργάτες σου γρηγορότερα δηλαδή και διαχειρίζεσαι περισσότερη πληροφορία σε λιγότερο χρόνο. Σαν να πήγαν σε σεμινάρια μάρκετινγκ και να τα εφάρμοσαν στο νέο FM δηλαδή.

fm-2013-10-25-18-19-35-46

Η νέα αίσθηση είναι overall καλύτερη (προσωπικά μιλώντας) και αφήνει θετικές εντυπώσεις, και το σημαντικότερο δικαιολογεί τον τίτλο “ΝΕΟ FOOTBALL MANAGER 2014”.

Η εξομοίωση με την πραγματικότητα είναι καλή, την ευρωπαϊκή πραγματικότητα δηλαδή. Μην περιμένει κανένας να μπορεί να στήσει ματσάκι για να βγάλει λεφτά, ούτε στο ημίχρονο να πάει στα αποδυτήρια και να πιάσει τους διαιτητές από το γιακά. Ελπίζουμε να προστεθούν τα ενδιαφέροντα αυτά χαρακτηριστικά στην επομένη έκδοση Greek Football Manager.

fm-2013-10-25-18-17-45-53

Extra points

Δεν μπορώ να μην σχολιάσω ότι το παιχνίδι κυκλοφορεί και για Linux. Είναι ένα βήμα που κάποιοι περιμέναμε πολύ καιρό και επιτέλους το βλέπουμε να γίνεται σιγά σιγά πραγματικότητα.

Αξίζει τα λεφτά του;

Δεν ξέρω αν οι βελτιώσεις είναι 1000+ (http://www.techgear.gr/football-manager-2014-release-date-revealed-76690/) όπως είχε ανακοινωθεί (ποιος κάθεται να μετρά όταν έχεις την ευκαιρία να κανείς τον Μουρίνιο να κλαίει) αλλά όταν είναι να απαντήσεις σ’ αυτή την ερώτηση υπολογίζεις 2 πράγματα.

Είσαι φαν του είδους; Αν ναι τότε είναι το καλύτερο στο είδος του. Είναι μια βελτίωση σε σχέση με το προηγούμενο και όχι απλά ένα χέρι πέρασμα από πάνω για να κοροϊδέψουμε τον κόσμο.

fm-2013-10-25-18-46-02-42

Ποσό gameplay προσφέρει; Ειλικρινά η απάντηση είναι, όσο χρόνο έχεις να διαθέσεις. Το παιχνίδι είναι τεράστιο και αν υπολογίσεις το ποσό “βαραίνει” αν φορτώσεις πολλά πρωταθλήματα μπορεί να τραβήξει πολύ μακριά.

31 Οκτωβρίου λοιπόν…. Μάθε μπαλίτσα ή απέλαση…

About Nikos Kaldadiotis

“I’ve tried real life once… the graphics were great but the gameplay sucked”

This entry was posted in Gaming, Reviews, Sega. Bookmark the permalink.
 • Soulis Maritsas

  Διστυχώς, δεν ξαναβγαίνει άλλος Tsigalko…… Ένας και μοναδικός!

 • kanenas

  χαχα τρελλός Maxim….

 • Dimitris5

  to madeira και τα μυαλα στα καγκελα ρε!!!

 • kanenas

  χαχα…ολοι οι παλιοι εδώ…

 • SirPrice Batsecks

  Ωωωωω ναι ρε φιλε…. πως τον ξεχασα τον TO……και Taribo West βεβαια….

 • Panelistas

  Agapo Nikiforenko

 • takis

  kai sto 03-04 o titanomegistos Anatoli Todorov

 • kanenas

  Καλός και ο Αντώνης Βούλγαρης και ο Μανώλης Δρόσος και ο Hugo Pinheiro και ο Radoslav Kaluzny…μαζεψτε με γιατί δε θα σταματήσω…:P

 • mitsos4

  kainourgiakis

 • bla

  julius aghahowa

 • george

  taribo west……

 • george

  Mateja Kezman

 • giannisda14

  γατακι πεπ γκουαρντιολα,οταν σε επαιρνα ελευθερο το 2000 κ ηθελες ομαδα,απο μενα εμαθες τη μπαλα,να τα λεμε αυτα…

 • HelloweenGR .

