“Δικαίωμα στην αποσύνδεση”: Σε εφαρμογή ο νέος εργασιακός νόμος στη Γαλλία για τα emails μετά το ωράριο εργασίας

Η νέα χρονιά ξεκίνησε στη Γαλλία με την εφαρμογή ενός νέου νόμου για τις συνθήκες εργασίας στην χώρα, ο οποίος αφορά το “δικαίωμα στην αποσύνδεση”. Ουσιαστικά, ο νόμος αναφέρει ότι ο εργαζόμενος δεν είναι υποχρεωμένος να διαβάσει ή να στείλει emails που αφορούν την εργασία του αν έχει παρέλθει το ωράριο του.

Επιπλέον, όλες οι εταιρείες με προσωπικό άνω των 50 ατόμων είναι υποχρεωμένες να θέσουν σε συνεργασία με τους υπαλλήλους τους κάποιους κανόνες που θα ορίζουν πότε κάποιος θα είναι υποχρεωμένος να διαβάσει ή να απαντήσει σε επαγγελματικά emails σε ώρες εκτός δουλειάς. Αν δεν έρθουν σε συμφωνία, τότε η εταιρεία είναι υποχρεωμένη να δημοσιεύσει ένα καταστατικό που θα ξεκαθαρίζει πλήρως τις υποχρεώσεις των εργαζομένων μετά το πέρας του ωραρίου τους.

Το σκεπτικό πίσω από αυτή τη νομοθεσία είναι να μειωθεί το επίπεδο άγχους και να αποφευχθεί το “κάψιμο” των εργαζομένων, και όλα αυτά σε μια χώρα όπου η υποχρεωτική εργασία είναι μόλις 35 ώρες την εβδομάδα…

[via]

About Chris Elpidis

Σχόλια, κριτική, κοπλιμέντα, αφορισμοί, δωροδοκίες και ό,τι άλλο θέλετε στο @celpidis και στο Google+

This entry was posted in Misc. Bookmark the permalink.
  • px150

    πλέον τα αυτονόητα έχουν γίνει ζητούμενα…. κάλλιο αργά παρά ποτέ πάντως….

  • Σκεπτόμενος

    Στην σύγχρονη Ελλάδα βέβαια, η λογική είναι, “Έτσι κι αν σου αρέσει. Περιμένουν 50 στην ουρά που ζητάνε και λιγότερα”. (Αλλά για έναν περίεργο λόγο δεν τους προσλαμβάνουν… Είναι απλά ο μπαμπούλας για να φας όλο το φαΐ σου και να βλέπεις τα email σου στις 12 το βράδυ γιατί τότε κοιμήθηκαν τα παιδιά του αφεντικού και έχει όρεξη…)

  • THE TRUTH

    Εμείς είμαστε ελλαδιστάν, δεν μας αγγίζουν και δεν μας νοιάζουν αυτά…. Όποτε θέλω εγώ θα χορεύουν οι υπάλληλοί μου σύμφωνα και με την ιδεολογία της φασιστεράς μας….