Δωρεάν WiFi σε 4.000 σημεία από τον Νοέμβριο. Ποιοι δήμοι μένουν εκτός και ποιοι οι περιορισμοί

Σε δημόσια διαβούλευση από την Πέμπτη το έργο εγκατάστασης Wi-Fi. Δωρεάν πρόσβαση σε 4.000 ανοικτούς και κλειστούς χώρους και μέσα μεταφοράς.

wifi

Δωρεάν πρόσβαση στο Ίντερνετ από δημόσια σημεία θα μπορούν να έχουν οι πολίτες από τον Νοέμβριο του 2014, υλοποιώντας έτσι την εξαγγελία του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά (Νοέμβριος 2013) για ενεργοποίηση της υπηρεσίας σε όλη την Ελλάδα σε έναν χρόνο.

Σύμφωνα με σημερινές ανακοινώσεις του υπουργού Μεταφορών και Δικτύων Μιχ. Χρυσοχοΐδη και του γενικού γραμματέα Τηλεπικοινωνιών Μενέλαου Δασκαλάκη, η πρώτη φάση του έργου, το οποίο τίθεται από αύριο σε διαβούλευση, αφορά δωρεάν ασύρματη πρόσβαση σε 4.000 κλειστούς και ανοικτούς δημόσιους χώρους σε όλη την Ελλάδα.

Η δεύτερη θα επεκταθεί σε χώρους μεγάλης έκτασης, ειδικού ενδιαφέροντος και ειδικών τεχνικών και λειτουργικών απαιτήσεων δικτύου και εξοπλισμού και η τρίτη φάση αφορά πανεπιστήμια, νοσοκομεία και μέσα μαζικής μεταφοράς. Η πλήρης λειτουργία του δικτύου αναμένεται τέλος του 2014.

Για την πρώτη φάση του έργου, η επιλογή των σημείων (wi-fi hotspots) αφορά χώρους από 302 δήμους της χώρας (σε σύνολο 325) που υπέδειξαν οι ίδιοι, 100 αρχαιολογικούς χώρους και μουσεία και 200 χώρους λιμένων και μαρινών.

Στους δήμους αυτούς δεν συμπεριλαμβάνεται ο δήμος Αθηναίων, καθώς και άλλοι μεγάλοι δήμοι όπως Χαλάνδρι, Πετρούπολη, Κορωπί, Κερατσίνι- Δραπετσώνα και Πολυγύρος.

Σύμφωνα με τον κ. Δασκαλάκη, οι δήμοι δεν ήταν υποχρεωμένοι να ανταποκριθούν στην πρόκληση του υπουργείου, καθώς μπορεί οι ίδιοι να έχουν φροντίσει για την ανάπτυξη αντίστοιχων δικτύων μέσων άλλων προγραμμάτων.

«Το ότι δεν δήλωσαν, δεν σημαίνει ότι δεν ενδιαφέρονται» ανέφερε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε πως σε ό,τι αφορά τον Δήμο Αθηναίων, εξ όσων γνωρίζει, αυτός υλοποιεί δικό του πρόγραμμα για την παροχή ασύρματης πρόσβασης στο διαδίκτυο.

Για τα μέσα μεταφοράς, όπως ανέφερε ο κ. Δασκαλάκης, πριν το τέλος του εξαμήνου του 2014 θα γίνει εγκατάσταση και σε 1.200 εως 1.500 λεωφορεία και τρόλεϊ, μέσα δε στο επόμενο τετράμηνο, πρόσβαση στο wi-fi θα υπάρχει και στο σύνολο των σταθμών του μετρό.

Οι πολίτες, όπως είπε ο κ. Δασκαλάκης, θα μπορούν να συνδέονται για χρονικό διάστημα 30 λεπτών, υπό την προϋπόθεση ότι βρίσκονται σε απόσταση 20 μέτρων από το σημείο πρόσβασης για εσωτερικούς χώρους και σε απόσταση 100 μέτρων για τα εξωτερικά σημεία.

Κάθε σημείο θα έχει τη δυνατότητα να εξυπηρετεί περίπου 40 έως 50 χρήστες ταυτόχρονα οι οποίοι θα μπορούν:

 • Να έχουν απλή πρόσβαση στο ίντερνετ, αλλά με περιορισμούς για ακατάλληλο περιεχόμενο, streaming αρχεία κλπ, καθώς και περιορισμό στην ταχύτητα η οποία κατά μέγιστο θα είναι 1 εως 1,5Mbps.
 • Να έχουν πρόσβαση σε πληροφορίες της περιοχής και της πόλης.
 • Να έχουν πρόσβαση σε υπηρεσίες από το δήμο.

