40 χρόνια ζωής για το πρωτόκολλο FTP (File Transfer Protocol)!

Μοιάζει απίστευτο, αλλά ένα από τα σημαντικότερα πρωτόκολλα του Internet για τη μεταφορά δεδομένων, το FTP (File Transfer Protocol), έκλεισε 40 χρόνια ζωής!

Η δημιουργία του FTP ανήκει στον Abhay Bushan (υπαίτιος και για το πρωτόκολλο TCP/IP), ο οποίος σχεδίασε τον Απρίλιο του 1971 έναν απλό τρόπο για τη μεταφορά αρχείων και την εκτέλεση εντολών σε απομακρυσμένα συστήματα, που ανήκαν στο δίκτυο ARPANET.

Αρχικά, δεν ενδιαφέρθηκε για την ασφάλεια αυτών των ενεργειών, με εξαίρεση ότι η μεταφορά γινόταν από τυχαία θύρα σύνδεσης και θα μπορούσε να υποκλαπεί μόνο εάν ο επίδοξος "κλέφτης" άκουγε στη συγκεκριμένη θύρα. Άλλωστε, η φύση του FTP καθιστούσε εύκολη την ενσωμάτωση λειτουργιών ασφαλείας στην πορεία.

Ωστόσο, αυτό δε συνέβη μέχρι τα μέσα της περασμένης δεκαετίας, όταν και εμφανίστηκαν τα πρωτόκολλα FTPS και SFTP, παρά το γεγονός ότι είχαν εντοπιστεί σοβαρά κενά ασφαλείας από τις αρχές των 90's.

Το εντυπωσιακό είναι ότι ακόμα και σήμερα παρουσιάζει σημαντικά πλεονεκτήματα έναντι του κατά πολύ νεώτερου HTTP, όπως για παράδειγμα τη δυνατότητα αντιμετώπισης προσωρινών διακοπών, αλλά και τη γρηγορότερη επικοινωνία και μεταφορά αρχείων μεταξύ των servers.

Φυσικά, δεν έχει πάψει να χρησιμοποιείται από τις μεγάλες εταιρίες κατασκευής λειτουργικών συστημάτων, όπως για παράδειγμα στο command prompt του Microsoft Windows 7, από όπου μπορείτε να "ανεβάσετε" ή να "κατεβάσετε" αρχεία δίνοντας τις εντολές PUT και GET αντίστοιχα.

[πηγή TheRegister]
Loading