  Νεούδια… To Madeira

 • Glade

  kai georgi kakalov

 • Dimitris5

  μη με πριζωενετε αλλο φτανει!στο τσακ ειμαι να παρω τηλεφωνο να παραγγειλω championship manager 1999!

 • Andrew

  Jose Julian de la Cuesta. Λίγοι ήξεραν αυτό το ΚΤΗΝΟΣ…..

 • Dimitris S.

  Καλα μεγαλος παιχτης ο Todorov. Οπωςκαι ο Sergey Nikiforenko. Νομιζω στο 01-02 ηταν.

  .

 • SirPrice Batsecks

  Kim Kallstrom, Keiron Dyer,Mark Kerr,sebastion fry,N’Diayye

  Ο Χιωτης ηταν καλος και ο Costanzo(!) για τερματζης.

 • Law IV

  αντί για πόσο γράφεις ποσό όλη την ώρα φίλε 😛

 • Mightyl

  steve housham και τα μυαλα στα καγκελα…

 • Dimitris5

  μη με προκαλειτε αλλο λεωωωω δεν ειμαι καλα!!!!τι να μου πειτε τωρα,τσιγκαλκο,57 συμμετοχες 112 γκολ …χαχαχαχχαχααχ

 • SirPrice Batsecks

  φακ δε κορρεκτορς…..

 • Dimitris5

  ω ναι!!

 • mike-x711

  Freddy Adu, 14 χρονών. The rest is history.

 • modatso82

  daniel braathen….evandro roncatto….καπως ετσι γραφονται….chelidze δεξι back…

 • Dimitris5

  και ολα αυτα με 7 finishing…χμμμ…γεια σου μανατζερ τρελο!!!

 • proedross

  Δεν μπορείς να φανταστείς τι έκανε ο τύπος! Λες και ήτανε cheat. Την πρώτη χρονιά τον έβαζα δεξί χαφ επείδή για εκεί τον είχα πάρει, μετά από κάτι φιλικά αποκαλύφθηκε το μεγαλείο του! χαχαχα

 • Pingback: Football Manager 2014: Έχει κατέβει παράνομα 10.1 εκατ. φορές, ακόμα και στο Βατικανό!()

 • Απολλόδωρος

  Είσαι τεράστιος , αγόρι μου ! Αnatoli Todorov και τα μυαλά στα κάγκελα ! Evandro Roncato , Freddy Adu και στα πλάγια Pa Modou Kah !

 • Τριαλαριλαρο

  Σε ποιο Μανατζερ τον πετυχες αυτον ρε φιλε ;;
  Χριστος και Παναγια !!!!

 • proedross

  FM 2007! Είχα φθάσει 2026 σε αυτό το save!!

 • sbosa

  re man o tupas exei finishing 7….

 • proedross

  Πιστεψε με ήμουν ο πρώτος που δεν πίστευα αυτά που έβλεπα (αφού την πρώτη χρονια που τον είχα πάρει, με αυτά τα στατιστικά τον είχα πάρει για αναπληρωματικό AMR, και στα φιλικά του επόμενου καλοκαιριού τον δοκίμασα μετά από πρόταση του assistant στο team report που έλεγε ότι είναι ο καλύτερος ST, ε από τότε δεν σταμάτησε να σκοράρει!!)

 • Nio

  Και Georgy kakalov μακράν οι δυο καλύτεροι στην litex

 • Alexandros Andriopoulos

  εχω την εντυπωση οτι το technique επιρεαζει ολα τα technical attributes οποτε το 7 με 20 technique δεν ειναι και τοσο κακο. Το αλλο περιεργο ειναι το μολις13 off the ball. Aπο τα μυστηρια του manager…

 • lex

  2001/2002 championship manager ελευθερος ο γκουαρντιολα και αριστερο μπακ Ταριμπο Γουεστ….