Αναφορικά με τον προϋπολογισμό του έργου, αυτός θα ανέρχεται σε 15 εκατομμύρια ευρώ (πλέον ΦΠΑ) και οι πόροι θα προέλθουν από το ΕΣΠΑ.

Στο ποσό περιλαμβάνεται το κόστος προμήθειας και εγκατάστασης εξοπλισμού, του λογισμικού διαχείρισης, των υπηρεσιών εγγύησης και συντήρησης του δικτύου αλλά και το λειτουργικό κόστος έως το τέλος Οκτωβρίου του 2015.

Το έργο θα ανατεθεί σε αναδόχους, μέσω ανοιχτού διεθνή διαγωνισμού, μετά δε την ολοκλήρωσή του, το κόστος λειτουργίας και συντήρησης του δικτύου αναλαμβάνεται από το Δημόσιο.

[via NEWS247]

This entry was posted in Featured, Internet, Misc. Bookmark the permalink.
 • Duke Nukem

  Ama dwsoun ta lefta se kana orfanotrofeio pio polu tha aksizoun

 • jonjon

  Έρχεται η ανάπτυξη!!! Δεν πειράζει αν πεινάμε θα ποστάρουμε φωτο με φαγητά που θα θέλαμε να φάμε ! Έλεος πια.

 • Volgana

  πεταμένα λεφτά… 1mbps είναι δραματικό browsing ακόμη και για απλό surfing σε απλές σελίδες ειδήσεων. Πλέον τα websites χρησιμοποιούν πολλές εικόνες με αποτέλεσμα να ανεβαίνει το μέγεθος κάθε σελίδας κατακόρυφα. Με 80-90 kb το δευτερόλεπτο που προσφέριε μια σύνδεση 1.5mbps κάθε προσπάθεια για browsing θα είναι τραγική. Σαν παράδειγμα να φέρουμε την ίδια τη σελίδα που βρισκόμαστε η οποία επειδή είναι γύρω στο 1mb~ θα χρειαστεί… 10 δευτερόλεπτα για να ανοίξει!!!

 • 15.000.000 euro για 4000 access point ισοδυναμεί με 3750 euro για το κάθε ένα!!!
  Αυτό θα πει φαγοπότι!!!

 • Nikos Psillakis

  Πιο γρήγορα θα τρέχει το κουρδιστό αυτοκινητάκι που πήρα δώρο το 1982.

 • zer0rec0rd

  Δεν Ξέρω Παιδιά Αλλά Ο Δήμος Κοζάνης Παρέχει Εδώ Και 3-4 Χρόνια Free Hot-Spots Και Είναι… Άθλια !! Αράζεις Στο Παρκάκι Και Αμάν Κάνεις Να Ανοιξεις Ενα Site ! Μην Πω Και Για Το Skype Που Βαράει Επιληψίες …

  Απογοήτευση Μεγάλη, Αλλά Από Το Να Μην Είχαμε Και Καθόλου Κάτι Είναι..

  Πάντως Σε Hot-Spot Σε Πλατειούλα Της Νυρεμβέργης Έφτασα 13,8mb/s …

  Ερώτηση : Αναφέρει Το Άρθρο Πως Θα Υπάρχουν Περιορισμοί Όπως Σε “Streaming Αρχεία” … Δηλαδή No-Youtube-No-Radio κτλπ ?

 • 30cm

  τι να πω… ντροπή μόνο και μόνο που βγαίνουν και λένε για “τσάμπα” wi-fi (στην πραγματικότητα είναι ακόμα πιο στενός-άμεσος έλεγχος του τι κάνουμε) ενώ άνθρωποι πεθαίνουν από πείνα

 • 30cm

  από τα 4000 μερικά εκατοντάδες θα παρουσιάσουν “προβλήματα”, άλλα θα “χαθούν” κατά την μεταφορά τους και θα καταλήξουμε με καμιά 100-200 μιας και των υπόλοιπα σταθμών τα λεφτά θα έχουν “εξαφανισθεί”

 • Diveblue

  Κοροιδια…ακομα ενα φαγοποτι για λαμογια.

 • VG

  Αχάριστοι. Για το καλό σας θα τα φάνε ρε τα 14 εκατομμύρια. Και με τα ρέστα θα αγοράσουν και 50 κινέζικα ρούτερ

 • Jamal Kingdante

  Δυσκολα φιλε. Δεν θα επιτρεπεται προσβαση σε fb, instagram κλπ μονο να βλεπεις το site του δημου.

 • nksms

  Δεν έχουν ούτε για λάστιχα να αλλάξουν στα λεωφορεία και το wi-fi μας μάρανε..